Numărul consumatorilor de droguri "etnobotanice" este, în România, de peste 500.000, însă măsurile sunt altele decât cele dorite: Centrul Internațional Antidrog își lichidează activitatea din România, din cauza completei pasivități a autorităților și acuză chiar complicități la nivel înalt între traficanți și clasa politică, scrie Inpolitics.ro.

 

 

Gigel Lazăr, președintele executiv al Centrului Internațional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), organism multinațional tutelat de organizația EURAD (Europe Against Drugs), a declarat luni, pentru Inpolitics, că ONG-ul pe care îl conduce a decis, în contextul actual, să îşi înceteze activitatea din România de prevenire și combatere a drogurilor, toate cele 42 de surcursale teritoriale urmând să fie închise, iar angajații concediați. Totodată, Lazăr a precizat că în ultimii ani CIADO a acordat asistenţă pentru mai mult de 600.000 de persoane.

Preşedintele executiv al CIADO susţine că numărul record de consumatori al substanţelor etnobotanice, de peste 500.000, în România, a fost înregistrat între anii 2008 şi 2009. "În 2008, spre exemplu, România nici nu figura în statisticile europene la acest capitol, iar un an mai tîrziu, era pe un loc fruntaș, cu peste 400 de magazine apărute peste noapte, care vindeau produse etnobotanice", a spus Gigel Lazăr. În opinia sa, numărul mare de magazine etnobotanice apărute în România într-un interval de timp atât de scurt se datorează protecţiei unor factor politici de prim rang. "Niciun comerț de droguri nu se face, în lume, fără o protecție, într-o măsură mai mică sau mai mare, din  partea unor reprezentanți ai statului și România nu face excepție", a declarat preşedintele executiv al CIADO pentru Inpolitics.

 

Liana Mureşan

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.