În urmă cu 3 luni, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a eliberat avizele de exploatare pentru zăcămintele de nămol de la Techirghiol și sare de la Nireju (jud Cluj). Licențele sunt pe numele a două societăți comerciale conectate la oameni de afaceri din Cluj Napoca: imobiliarul Beniamin Timari și patronul CFR, Nelu Varga. Afacerile sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

În data de 6 iulie 2021, președintele Agenției Naționale de pentru Resurse Minerale, Daniel Grigoroiu-Norocel, a emis mai multe avize de exploatare. Printre ele se numără două licențe care au legătură cu Clujul. Norocel nu este străin de Cluj. De profesie avocat, el a fost consilier al lui Emil Boc, pe vremea când era premier.

Articolul 11

Se aprobă Licența de concesionare pentru exploatare nr. 22.020/2019 privind exploatarea resurselor de sare gemă din perimetrul Nireș, județul Cluj, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, și Societatea SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L., cu sediul în municipiul București, sectorul 1, cod unic de înregistrare RO 32322853, în calitate de concesionar.

Articolul 12

Se aprobă Licența de concesionare pentru exploatare nr. 23.740/2021 privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, și Societatea FORMIN – S.A., cu sediul în municipiul Caransebeș, județul Caraș-Severin, cod unic de înregistrare 1067084, în calitate de concesionar”.

SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN este o societate din București care are ca acționări patru alte firme și este administrată de Nita Bogdan Ionut, care deține și pachetul majoritar, de 39%, din SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN. De asemenea, el este unul dintre verii lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc.

Ceilalți acționari sunt DKM DEVELOPMENT SRL (10%), societate conectată tot la Niță, RADU RESOURCES SA (26%), afacerea care îi aparține lui Radu Octavian Claudiu, patronul lanțului de librării Diverta, WINNERS RESOURCES SRL (26%), iar restul acțiunilor îi revin firmei CONCRETE DLX, care îi aparține omului de afaceri din domeniul imobiliarelor, Beniamin Timari. 

Legături cu Ludovic Orban

Firma Formin, care a primit licența de exploatare pentru nămolurile terapeutice de la Techirghiol, este și ea conectată la afacerile clujenilor. În firmă, acționar majoritar a fost Nelu Varga, dar el a vândut pachetul de acțiuni lui Răzvan Teișanu care acum peste 50% din valoarea acțiunilor. Acum, în cadrul SC Formin SA, Teișanu este co-acționar cu Vasile Albulescu, unul dintre prietenii din copilărie al lui Sorin Grindeanu, politician PSD, care a ocupat funcția de premier iar acum este șeful ANCOM.

Albulescu a fost acționarul majoritar al firmei Revicond Canaltech SRL, societatea care l-a angajat pe fostul premier Ludovic Orban. Ulterior, Albulescu a transferat acțiunile pe care le avea la Revicond către firma Terebro Production SRL, unde are calitatea de acționar.

Anul trecut, premierul Ludovic Orban a câștigat, potrivit declarației de avere, 28.356 de lei de la SC Revicond Canaltech SRL din comuna Rîciu – judeţul Mureş.

Ulterior, firma Terebro a cesionat acțiunile către Boca Daniel Ioan, un om de afaceri din Mureș care face parte din cercul de apropiați de-ai premierului, și  GHANEM SAID, cetăţean italian, născut în Liban, cu reşedinţa în Timişoara.

Potrivit site-ului propriu, Formin SA are un program de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice pe perimetrul Tincova Nord din județul Caraș Severin, în baza unei licențe din 2013. De asemenea, conform datelor ANRM, Formin mai are licențe de explorare de zăcăminte auro-argentifere și polimetalice la Măgura Țebii (Hunedoara) și Ciclova Montană (Caraș-Severin), iar în 2019 a câștigat concursul de oferte organizat de ANRM pentru concesionarea exploatării perimetrului auro-argentifer și polimetalic Cracul cu Aur din Caraș-Severin.

Potrivit unui raport făcut de Autoritatea Electorală Permanentă pentru finanțarea partidelor politice, firma Formin SA, care îl are acționar pe Nelu Varga, finanțatorul CFR Cluj, dar și pe  Sebastian Albulescu, unul dintre partenerii de afaceri ai fostului premier Sorin Grindeanu, a sponsorizat PNL Timiș cu 24.000 lei. Potrivit raportului, la nivel național PNL a primit donații de la firme în valoare de aproape un milion de lei. Fiți liniștiți, oamenii de afaceri nu au finanțat partidul de la guvernământ dintr-un crez politic. Firma Formin a câștigat înainte de a băga banii în pușculița electorală un contract de peste 14 milioane lei.

Conexiuni între cele două firme

Cele două firme care beneficiază de licențele de exploatare pentru sare și nămol sunt conectate între ele.

Clujeanul Beniamin Timari, asociat în firma care va exploata zăcământul de sare de la Nireș, are acțiuni și în firma Ipsum Group SRL, o companie din București care se ocupă de ”extracţia altor minereuri metalifere neferoase”. Firma este administrată de Aurelian Tiberiu Duma, iar ca şi asociaţi îi are pe Beniamin Timari şi pe Sebastian Vasile Albulescu, acționarul de la formin, societatea care exploatează nămolul de la Techerghiol.

În DKM Development SRL, firmă din acționariatul companiei care va exploata zăcământul de sare și care este conectată la afacerile lui Bogdan Niță, 10% din acțiuni sunt deținute de Alina Elena Ştefănescu. La rândul ei, ea figurează ca şi administrator în câteva firme alături de nume cunoscute. Spre exemplu, unul dintre asociaţii Alinei Ştefănescu este Mihai Rotaru, patronul CS U Craiova şi soţia acestuia – Irina Alexandrina Rotaru. Este vorba despre firmele Xalandine Energy SRL (producţie de energie electrică), Xanalndine Furnizare SRL (comercializare energie electrică) şi Delta Berceni Invest SRL (cultivare cereale).

Ea a încercat să pună pe roate o afacere cu Andras Csaba Kinal. Este vorba despre CSC Invest SRL, însă firma nu a avut succes și a fost radiată. Andras Csaba Kinal este un samsar de maşini de lux din Cluj-Napoca, prieten cu fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, Toma Rus şi cu Nelu Pop, conferenţiarul UBB care l-a împrumutat pe Kinal cu aproape 100.000 de euro.

Monopolul Salrom spart

Odată cu aprobarea licențelor de exploatare pentru zăcâmântul de sare de la Nireș, monopolul salrom a fost spart.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a făcut un raport potrivit căruia valoarea de exploatare depășește 2 miliarde de lei, sumă care reprezintă totalul producției valorificate pe durata contractuală a celor 20 de ani, perioada licenței de exploatare.

„Valoarea de inventar aproximativă, determinată în condițiile menționate, este relativă, menținându-se numai dacă condițiile specifice exploatării zăcământului de sare gemă Nireș actuale rămân nemodificate pe toată durata concesiunii”, se precizează în document. ANRM estima anterior că, pe durata concesiunii, bugetul de stat va încasa aproape 13,8 milioane euro din redevențe pe sarea extrasă de la Nireș, cota de redevență prevăzută de legislația în vigoare fiind de 1 euro pe tonă. În plus, concesionarul va plăti în fiecare an taxă pe activitatea minieră de exploatare, calculată la suprafața perimetrului, în valoare de 116.570 lei.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.