Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a depăşit pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta la capitolul încredere, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru „Adevărul“.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere, potrivit datelor strânse de IMAS în perioada 6-16 septembrie. Astfel, 35,8% din cei intervievaţi au răspuns că au încredere în Mugur Isărescu.

Chiar dacă este primul clasat, Isărescu este în scădere faţă de luna august, când înregistra o cotă de popularitate de 40,8%, sau faţă de luna iulie, când era cotat cu 41,2%. Surpriza sondajului este clasarea pe locul doi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care întruneşte aprecierile a 34,7% din cei intervievaţi. Edilul-şef al Capitalei pare să fi fost avantajat de neimplicarea în scandalurile politice din ultima perioadă.

Oprescu nu se numără printre personalităţile a căror popularitate este măsurată lunar, iar în luna aprilie, când a fost verificat ultima dată, era cotat cu 25,3%.

Premierul Victor Ponta beneficiază de încrederea a 31,7% din români, cu trei procente mai puţin comparativ cu luna trecută.

Prim-ministrul a atins un vârf de popularitate în iunie, când avea 45,8%, dar a scăzut, în permanenţă, de la momentul declanşării suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Scandalul politic din ultimele lunii a afectat şi imaginea preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Acesta este pe locul al patrulea în topul încrederii, cu o cotă de 27,1%. Luna trecută, liderul liberal avea 33,1%. Antonescu a început luna septembrie cu o săptămână de absenţă de la lucrările Senatului, cu toate că este preşedintele acestei instituţii. Înainte de declanşarea operaţiunii de suspendare, Antonescu avea 36,6%.

Ungureanu, în scădere

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu este apreciat de 20% din respondenţi, potrivit sondajului IMAS. Pentru Ungureanu însă, pierderea funcţiei de premier a echivalat, în ultimele luni, cu o scădere de popularitate.

În perioada cât a fost la Palatul Victoria, Ungureanu avea o cotă de încredere de 25%. În ultima perioadă însă, Ungureanu nu a convins prin prestaţia sa, mai ales că a primit în partidul pe care îl conduce, Forţa Civică, o serie de traseişti politici.

Evoluţia încrederii în principalii lideri politici este semnificativă pentru pregătirea candidaturilor la viitoarele alegeri prezidenţiale, programate, oficial, pentru 2014.

USL l-a desemnat drept candidat la alegerile prezidenţiale pe Crin Antonescu, dar au apărut speculaţii că o parte dintre social-democraţi l-ar dori în această postură pe fostul lor coleg de partid, Sorin Oprescu.

O serie de gesturi ale guvernului condus de Victor Ponta precum transferul metroului de la Executiv la Primăria Capitalei au alimentat aceste zvonuri.

În ceea ce-l priveşte, Antonescu a susţinut că, dacă în 2014, nu va fi suficient de bine plasat în sondaje pentru a câştiga bătălia prezidenţială, va renunţa să mai candideze. De cealaltă parte a baricadei, Traian Băsescu l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria în speranţa de a-i crea o platformă pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

Ungureanu nu a reuşit să se menţină la nivelul de încredere dorit, iar tabăra prezidenţială se află, încă, în căutarea unui candidat.

Dacă în partidele tradiţionale lucrurile nu par bătute în cuie, este aproape sigur că România va avea un candidat autodeclarat adversar al sistemului.
Este vorba de Dan Diaconescu, cotat cu 17,5% într-un sondaj carea fost efectuat între 6 şi 16 septembrie, când scandalul legat de Oltchim nu se declanşase încă.

Luna trecută, Dan Diaconescu primise aprecierile pozitive a 19,5% din cei intervievaţi. Până în prezent, Dan Diaconescu a profitat de momentele în care a avut ocazia să se victimizeze. Atât în 2010, când a fost arestat, cât şi la începutul acestui an, când CNA a decis oprirea emsiei OTV, popoularitatea lui Dan Diaconescu a crescut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.