Ovidiu Crețu, împreună cu subordonații săi, au făcut și în cursul anului 2013 atribuiri directe care miros a licitații suspecte. Dacă aceleași firme primesc câte două-trei atribuiri directe pe zi, unele contracte se duc către asociații care chipurile protejează handicapații, deși pe site-uri vând produse iPhone.

Municipiul Bistrița a acordat un contract de “canal cablu PVC-jgheab 16*16’ pentru societatea Loyal Center, iar prețul fiecărui canal este de 3 RON. Data de atribuire a fost 3 septembrie 2013. Aceeași societate a mai primit trei contracte în aceeași zi: unul pentru cablu MYYUP 2*0.75, respectiv cabluri pentru boxe audio, iar fiecare metru a fost evaluat la 2,25 de lei. Firma Loyal Center a mai primit și un contract prin atribuire directă pentru boxe pasive evid 4.2. electro voice în valoare de 600 de lei.

Elcom Internațional este o altă societate care a primit contracte prin atribuire directă de la Primăria municipiului Bistrița. Este vorba de achiziționarea unei stații de lucru HP Elite 7500 Microtower, iar prețul maximal a fost și cel de vânzare, respectiv 3.382 de lei. Actul a fost semnat pe 21.08.2013.

 

Elcom a primit și la Lunca Ilvei

Familia Iugan a câștigat o licitație de 622.897 lei de la Primăria Lunca Ilvei, adjudecându-și unul dintre cele trei loturi, celelalte fiind câștigate de către Elcom International pentru 52.687 lei și 4.784 lei. Licitația este intitulată ”execuție de lucrări construcții clădiri, furnizare de bunuri, material publicitar și servicii de proiectare baze de date pentru proiectul Construire centru local de informare turistică și proximități-dezvoltare și marketing turistic.”

Firma Tudor a primit două contracte substanțiale prin intermediul procedurii de atribuire directă. Este vorba de un contract prin intermediul căruia se achiziționează cartușe de toner, achiziționate la prețul maximal de 56.520 de lei, dar și un pachet de cartușe de cerneală, cumpărat de asemenea la 24.463 de lei. Ambele contracte au fost semnate pe 20.08.2013.

 

Dizabilitățile vând dublu

Culmea este că una dintre atribuirile directe a mers către un ONG, respectiv Organizaţia de Promovare a Tinerilor cu Dezabilităţi. Primăria Bistrița a cumpărat de la ei hârtie copiator la dublul față de prețul pieței. Astfel, dacă pe internet poți găsi un top de hârtie la 11,8 lei, ei au achiziționat topurile cu 20,1 lei. Achiziția a fost atribuită pe 19.08.2013. Culmea este că pe site-ul acestei organizații, optd.ro puteți cumpăra dispozitive produse de Apple, dar puteți și să îi contactați la un număr mai mult decât ciudat: 0123456789. Acest număr de telefon cu siguranță nu este cel valid așa că nu vă recomandăm să încercați să sunați.

O altă societate care a câștigat un contract prin intermediul procedurii de atribuire directă către Primăria Bistrița este GBC Exim. Achiziția oamenilor lui Ovidiu Crețu a fost legată de o lampă pentru un videoproiector Acer pentru care au plătit 641 de lei. Contractul a fost semnat pe 5.08.2013.

Senia Company 999 este o altă societate care a prins două contracte în aceeași zi: unul pentru cablu boxe, în valoare de 6.69 lei, dar și o boxă pasivă, în valoare de 525 de lei. Ambele contracte au fost atribuite pe 31.07.2013.

 

Bani pe WC-uri

În urmă cu doi ani, Consiliul Local Bistriţa adopta o hotărâre prin care suma de aproximativ o sută de mii de euro urma să fie cheltuită pentru reabilitarea şi modernizarea toaletelor publice din centrul istoric al oraşului, mai precis din Piaţa Centrală, investiţie care se ridica la circa 50.000 de euro, se arăta într-un articol anterior. De atunci şi până acum nu s-a făcut nimic, deşi lucrările de modernizare şi reabilitare ar fi trebuit să debuteze, conform calendarului de investiţii al municipalităţii, undeva în primăvara anului 2012. Astfel că toaletele publice au rămas adevărate focare de infecţie, nişte locuri insalubre în care mirosul este greu de suportat, obiectele sanitare sunt distruse, faianţa se desprinde de pe pereţi, iar săpunul şi hârtia igienică lipsesc. În plus, acestea sunt deschise doar pe perioada zilei.

