Reprezentantii firmei Kronos Holding, cu sediul in Bistrita, le-a promis catorva sute de persoane ca le trimite la munca in strainatate.  Dar, nu a fost nici pe departe asa. Dupa ce au achitat o suma de 190 de lei, oamenii au incercat zadarnic sa ia legatura cu cei care le eliberasera chitantele. Asta, in conditiile in care, termenele stabilite pentru plecarea in Spania, Olanda, Italia sau Irlanda trecusera de mult.

Pentru ca trecuse o luna de cand trebuiau sa ajunga la locurile de munca promise, oamenii au venit, joi, 3 martie, la sediul firmei. Cum era de asteptat, aici nu era nimeni. Initial acestia au luat legatura intre ei prin intermediul internetului si au raspandit afise prin oras, prin care ii indemnau pe bistriteni sa nu semneze contracte cu Kronos Holding. Chiar si sigla firmei  disparuse de pe usa. Semn ca …teapa a fost teapa adevarata, nu gluma !
Visul occidental
Dorinta romanilor de a lucra in strainatate, pentru a face rost de bani hraneste afacerile multor firme fantoma de intermediere a unui loc de munca in strainatate.
 
Nu de putine ori, victimele raman si fara bani si fara posibilitatea de a-si mai recupera vreodata sumele investite. Si asta pentru ca, atunci cand semneaza colaborarea, clientii nu acorda mare atentie prevederilor din contract, iar cand isi dau seama ca au fost inselati, e prea tarziu. Dintre firmele care isi fac publicitate, foarte putine sunt societati serioase care au ca obiect de activitate real recrutarea si plasarea fortei de munca in strainatate. Majoritatea celor care isi fac publicitate prin intermediul ziarelor sunt societati care se ocupa numai cu o asa-zisa intermediere a afacerii si nu detin un contract real cu partenerii externi. Concluzia este ca persoanele care intentioneaza sa plece in strainatate trebuie sa cunoasca anumite aspecte ale activitatii firmelor cu ajutorul carora intentioneaza sa obtina un loc de munca.

,,Ne-au tratat ca pe niste gunoaie ! „
Sotii Prodan Cristian si Emanuela locuiesc in satul Figa si se afla si ei printre cei inselati de firma Kronos Holding SRL, cu sediul in Bistrita, pe strada Ursului, nr.12-14. Si-au strans bruma de bani pe care o aveau si au achitat impreuna suma de 380 de lei. Li s-a promis, ca tuturor de altfel, locuri de munca in Spania, cazare, masa si, evident, transport gratuit. Nu mai punem la socoteala faptul ca salariile promise depaseau 1000 de euro pe luna. ,,Nu mai am bani nici de benzina sa vin toata ziua in Bistrita ca sa ii gasesc pe acesti nemernici. Si-au batut joc de noi! Nu ne raspund nici macar la telefon. Credeam ca vom avea un loc de munca in Spania, asa cum ne-au promis.” Macvei Ioan este din Livezile si se vedea constructor pe unul din santierele iberice. Si el s-a trezit repede din reverie, cand data la care trebuia sa plece spre Spania se apropia si nimeni nu l-a mai contactat. Acesta spune ca i s-a promis un salariu de 1.100 de euro. O femeie mai are puterea sa zambeasca: ,,Macar de ajungeam sa vad Grecia. Acolo mi-au promis loc de munca. Chiar daca nu aveam de lucru si veneam inapoi cu mainile goale. Cu au reusit oare sa ne prosteasca asa?” Nimic mai simplu. Naivitatea! Nimeni nu pus intrebari suplimentare, nimeni nu a cerut garantii. Nimeni s-a documentat si nu acerut parerea unor ,,Stan Patitul”
Politia –singura solutie
 
Petre Cretu, inspector de politie in cadrul Biroului de Investigatii Criminale, prezent la protest, i-a indrumat pe toti pagubitii sa mearga la sediul Politiei si sa depuna plangere. Asta deoarece o singura persoana, Prodan Cristian, a facut acest lucru. Inspectorul a mai puncatat : ,,Pe numele administratorilor s-a deschis o ancheta penala si se fac verificari pentru savarsirea infractiunii de inselaciune. Acesstia risca sa faca puscarie.”
Cine este Kronos Holding?
Daca cineva ar accesa siteul firmei ar ramane uimit de ceea ce este mentionat acolo.
,,SC KRONOS HOLDING SRL este o companie privata romani acreditata de ITM, care are ca si obiect de activitate selectia si plasarea fortei de munca pe plan extern. Colaboram cu angajatori din toata Europa si nu numai, pentru a oferi servicii de calitate si locuri de munca in strainatate tuturor cetatenilor romani.” Tot de aici aflam ca in ultima perioada firma s-a orientat inspre Anglia . ,, SC KRONOS HOLDING SRL,agentie plasare forta de munca autorizata  ITM,recruteaza si selecteaza personal domeniul Au Pair pt Anglia. Plecarile se fac numai dupa semnarea contractului. Responsabilitati: Au-Pairul ajuta familia gazda la ingrijirea copiilor si asigura un usor menaj al casei. Preferabil fete cu varsta intre 18-27 ani.
Program: 25-30 ore saptamanal pe parcursul a 5 zile,2 zile libere,2 sapt/an libere. Se ofera cazare,masa gratis.”
 
