Caracatiţa şpăgarilor din IPJ BN îşi scoate tot mai multe tentacule la iveală!
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud este lovit crunt în continuare de procurorii DNA Cluj, după ce săptămâna trecută fostul adjunct al instituţiei, comisarul şef Liviu Olariu a fost inculpat în dosarul în care sunt cercetaţi comisarii şef Ioan Ovidiu Mureşan – fostul şef al IPJ BN şi Roberto Hasnăş – fost şef al Poliţiei Rutiere, precum şi inspectorul principal Leon Cloşcă – fost comandant al Poliţiei Năsăud.
Olariu nu este însă ultimul pentru care procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale, fiindcă urmează alţi patru poliţişti să fie inculpaţi în acelaşi dosar – comisarii şef Ciprian Buta – care, odată cu Liviu Olariu, a demisionat recent din funcţia de adjunct al IPJ BN, Petrică Isopescu – şeful Serviciului Criminalitate Economică şi Ioan Ani – şeful Serviciului Arme şi Muniţii, precum şi agentul Mircea Manciu de la Serviciul Rutier din cadrul Poliţiei Năsăud.
Accidentele rutiere muşamalizate anul trecut de unii angajaţi ai IPJ Bistriţa-Năsăud, la ordinul lui Ioan Ovidiu Mureşan sau cel al lui Roberto Hasnăş, au avut ca rezultat dispunerea începerii urmăririi penale de către procurorii DNA, a celor implicaţi.
Până la închiderea ediţiei, certă a fost doar inculparea lui Liviu Olariu, în acelaşi dosar în care sunt anchetaţi Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă, toţi trei fiind arestaţi preventiv.
Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, procurorii DNA Cluj au decis să înceapă urmărirea penală şi faţă de Ciprian Buta, Petrică Isopescu, Ioan Ani şi Mircea Manciu, toţi angajaţi ai IPJ BN.
Partea cea mai interesantă este însă că doar cu trei zile înainte de a se dispune începerea urmăririi penale faţă de Liviu Olariu, acesta a solicitat pensionarea. Tot atunci, Ciprian Buta a solicitat eliberarea sa din funcţia de inspector şef adjunct al IPJ BN şi trecerea sa pe o funcţie de execuţie.
Buta, executantul lui Mureşan
Oficial, atât Liviu Olariu, cât şi Ciprian Buta au renunţat, pe 9 ianuarie, la funcţiile lor din fruntea Inspectoratului, în urma unei analize efectuată de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) care a avut loc la nivelul conducerii IPJ BN. Nu s-au spus însă şi motivele pentru care cei doi au fost nevoiţi să renunţe. Dar acestea sunt foarte cunoscute, ambii ofiţeri de poliţie fiind implicaţi în dosarul celor trei pătaţi din IPJ BN.
Astfel, pe 25 noiembrie, ziua în care DNA a descins la Bistriţa, două dintre percheziţii fiind efectuate la domiciliul din Năsăud al comisarului şef Ciprian Buta, dar şi în biroul său din sediul Inspectoratului. Ulterior el a fost adus la sediul IPJ BN, unde a fost audiat de procurorii DNA mai bine de patru ore, dar a fost lăsat mai apoi să plece.
În luna mai 2014, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan dispus un control inopinat asupra activităţii comisarului şef Ioan Ani, controlul fiind făcut de către adjunctul Ciprian Buta, împreună cu comisarul Leon Paul Andreica, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, fiind constatate deficienţe în activitatea profesională a comisarului şef Ani, pentru care s-ar fi impus destituirea acestuia din funcţie.
Potrivit anchetatorilor, pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control şi înlocuirea sa din funcţia deţinută, comisarul şef Ioan Ani a cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere şi proprietar a patru fonduri de vânătoare, cerându-i să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistriţa Năsăud, în favoarea.
Conform sursei citate, Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului şef Ioan Ovidiu Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, printre care şi o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei, dar şi un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele Lenuţei Mureşan, soţia fostului şef al IPJ BN.
Drept urmare, Mureşan şi Buta ar fi acceptat solicitările lui Larionesi, urmând să modifice conţinutul raportului de control, pentru a fi evitată sancţionarea şi destituirea din funcţie a comisarului şef Ani.
Ciprian Buta a fost numit în funcţia de adjunct al IPJ BN în 2012, după ce câţiva ani s-a aflat la comanda Poliţiei Năsăud. Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, numirea sa la cârma IPJ BN, alături de Mureşan a fost făcută în urma influenţelor exercitate, printre altele, de omul de afaceri din Dumitra, Ioan Oprea, zis Păcală.
O mână spală pe alta şi amândouă obrazul… până într-o zi
Dacă pe 24 noiembrie, data la care DNA a descins în trombă în Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ioan Ani a scăpat ceva mai uşor, potrivit surselor noastre, situaţia s-a schimbat, întrucât procurorii DNA Cluj ar fi dispus începerea urmăririi penale şi faţă de acesta. Sursele noastre susţin şi că Ioan Ani ar fi demisionat de la şefia Serviciului Arme şi Muniţii.
