Procurorul Cristina Ramona Filip achita infractori din mila. Aceasta a solutionat un dosar prin care a dispus scoaterea de sub urmarire penala si sanctionarea doar cu o amenda administrativa a unui infractor, care în urma conducerii unui autoturism fara a detine permis de conducere, a accidentat un alt autoturism si a ranit doua persoane. Din mila procurorului în loc de o condamnare cu închisoare si plata prejudiciilor, învinuitul s-a ales doar cu o amenda de doar 450 de lei.

Procurorul Cristina Ramona Filip de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Bistrita face acte de caritate în numele legii. În loc de o condamnare cu închisoare, chiar si cu suspendare în cazul în care învinuitul ar fi fost la prima abatere, aceasta dispune sanctionarea pe cale administrativa, iar de plata daunelor nici nu se pune problema, acestea acordându-se doar în cazul în care dosarul ajunge în fata magistratilor. În ciuda faptului ca legea prevede clar sanctionarea cu închisoare de la unu la cinci ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana fara permis, procurorul a decis ca este suficienta o amenda administrativa, deoarece gestul învinuitul aduce o atingere minima valorilor sociale ocrotite de lege si îsi regreta fapta.

Inconstienta la volan

La sfârsitul lunii februarie 2007, Ioan Munteanu s-a urcat la volanului autoturismului împrumutat de la un prieten, fara a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul. Lipsa de experienta în arta sofatului si-a spus repede cuvântul, acesta colizionând un autoturism care circula regulamentar, în care se aflau trei persoane. În urma accidentului, masina a fost serios avariata, iar ranile celor doua persoane care se aflau pe bancheta din spate au necesitat nu mai putin de zece zile de îngrijiri medicale. Munteanu a rugat soferul autoturismului colizionat, Faur Dan Sorin, sa nu anunte politia deoarece permisul sau de conducere a fost retinut de autoritatile spaniole si nu vrea sa aiba probleme. Faur nu s-a lasat dus de nas de soferul inconstient si a anuntat politia, la fel cum au facut si câtiva martori al incidentului. Pâna sa ajunga politia la fata locului, Faur si cele doua femei aflate pe bancheta din spate ale autoturismului s-au trezit înconjurati de prietenii lui Ioan Munteanu, care au început sa îi ameninte, ba mai mult au dat vina pe acesta pentru producerea accidentului. Odata cu sosirea echipajului s-a stabilit ca autoturismul nu avea încheiata polita de asigurare obligatorie si nu avea nici revizia tehnica efetuata. Din adresa Biroului pentru Siguranta Circulatiei în Mediul Urban Bistrita a rezultat, de asemenea, ca Munteanu nu figureaza ca posesor al permisului de conducere.

Mila aduce achitarea

Dosarul nu a mai ajuns în fata magistratilor, deoarece procurorul Cristina Ramona Filip a dispus scoaterea de sub urmarirea penala si aplicarea unei sanctiuni cu carater administrativ. Motivarea procurorului a fost urmatoarea „învinuitul a condus pe o disatanta relativ mica, circa un kilometru, a recunoscut si regretat savârsirea faptei, care a fost motivata de necesitatea de a ajunge la farmacie pentru a cumpara medicamente fiicei sale (…) Învinuitul aduce o atingere minima valorilor sociale ocrotite de lege si nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni”. Amenda acordata lui Ioan Munteanu are o valoare de doar 450 de lei, la care se mai adauga cheltuieli judiciare în valoare de 40 de lei. Vinovatul nu va plati nici avariile produse autoturismului, deoarece acestea se pot obtine doar în cazul în care dosarul ajunge pe masa unui judecator. Posesorul autoturismului avariat a fost nevoit sa îsi plateasca singur daunele, care au depasit valoarea de 1800 de euro. De asemenea, îngrijirile medicale ale celor doua persoane implicate în accident au fost suportate tot din propriul buzunar. Astfel, procurorul i-a dat mâna libera lui Munteanu sa mai comita infractiuni de acest gen, ba mai mult, acesta va avea dreptul si de a obtine un permis de conducere, cazierul sau ramânând nepatat. În acest caz, nici amicul lui Munteanu nu va fi tras la raspundere, desi conform legii si acesta ar trebui sanctionat pentru încredintarea cu stiinta a unui autovehicul pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care nu detine permis de conducere.

Cazuri similare, pedeapse diferite

Un caz similar a avut loc si în judetul Neamt, însa deznodamântul a fost total diferit. Aici un teribilist, tot fara permis, gonind în ajutorul unui prieten a lovit doua masini, provocând leziuni serioase pasagerilor. Procurorul „nemilos” a trimis dosarul în instanta, iar judecatorul l-a condamnat la doi ani de închisoare si plata unor daune morale ranitilor în valoare de 28.800 de lei. De asemenea, în penitenciarul Poarta Alba din Constanta se afla încarcerat un barbat care executa o pedeapsa de un an pentru conducere fara permis. O soferita cu mult curaj, dar fara permis de conducere, a fost condamnata la un an de închisoare cu suspendare dupa ce a condus un autoturism si a ranit o alta persoana. Soferita a mai fost nevoita sa plateasca daune morale în valoare de 12.000 de lei pentru cele 14 zile de îngrijiri medicale.

Ordonanta procurorului Cristina Ramona Filip încureajeaza teribilistii inconstineti de a se urca la volan în ciuda faptului ca nu detin permis de conducere, deoarece nu se aleg decât cu o amenda adminstrativa si sunt absolviti de plata oricarei daune. Asemenea ordonante pot crea precedente periculoase din care, în cel mai bun caz, cetatenii nevinovati se aleg doar cu leziuni usoare, masinile îndoite si ceva mai putini bani în buzunar.

Articolul 78 din Codul Rutier
    – (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana fara permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.
    -(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori acesta i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
    -(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si persoana care încredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla în una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.