Pasii de urmat sunt cei clasici:
1. Inscrierea gratuita a CV-ului dvs. in baza de date pentru a va putea propune oferte de locuri de munca de indata ce le avem disponibile
2. Analiza CV si pregatire pentru preselectie
3. Programare la interviu de preselectie/selectie
4. Desfasurarea interviului
5. Traduceri si legalizari acte, tehnoredactari documente
6. Trimiterea dosarului dvs. angajatorului strain in vederea angajarii
7. Selectia
8. Incheierea documentelor legate de contractul de munca

Ce trebuie stiut
Firmele private trebuie sa respecte si o serie de obligatii fata de solicitantii de locuri de munca.
O prima conditie presupune ca in contractul de munca incheiat cu angajatorul strain, sa figureze obligatoriu functia, ocupatia, natura si durata angajarii, durata timpului de munca si de repaus si tariful orar. In contract trebuie specificata si valoarea salariului lunar, ca si datele de plata a salariului, sporurile acordate, orele suplimentare si alte drepturi banesti. De asemenea, nu trebuie neglijate detalii precum durata concediului de odihna, conditiile de munca, despagubirile de care angajatul beneficiaza in cazul unui accident de munca sau al unei boli profesionale. Romanii solicitanti ai unui job in strainatate trebuie sa stie si amanunte privind conditiile de cazare, de asigurare a hranei, a taxelor, impozitelor si contributiilor pe care angajatul trebuie sa le plateasca, dar si despre obligatiile pe care cetateanul roman le are in strainatate. Firma de plasare a fortei de munca are obligatia de a incheia contractul de munca si in limba romana, mai arata ANOFM.
 
Persoanele care doresc sa plece la munca in afara granitelor nu trebuie sa uite ca tariful de mediere incasat de agentul de recrutare se restituie, partial sau total, daca firma nu poate oferi un loc de munca in termenul stabilit prin contract. Masura este valabila si in situatia in care, inainte de expirarea contractului de mediere, solicitantul renunta la a-si mai cauta un loc de munca in strainatate. Agentii de ocupare nu au dreptul sa mai ceara si alte comisioane sau sa pretinda alte garantii de la solicitanti, in afara tarifului de mediere prevazut de lege.
 
Dintre cele peste o suta de sesizari primite la Inspectia Muncii, in majoritatea cazurilor s-au depistat incalcari ale legii, nereguli care au fost sanctionate cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei.
 
Romanii care intentioneaza sa apeleze la un agent de recrutare pentru intermedierea unui loc de munca in strainatate, sunt sfatuiti de ANOFM sa se adreseze mai intai Inspectoratelor Teritoriale de Munca pentru a afla date despre activitatea firmei respective. De asemenea, ei trebuie sa stie ca se pot adresa instantelor de judecata competente cu solutionarea litigiilor civile in cazul in care apar dificultati in derularea contractului de munca in strainatate sau medierea nu s-a finalizat cu incheierea unui contract de munca valabil.
Raimond Petrut

5 COMENTARII

 1. firma TRANSIT JOB CONSULTING DIN TULCEA este o alta firma tepara de care trebuie sa va feriti.Promit si pe masa si pe tasu si nu se tin de cuvant,incaseaza doar 300 euro de la creduli.

 2. Toate firmele din ARAD cele cu panouri solare , agricultura si mase plstice sint tepe curate , pe toate siteurile sint numai aceste anunturicu locuri de munca neexistente . GRIJA MARE.

 3. Aceste societati sunt tzepe, deoarece Adrian Nastase prin HG850/2002 publicat in MO628 din 23 aug. 2002, scoate de sub controlul statului roman activitatea lor, deci nu au nici o obligatie fata de beneficiar, deci adio bani.

 4. Buna,

  Cine poate sa mi ofere si mie mai multe detalii despre aceste doua persoane Rebrean Lucian Gelu si Rebrean Mariana , orice informatie ,inclusiv semnalmentele lor .

  Multumesc.

 5. Buna,
  Cine poate sa mi ofere mai multe informatii despre aceste doua persoane Rebrean Lucian Gelu si Rebrean Mariana, orice informatie inclusiv descrtierea acestor doua persoane.
  Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.