Din documentele DNA reiese că şeful de la Arme şi Muniţii din cadrul IPJ BN ar fi primit şpagă, sub formă de materiale de construcţii pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile în municipiul Bistriţa – zona Valea Jelnei, de la o serie de oameni de afaceri din Bistriţa-Năsăud implicaţi în activităţi ilicite, în schimbul protejării lor. Pe 24 noiembrie, pe lângă percheziţiile care au avut loc la domiciliile lui Mureşan, Hasnăş şi Buta, a fost percheziţionată şi locuinţa comisarului şef Ioan Ani.
Isopescu, cu tinichele multe în coadă
Un alt nume din dosarul pătaţilor din IPJ BN este cel al comisarului şef Petrică Isopescu, care nu demult a dat şi el cu subsemnatul la DNA, şi potrivit surselor Gazeta de Bistriţa şi el ar fi fost inculpat de procurorii Anticorupţie clujeni. Isopescu a fost direct implicat în muşamalizarea accidentului de circulaţie comis pe data de 4 noiembrie 2014 de agentul principal de poliţie Leon Fetti – şef al Postului de Poliţie din Dumitra, de curând demisionat din această funcţie.
Potrivit anchetatorilor, Leon Fetti se afla sub influenţa băuturilor alcoolice când, pe 4 noiembrie 2014, a lovit cu maşina proprietate personală – Suzuki Vitara – o fetiţă de 8 ani. Evenimentul s-a produs pe raza comunei Dumitra, în zona numită Chir. În loc să anunţe evenimentul la 112, Fetti, prin intermediul soţiei sale, l-a anunţat pe şeful Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă. Anunţat a fost şi şeful IPJ, Ioan Ovidiu Mureşan, care l-a trimis pe un apropiat al său, comisarul şef Petrică Isopescu de la Protecţie Internă, la acea vreme, să verifice neoficial evenimentele produse. Potrivit procurorilor, nici în urma acestei anchete nu se raportează nimic, ci se ascunde totul, astfel că în evidenţele Poliţiei Bistriţa nu a fost înregistrat niciun eveniment rutier şi nu a fost efectuată nicio anchetă oficială.
Când a văzut că situaţia este gravă şi ar putea fi acuzat pentru favorizarea infractorului, comisarul şef Isopescu a sesizat Parchetul Năsăud cu privire la fapta comisă de agentul Fetti, în data de 25 noiembrie, exact în ziua în care au fost arestaţi Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă.
„La momentul în care am primit răspunsul de la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi având în vedere controlul care se efectua în unitate, nu am studiat şi analizat suficient răspunsul primit. Astfel că, în data de 24 noiembrie 2014, după ce am recitit încă o dată documentele referitoare la acest accident am decis, având convingerea că sunt indicii cu privire la săvârşirea unor fapte penale, motiv pentru care în data de 25 noiembrie 2014 am prezentat conducerii IPJ, raport proces verbal de sesizare”, s-a scuzat Isopescu în faţa anchetatorilor.
Cu câteva zile înainte, pe 18 noiembrie, Petrică Isopescu a fost numit din nou şef la Fraude, funcţie din care fusese zburat în urma unei anchete administrative interne, dar pe care a revenit în urma sentinţei obţinute în instanţă, în contencios administrativ.
Olariu, cealaltă mână dreaptă a lui Mureşan
După arestarea lui Mureşan, şefii de la Interne l-au numit comandant interimar pe comisarul şef Liviu Olariu, însă după doar două zile au aflat că şi numele acestuia apare în stenogramele din dosarul de la DNA Cluj. Drept urmare s-a decis ca noul comandant să fie chestorul Marius Linul, fost secretar de stat în MAI.
Procurorii DNA îl acuză pe Liviu Olariu de abuz în serviciu în formă continuată (7 acte materiale), prin implicarea sa în muşamalizarea unor accidente rutiere, soldate cu victime omeneşti.
„Din ordonanţa de punerea în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:
În datele de 31.07.2014, 06.11.2014 şi 07.11.2014, inculpatul Olariu Liviu, atât personal cât şi prin intermediul şefului Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, inculpatul Hasnăş Roberto Emil, a intervenit asupra agenţilor de poliţie din teren, pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata şi sancţiona diferite contravenţii la regimul circulaţiei.
La datele de 20.08.2014, 30.08.2014, 29.09.2014 şi 12.10.2014, inculpatul Olariu Liviu a participat, alături de alţi poliţişti (cadre din conducerea IPJ şi subordonaţi), la falsificarea raportării, respectiv a conţinutului buletinelor de evenimente, în cazul a 4 accidente de circulaţie soldate cu victime omeneşti.
