Vineri, 29 august 2008, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a facut o declaratie socanta vizavi de gruparile criminale din România si legaturile acestora cu cei care ar trebui sa actioneze în spiritul si litera legii si sa o aplice.

Paradoxal declaratia nu a uimit pe nimeni, prin acest adevar mare cât roata carului pe care l-a spus si pe care-l stia toata lumea – exista legaturi între politisti, magistrati, politicieni locali si gruparile criminmale care fac legea în judete.

"Exista anumite legaturi directe sau indirecte între politisti, magistrati si politicieni locali cu reprezentantii acestor grupari. Noutatea este ca am curajul sa spun acest lucru", a punctat ministrul David, dupa o video conferinta cu sefii Inspectoratelor de Politie Judetene. A mai precizat ca IGPR va monitoriza situatia din mai multe judete.

Speram ca în aceasta monitorizare va fi inclus si judetul Bistrita-Nasaud, unde daca ne luam dupa anumite statistici oficiale este judetul unde nu se întâmpla nimic, deoarece totul este ascuns sub pres.

Grosul vine de la lumea interlopa

Ca declaratia ministrului Cristian David are si o anumita încarcatura electorala nu este un secret pentru nimeni. El a încercat sa aminteasca oamenilor ca cei pe care îi plateste sunt în slujba lui. În multe judete, printre care si Bistrita-Nasaud, s-a instaurat o asa numita lege a tacerii, omerta, în care nimeni nu vorbeste, nu are curajul sa vorbeasca. Cei care o fac, sunt expusi unor riscuri considerabile. Atacul banditesc, ziua în amiaza-mare, la îndemnul unor anumiti sefi din politie asupra redactiei "Gazeta de Bistrita" este un exemplu concludent în acest sens. Ca s-s încercat deturnarea adevarului prin intermediul câtorva jigodii si complici din presa, nu mai este de asemenea nici un secret pentru nimeni. Indiferent ce a putut sa spuna un ziarist, legea pumnului nu avea ce cauta în rezolvarea situatiei respective. Faptul ca în spatele acelui atac au fost anumiti sefi din politie, nu am spus-o noi. Conform perceptului biblic "gura pacatosului adevar graieste", cel care a facut aceasta afirmatie, a fost chiar cel care a atacat "Gazeta". "Ma, mai aveti treaba cu sefii din politie"?, "mai ai treaba cu Grama"?, au fost spuse în auzul mai multor martori, de o persoana cu relatii la nivelul conducerii IPJ Bistrita-Nasaud. Acestea sunt afirmatii de genul celor amintite de ministrul Cristian David – "legaturi directe si indirecte cu reprezentanti unor grupari de criminalitate organizata".

Realitatea, ca peste tot în tara asta, pentru unii responsabili din politie, este ca salariul îl da statul, bani de tigari, de cheltuiala zilnica. Grosul din care se pot cumpara masini luxoase, vile, le vine acestora, de la lumea interlopa.

În al doisprezecela ceas, ministrul de interne a realizat, nu ca nu ar fi cunoscut acest lucru, ca aspecte de genul celor de la Craiova sau, adaugam noi, atacul de la "Gazeta", nu ar fi fost posibile daca nu ar exista legaturi oculte între anumiti sefi din politie si grupari ale crimei organizate. Curajul acestor grupari de a se manifesta astfel este dat tocmai de faptul ca beneficiaza de complicitati de genul celor amintite de ministru, în rândul unor politisti, magistrati si politicieni locali. Faptul ca se stiu acoperiti si protejati le da curajul sa se manifeste cu violenta, sfidând pur si simplu legea, sau facând ei legea.

Fuji vs. Paul Blondu

Lucrurile în judetul Bistrita-Nasaud nu stau altfel decât la Craiova, desigur la o scara mai mica, pastrând proportiile. Grupari de crima organizata, cu legaturi de genul celor amintite de ministrul David, exista si la Bistrita si banuim ca acesta este informat cu situatia reala din acest judet. Ca sa nu fim acuzati ca punem în pericol vreo strategie de lupta împotriva acestor grupari, amintim de un caz petrecut cu ceva timp în urma în Bistrita, care demonstreaza ca aceste grupari exista si pe anumite segmente fac legea.

