Profesia de dietetician este o profesie liberală în domeniul sănătăţii umane şi furnizează servicii conexe actului medical, potrivit Legii nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 825 din 5 noiembrie şi a intrat în vigoare pe 8 noiembrie.

Principalul scop al acesteia este asigurarea unei nutriţii echilibrate, pentru o stare bună de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influenţate nutriţional şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.

„În exercitarea profesiei, dieteticianul aplică ştiinţa nutriţiei şi dieteticii în alimentaţia şi educaţia pe teme de alimentaţie a pacienţilor/beneficiarilor de servicii de nutriţie şi dietetică, cât şi a persoanelor ca subiect individual, atât a celor sănătoase, cât şi a celor bolnave. Dieteticianul contribuie la definirea, evaluarea şi controlul calităţii produselor şi dietelor alimentare oferite pacienţilor/beneficiarilor de servicii de nutriţie şi dietetică ţinând cont de principiile şi obiectivele naţionale de prevenţie şi sănătate publică relevante în sfera nutriţiei şi alimentaţiei publice”, se arată în document.

Dieteticienii au dreptul de iniţiativă şi decizie în exercitarea actului profesional. Totodată, aceştia îşi asumă răspunderea pentru calitatea actului profesional, în măsura în care pacienţii respectă indicaţiile dietetice primite.
Autorizaţia de liberă practică a dieteticienilor trebuie reînnoită la un interval de cinci ani.

Aceasta este eliberată de către CDR, iar persoanele fizice trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
-să deţină un titlu oficial de calificare în nutriţie şi dietetică;
-să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul nutriţiei şi dieteticii sau să deţină o diplomă de masterat în domeniul nutriţiei şi dieteticii;
-să promoveze examenul naţional de dietetician autorizat.

Primul examen naţional de dietetician autorizat va fi organizat în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

De asemenea, asistenţii medicali dieteticieni care aleg să exercite profesia de dietetician sunt obligaţi, în cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 256/2015, să facă un stagiu de pregătire specifică pentru a atinge un nivel de pregătire echivalent licenţei în dietetică. După expirarea perioadei de cinci ani, asistenţii medicali dieteticieni fără diplomă de licenţă în specializarea nutriţie şi dietetică nu mai pot să profeseze în domeniu. Aceştia pot să profeseze doar ca asistenţi medicali.

„Formele autonome de exercitare a profesiei de dietetician pot angaja personal salariat, pot încheia contracte de colaborare cu alţi dieteticieni, contracte de conlucrare cu alte forme autonome de exercitare a profesiei, contracte cu furnizorii de bunuri şi servicii necesare activităţii lor, contracte specifice cu unităţi medicale, educaţionale, sociale, sportive, de alimentaţie publică, de îngrijire corporală, de industrie alimentară şi farmaceutică, cu mijloace de comunicare în masă, forme specifice de exercitare a profesiei de medic şi a diverselor alte profesii paramedicale şi alte acte juridice civile, în condiţiile Codului civil şi legilor speciale aplicabile”, dispune actul normativ.

Specialiştii pot să activeze, în principal, ca dieteticieni administrativi, dieteticieni clinici şi dieteticieni pentru sănătatea publică sau comunitari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.