Scopul conduitei abuzive a fost acela de neraportare a accidentului rutier cu victime şi de neevidenţiere a acestuia în EAC (Evidenţa Accidentelor de Circulaţie).
În unele cazuri, deşi a cunoscut situaţia reală de fapt, inculpatul Olariu Liviu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile care se impuneau pentru ca subordonaţii săi să îşi respecte obligaţiile de înregistrare şi raportare a accidentelor rutiere, din care au rezultat vătămări corporale, precum şi obligaţiile de întocmire a dosarului de cercetare penală, conform dispoziţiilor de procedură penală în vigoare”, se arată într-un comunicat al DNA.
Aşa, aşa bine şi îi viu, trăieşte, care-i treaba?
Potrivit unei stenograme de la dosar, Liviu Olariu şi Roberto Hasnăş se înţeleg să nu raporteze un accident rutier, petrecut pe data de 20 august 2014, soldat cu decesul unui persoane, pe motiv că accidentul nu s-a produs pe drumul public.
Liviu Olariu: Da, da’ vezi cum trataţi că parcarea şi ea scăpat și el basma curată reprezintă element al drumului public, vezi un pic să nu vorbească …
Roberto Hasnăş: Nu, nu, nu era o parcare care-i în afara drumului public şi a şi picat într-o râpă, domnu’ Liviu.
Liviu Olariu: Aşa, aşa bine şi îi viu, trăieşte, care-i treaba?
Roberto Hasnăş: Nu, de la ora doişpe îi mort, numai acuma a văzut tractoru’ că-i picat cu omu’ în râpă.
După câteva minute, comisarul şef Hasnăş îl sună pe agentul de poliţie Rutieră Mihai Manciu. Cei doi discută despre ”mutarea” accidentului.
Roberto Hasnăş: Domnu Olariu a spus că întotdeauna a avut încredere în tine şi eşti la mare înălţime.
Mircea Manciu: Am înţeles să trăiţi.
Roberto Hasnăş: No, altceva ce să mai zic nu?
Mircea Manciu: Am făcut … deci aşa fac, îi singura variantă n-am alta, aţi înţeles?
Roberto Hasnăş: Deci nu-i drum public.
Mircea Manciu: Nu îi drum …, da m-aţi înţeles?
Roberto Hasnăş: Deci din parcare direct, nu s-a dus pe drum, a picat, deci a scăpat maşina şi a picat în … tractoru…
Mircea Manciu: Şefu, aşa-i cum am stabilit.
Roberto Hasnăş: Deci nu-i eveniment rutier, nu?
Mircea Manciu: Nu-i eveniment nu, nu, nu, moarte violentă.
Roberto Hasnăş: No moarte violentă se face buletin de eveniment.
Mircea Manciu: Am făcut tot, tot ce am făcut ce se poate, ce îi de făcut îi făcut brici şefu’.
Nepotul şefului, scos basma curată
În data de 30 august 2014 a avut loc un alt accident de circulaţie pe raza comunei Nuşeni, produs de Andrei Ionuţ Mureşan, nepotul şefului IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan. Accidentul respectiv s-a soldat cu rănirea a două persoane. Liviu Olariu s-a implicat şi în muşamalizarea acestui accident.
La faţa locului a fost trimis poliţistul Victor Zăgrean, care s-a ocupat de muşamalizare accidentului.
„Poliţistul Zegrean i-a raportat lui Hasnăş, faptul că persoana vinovată de producerea accidentului este Mureşan Andrei, că una dintre victime a fost dusă la spital şi cusută, angajându-se să îi solicite medicului să nu menţioneze că intervenţia efectuată asupra victimei ar fi avut un caracter de urgenţă”, susţine DNA Cluj.
Ulterior, acestei discuţii, comisarul şef Hasnăş îi raportează şefului său, adjunctul Olariu, că deşi nepotul comandatului a produs accidentul, „băieţii au fost orientaţi”, referindu-se la poliţişti, şi nu au luat măsurile necesare.
Au venit şi la uşa lui Manciu!
Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, din cauza implicării sale în muşamalizarea accidentului rutier de pe data de 20 august, soldat cu decesul unei persoane, şi nu numai, în dosar ar fi devenit inculpat şi agentul de la Poliţia Rutieră din Năsăud, Mircea Manciu – om de bază al şefilor din IPJ BN, printre altele şi pe filiera Ciprian Buta, de care se ştie că este foarte apropiat, cei doi având de altfel construite locuinţele una lângă alta. Din această cauză, în ziua în care procurorii DNA au descins cu mascaţii, pe 24 noiembrie, la locuinţa lui Ciprian Buta pentru a efectua percheziţii, în loc să bată la uşa adjunctului IPJ BN, au nimerit la cea a lui Mircea Manciu. Cu inima îngheţată şi mică cât un purice, spun sursele Gazeta de Bistriţa, Manciu i-a direcţionat spre adresa căutată.