Subiectul fierbinte al săptămânii trecute a fost, evident, legea pensiilor, care a fost întoarsă pe toate feţele, discutată şi despicată în multe fire. Sentimentul, deocamdată, perceput de mai toată lumea, este acela a unei mari bulibăşeli. Declaraţiile oficialilor şi mai ales ale premierului Boc s-au schimbat de la o zi la alta, încât nimeni n-a mai înţeles nimic. Singurul lucru cert este, deocamdată, ridicarea vârstei de pensionare, la 65 de ani, şi pentru bărbaţi şi pentru femei. În rest, ce se va întâmpla totuşi cu pensiile mai mult decât astronomice, nu se ştie. E clar că aşa numitele pensii speciale nu au fost calculate în mod corect, ci după anumite formule care să mulţumească pe cine trebuie, şi aici mă refer la doar cele din vârful piramidei. Spun asta, întrucât cunosc câteva persoane care au prestat pe la Ministerul Apărării şi au o pensie de 1.500 de lei. Şi tot specială se cheamă că e.
Ceea ce nu este foarte clar, e economia care se face. O dată că s-au vehiculat diferite sume, şi în al doilea rând nimeni nu ştie cu exactitate cum se vor calcula pensiile. S-a tot vorbit de un anumit plafon, care în final a dispărut… Deşi iniţial se vorbea de reduceri drastice a tuturor pensiilor speciale, mai apoi s-a spus că cele care sunt acum în plată nu vor suferi modificări. O chestie logică până la urmă, mergând pe un simplu principiu de drept, al neretroactivităţii legii. Oricum, persoanele care se vor pensiona după intrarea legii în vigoare, în mod clar se pot considera discriminate.
Un alt aspect despre care s-a vorbit este plata unei pensii în funcţie de cât a contribuit fiecare în perioada în care angajat şi vârsta de pensionare. Ideea în sine nu este rea, dar şi aici sunt scăpări. Dacă o persoană doreşte să se pensioneze înainte de vârsta prevăzută de lege, chit că are câteva zeci de ani prestaţi în câmpul muncii, este penalizat, pe când altcineva cu vârsta „bună”, dar cu ani mai puţini în câmpul muncii e bine mersi. Şi unde e principiul contributivităţii?! E doar aşa, o idee lansată de o minte „luminată”.
Ar fi multe de discutat pe marginea acestui subiect, însă consider că mai am niţică timp. Dar voi reveni. Ceea ce mă intrigă este faptul că de atâţia luminaţi din Guvern, noi rămânem tot în întuneric.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.