Întâmplarea de care vrem sa amintim s-a petrecut în 26 mai 2006, într-un local public din Bistrita, frecventat în special de tineri. Atacul care a avut loc aici, mai ceva decât evenimentul petrecut la Craiova, desi nu a fost mediatizat din motive obscure, este demn de orice film american. În seara zilei mai sus amintite, în jurul orelor 20.30, în interiorul barului "Cafee G", din str.1 Decembrie, Pop Paul Horia, cunoscut în anumite medii sub porecla de "Paul Blondu", se afla la o masa în compania a trei amici. Pe neasteptate în local au intrat patru indivizi -trei înarmati cu bâte, iar al patrulea cu un topor cu coada scurta. Atacul a fost fulgerator. Cei trei amici a lui "Paul Blondu" au fost neutralizati primii, apoi atacul s-a îndreptat asupra lui, nemaiavând timp sa schiteze nici un gest. A fost lovit în zona capului cu muchea toporului. Martorii prezenti la fata locului spun ca individul care mânuia toporul era atent sa nu loveasca cu taisul. Evenimentul respectiv, contrar unui comunicat dat de politie care spunea ca ar fi fost o altercatie între doua grupuri de cheflii, a fost ceva mult mai serios – a fost o reglare de conturi între doua grupari rivale ale lumii interlope locale. Dupa ce "Paul Blondu" si-a pierdut cunostinta în urma loviturii primite, a fost prins de mâni de doi dintre atactori si dus într-o zona mai libera a localului si pret de câteva zeci de secunde acesta a fost lovit metodic cu muchea toporului, la brate si la picioare.

În acest caz, politistii, cei de la Investigatii Criminale s-au miscat profesional, în doua zile cazul a fost rezolvat. Mergând pe fir a fost identificat cel care a dat comanda acestei "executii" în stil mafiot – Ioan Istrate, zis "Fuji", patronul restaurantului "Tivoli", situat la km 0 al municipiului Bistrita – si în cei patru atacatori, o "brigada" importata din Prahova – Pârvu A., Fuchs I., Marin O., si Stan D – au fost arestati.

Fuji a vrut legume

Totul demonstra ca politia este în fata unei executii de tip mafiot, o reglare de conturi între doua grupari rivale. Ciudateniile întâmplarii abia de aici încep. În mod cu totul curios, cazul nu a fost instrumentat de procurorii DIICOT, cum era normal sa se întâmple dat fiind datele afacerii, ci de catre un procuror din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud. Desi era mai mult decât evident ca "executia" lui "Paul Blondu" a fost premeditata, ca la punerea ei în scena a participat un grup infractional organizat si ca s-a platit o anumita suma de bani, cazul a fost tratat de cei de la politie ca o simpla altercatie între niste cheflii, într-un local oarecare. De aici a rezultat pentru omul din spatele întregii afaceri o încadrare mai blânda, iar "Fuji", în prezent, este liber. Mai mult, prin diferite tertipiuri avocatesti procesul este amânat, stramutat. Ca nici "Paul Blondu" nu a fost usa de biserica, este de asemenea un lucru evident. Dar omul, în prezent, datorita loviturilor primite, este o adevarata „leguma”. Acesta a suferit o operatie foarte complicata la cap, cu o placa implantanta în cutia craniana si se zbate între anumite controale medicale si gasirea banilor pentru a acoperi aceste cheltuieli. Comanda pe care a dat-o "Fuji" brigazii care l-a "executat" pe "Paul Blondu" a fost una extrem de clara – "vreau sa-l faceti leguma". Si se pare ca au reusit.

Scuze peste scuze

Tergiversarea aplicarii legii în aceasta afacere nu a stins conflictul, mai mult l-a amplificat. Dupa modelul unor conflicte internationale, el a devenit un conflict înghetat, latent, care oricând poate izbucni cu mai multa violenta. "Paul Blondu", se pare ca este o persoana care nu uita si mai devreme sau mai târziu îsi va plati „datoria”. Este o presupunere.

În multe cazuri ca si acesta politistii au invocat faptul ca dosarele pe care ei le întocmesc chiar daca nu duc la condamnarea inculpatilor, ei îsi fac treaba, dar judecatorul de fapt este cel vinovat pentru ca nu se aplica legea. O fi vreun dram de adevar în aceste argumente, dar ei, politistii, uneori uita sa precizeze ca pentru a obtine o condamnare, este important si modul în care se aduna probele si se întocmeste dosarul sub supravegherea procurorului. Condamnarea depinde de probe. Judecatorul nu face altceva decât ca legea sa fie aplicata în raport cu probele si faptele care i se servesc de politisti si procurori. Opinia publica trebuie sa stie ca sedinta de judecata este publica, poate asista orice persoana, în vreme ce cercetarea penala este secreta, iar paienjenisul creat de catre politisti si procurori poate sa cuprinda orice. Pentru ca un dosar sa devina o simpla maculatura în fata judecatorului este de ajuns sa se omita o singura proba din dosar. Rezultatul este garantat.

Mihnea Rosenberg

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.