Daunele morale pot fi acordate și în cazul relațiilor extraconjugale, conform unei hotărâri recente a Tribunalului Caraș-Severin, care a avut de soluționat o cerere mai puțin obișnuită în instanțe.

O femeie din Caraș-Severin a primit o despăgubire în valoare de 5000 de lei pentru daune morale, după ce și-a acuzat amantul de defăimare. Ea a reclamat că amantul i-a adresat injurii și a insinuat infidelitatea ei în fața copiilor și a localnicilor, la barul din sat. Conflictul a izbucnit în 2022, când bărbatul acuzat de denigrare a mărturisit în fața soțului femeii că este „amant”.

În primă instanță, Judecătoria Caraș-Severin a respins cererea, însă Tribunalul, instanța superioară, a analizat probele video care arătau umilința femeii de către amant în fața prietenilor lor, potrivit informațiilor furnizate de adevărul.ro.

Judecătorii au constatat că mesajele de iubire dintre cei doi, transmise inițial în secret la începutul relației lor extraconjugale, au evoluat către denigrare odată ce relația lor a devenit publică. Conform sursei citate, amantul s-a enervat deoarece femeia a făcut publică relația lor extraconjugală.

„Se află în această situație pentru că a expus public relația cu pârâtul prin căutarea sa în mediul public în care acesta socializa cu alte persoane și prin comportamentul ei a sugerat că are o legătură cu acesta”, se arată în motivarea Tribunalului Caraș-Severin.

Cu toate acestea, cererea de despăgubire a fost admisă parțial, deoarece și reclamanta a avut o contribuție la escaladarea conflictului cu amantul.

Această hotărâre evidențiază importanța demonstrării prejudiciului moral în cazurile de acest gen și necesitatea unei analize temeinice a circumstanțelor specifice ale fiecărui caz.

„Tribunalul va avea în vedere şi culpa reclamantei (reţinută anterior), precum şi existenţa bazei factuale. De asemenea, va avea în vedere şi faptul că relaţia reclamantei cu soţul său a fost afectată, faptul că i s-a adus un grav prejudiciu de imagine (reclamanta părăsind localitatea în care locuia), că au fost afectate relaţiile reclamantei şi cu persoanele apropiate şi locuitorii satului. Pentru aceste considerente, tribunalul constată că pârâtul i-a adus reclamantei în mod evident atât un prejudiciu de imagine, cât şi o puternică stare de frustrare”, a justificat Tribunalul Caraș-Severin acordarea sumei de 5.000 de lei cu titlul de daune morale”, sunt principalele argumente privind despăgubirea femeii, conform sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.