Primarul orașului-stațiune Traian Ogâgău pare să nu mai termine cu problemele cu legea. Zilele trecute, judecătorii năsăudeni au venit cu prima sentință în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Aceștia l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și 80 de ore de muncă în folosul comunității.
De câțiva ani deja, problemele cu legea par să îl urmărească pe primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău. Acesta a avut pe rolul instanțelor din județ mai multe dosare, unele dintre ele fiind de ordin penal.
Sentința în cazul ultimului dosar înregistrat la Judecătoria Năsăud a venit chiar săptămâna trecută. Primarul stațiunii Sângeorz-Băi a fost trimis în judecată pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Judecătorii l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare: „În baza art. 396 alin.1 şi 2 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul OT sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută de art. 337 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin.10 Cod de procedură penală, la pedeapsa de 1 an închisoare. Potrivit art. 91 Cod penal rap. la art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii de 1 an aplicată inculpatului, sens în care stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”.
Sentința nu este una definitivă și poate fi atacată. Dacă nimic nu se va schimba până la final, preț de doi ani, Traian Ogâgău va fi supravegheat și va avea obligația să se prezinte la Serviciul de Probațiune Bistrița-Năsăud, în anumite date, să primească vizitele consilierului de probațiune, să anunțe schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă și informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Ironia sorții, dacă va rămâne definitivă sentința de condamnare, primarul Traian Ogâgău va fi nevoit să presteze muncă în folosul comunității tocmai la el „în ogradă” și anume în orașul pe care îl conduce. Judecătorii au stabilit ca acesta să presteze 80 de zile de muncă neremunerată.
A refuzat să sufle în etilotest
Incidentul care i-a adus acest dosar penal s-a petrecut într-un weekend din luna noiembrie a anului 2016. Traian Ogâgău s-ar fi cinstit bine cu alcool într-un restaurant din orașul Sângeorz-Băi, alături de mai mulți cunoscuți. După ce ar fi consumat băuturi alcoolice, edilul s-ar fi urcat la volan, intenția fiind să ajungă acasă.
Se pare că chiar cineva care l-ar fi văzut consumând băuturi alcoolice în restaurant ar fi alertat poliția. Pe drum, Traian Ogâgău a fost oprit de către polițiști și invitat să sufle în etilotest. Primarul a refuzat și să sufle în etilotest, dar și să i se preleveze probe de sânge. De asemenea, Traian Ogâgău a refuzat și să stea de vorbă cu oamenii legii, plecând de la locul unde a fost oprit, fără ca aceștia să îi permită.
Agenții l-au sancționat contravențional și i-au reținut permisul de conducere. I-au întocmit și dosar penal, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice fiind infracțiune. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor abia în anul 2019 și abia un an mai târziu a venit prima sentință.
La acea dată, primarul a încercat să se apere și a susținut că s-a aflat în local doar pentru 15 minute, în control și că nu se poate pune problema consumului de alcool. Acesta susținea că este victima unui complot pus la cale de către polițiști, care ar fi fost deranjați de intenția lui de a face „curățenie” în oraș.
Mai mult, Ogâgău a susținut în fața jurnaliștilor că polițiștii nu i-ar fi spus nimic despre etilotest și că pur și simplu după controlul de rutină ar fi uitat să îi înapoieze permisul de conducere și talonul mașinii.
Acesta nu este primul dosar al primarului care are drept obiect încălcări ale legislației rutiere. Edilul mai are o condamnare tot pentru conducerea unui autoturism sub influența alcoolului.
În anul 2012, pe când nu era primar, acesta a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost surprins de polițiști băut la volan. Întrucât acesta nu avea antecedente penale, iar fapta reținută nu prezenta gradul de pericol social al unei infracțiuni, Judecătoria Bistrița a hotărât în prima fază să i se aplice sancțiunea administrativă a amenzii în cuantum de 1.000 de lei, însă Curtea de Apel o transformă în închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel Cluj l-a scăpat de o condamnare
Luna trecută, judecătorii Curții de Apel Cluj s-au pronunțat într-un alt dosar al edilului, tot pe penal. Curtea de Apel Cluj a desființat în totalitate sentința instanței năsăudene, de un an de închisoare cu amânare și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de trei ani, plus 40 de zile de muncă în folosul comunității.
Este vorba despre un dosar, în care Traian Ogâgău este acuzat de conflict de interese, mai exact de săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
De unde a pornit totul? Ei bine, în luna martie a anului 2018, Traian Ogâgău i-a închiriat propriului tată o pășune, pe o durată de 2 ani, în schimbul unei chirii de 100 de lei/an.
Tatăl edilului a depus în luna martie a anului 2018 o cerere la Primăria Sângeorz-Băi pentru închirierea unui teren, document avizat favorabil, deși nu a fost discutat în cadrul vreunei ședințe de Consiliu Local. Legea prevedea, de asemenea, și organizarea de licitație pentru acest tip de închirieri. Terenul are o suprafață de 2.600 de metri pătrați și are destinația de pășune.
Judecătorii de la Năsăud susțineau că, prin încheierea contractului, inculpatul a dus la obținerea unui folos patrimonial de către tatăl său, folos care a constat în folosința terenului închiriat.
Se pare că Traian Ogâgău a scăpat de închisoare în acest dosar datorită unei legi dedicate apicultorilor. Se pare că există o lege care i-ar fi permis edilului să ofere gratuit chiar acest teren apicultorilor. Tatăl său este apicultor și ar fi folosit terenul respectiv în acest sens.
Legea invocată de edil este Legea Apiculturii nr. 383/2013, care prevede:
„Autorităţile administraţiei publice locale, precum şi administratorii terenurilor agricole sau silvice sunt obligate să asigure gratuit apicultorilor vetre de stupină temporare sau permanente, pe baza autorizaţiei de stupărit pastoral depuse de către aceştia la consiliul local. (2) Vetrele de stupină pot fi atribuite în judeţul de domiciliu al apicultorului sau în alte judeţe. (3) Suprafeţele de teren se atribuie gratuit de către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi de administratorii terenurilor agricole sau silvice pentru vatra de stupină în funcţie de mărimea stupinei, în locuri accesibile mijloacelor de transport, şi nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine şi de 50 mp pentru pavilioane”.
Se pare că tatăl edilului din Sângeorz-Băi crește albine încă din anii `70, când a primit primul roi de albine. Acesta practică apicultura ecologică și deține câteva sute de familii. A comercializat inclusiv mobilier apicol, pavilioane sau uleiuri speciale.