 

Două miliarde pentru Servicii Publice

Şi acum doi ani, dar şi acum, reprezentanţii Primăriei Bistriţa susţin că investiţia cuprinde modernizări şi reabilitări interioare, confecţionarea şi montarea a două copertine peste cele două intrări corelate cu arhitectura centrului istoric, amenajări ambientale exterioare. În 2011, inspectorii Primăriei Bistriţa au verificat chiar în teren situaţia şi au constat că lucrările de modernizare se impun, deoarece la exterior tencuiala de pe parapete este degradată, finisajele interioare (tencuielile, pardoselile şi zugrăvelile) sunt deteriorate, instalaţiile aferente sunt şi ele deteriorate şi nu există sisteme de încălzire şi de ventilaţie. Astfel s-a ajuns la concluzia că toate aceste aspecte trebuie remediate şi, totodată, trebuie introdus un sistem de încălzire şi ventilaţie. Pentru aceste lucrări, municipalitatea intenţionează să spargă 50.000 de euro, adică circa două miliarde de lei vechi, chit că acestea vor fi se pare executate în regie proprie, adică de angajaţii Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa. Asta în condiţiile în care vorbim doar de cele două toalete publice aflate chiar lângă Biserica Evanghelică, una pentru femei şi una pentru bărbaţi.

 

Alte circa două miliarde s-au dus pe toaletele şi duşurile din Heidenfeld

Lucrările de construire a grupurilor sanitare din Heidenfeld au fost executate nu de angajaţii Primăriei Bistriţa, ci de ai unei firme, întrucât contractul pentru execuţia acestora a fost scos la licitaţie. Suma pusă la dispoziţie a fost de 185.480 lei, fără TVA.

În urma licitaţiei, contractul a fost adjudecat pentru 151.775 lei, fără TVA, de o firmă prietenă a primăriei condusă de Ovidiu Creţu – SC Creativ Group SRL din Bistriţa, care de altfel este specializată în reabilitarea monumentelor istorice. Dar cum banii nu au miros, construieşti şi grupuri sanitare…

Dar ce trebuia să facă practic Creativ Group SRL pentru cei peste un miliard şi jumătate de lei vechi? Conform memoriului tehnic, suprafaţa pusă la dispoziţie de municipalitate este de 95 metri pătraţi pentru clădirea propriu zisă.

În clădirea cu pricina, conform aceluiaşi document, vor funcţiona grupuri sanitare, „câte trei cabine pentru bărbaţi şi trei pentru femei şi o cabină pentru persoane cu dizabilităţi. Acestea vor fi dotate cu vas wc, lavoare şi pişoare pentru bărbaţi”.

Totodată, se mai preciza în acelaşi memoriu tehnic, „se vor realiza cabine dotate cu duş şi cadă de duş (n. r. – două la număr). Accesul la cele două grupuri sanitare se va face printr-un hol care va asigura şi un spaţiu tampon. Se va prevedea şi o cameră de serviciu pentru personalul care va asigura buna funcţionare şi întreţinere a clădirii. Clădirea va avea rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. În zona de intrare la grupurile sanitare se va prevedea un panou din lemn care va putea fi utilizat totodată şi ca panou de afişaj. Apele uzate de la grupurile sanitare vor fi racordate la reţeaua de canalizare care deserveşte şi blocurile de locuinţe sociale. Se va avea în vedere racordarea la reţelele care se vor realiza pentru blocurile de locuinţe sociale. Cabinele de wc se vor realiza din panouri de aluminiu. Toată tâmplăria din interior se va realiza din aluminiu cu folie albă”.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.