Jan Marsalek, directorul executiv al Wirecard, aflat în fuga internațională, este acuzat de utilizarea funcționarilor corupți din serviciile de informații austriece pentru spionarea cetățenilor europeni și pentru planificarea unor acțiuni de spargere și asasinat executate de echipe de elită rusești. Conform Financial Times, informațiile proaspete, furnizate de serviciile secrete britanice, sunt incluse într-un mandat de arestare emis împotriva unui fost oficial al poliției și al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott.

Jan Marsalek, în vârstă de 44 de ani, este căutat în legătură cu scandalul Wirecard care a zguduit lumea financiară. Conform acuzațiilor, el ar fi fost recrutat de serviciile secrete rusești încă din 2010 și ar fi devenit un element-cheie în operațiunile de spionaj rusești din Europa, profitând de poziția sa în cadrul Wirecard, companie listată la bursa Dax, care a fost aproape de a prelua Deutsche Bank.

Mandatul de arestare împotriva lui Egisto Ott susține că acesta și Martin Weiss, un alt oficial de rang înalt din domeniul securității, au facilitat operațiuni sub acoperire pentru serviciile de informații militare rusești și interne începând cu 2017. Mai mult, Ott ar fi furnizat informații confidențiale despre persoane de interes pentru guvernul rus și ar fi utilizat Sistemul de Informații Schengen pentru a monitoriza mișcările acestora. Ott ar fi pregătit, de asemenea, analize privind operațiunile de asasinat ale GRU și ar fi furnizat informații despre adresa și aranjamentele de securitate ale unui jurnalist de investigație.

Aceste dezvăluiri ridică întrebări serioase despre securitatea și integritatea instituțiilor europene și NATO, deoarece se pare că Marsalek și complicii săi au avut acces la informații sensibile și au facilitat operațiuni sub acoperire rusești fără să fie detectați. Scandalul evidențiază, de asemenea, legăturile profunde ale Austriei cu Rusia și problema spionajului în Europa.

1 COMENTARIU

  1. Lăsați-i pe ruși (Doamne, ce obsesie) și spuneți-ne cum ne spionează propriile guverne și serviciile lor secrete, NATO și toate organizațiile astea occidentale. Astea care ne vor doar binele, se subînțelege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.