„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Astfel stă scris în Constituţie jurământul pe care fiecare preşedinte ales îl depune la început de mandat, odată cu validarea sa de către Curtea Constituţională. Asemănător cu acest jurământ este şi cel al deputaţilor sau senatorilor ori al oricărui ales al românilor, indiferent de nivelul administraţiei pe care o reprezintă. Aleşii noştri îşi respectă mai mult sau mai puţin jurământul, unii chiar deloc. Odată ajunşi în capul obştii, uită de toate promisiunile făcute în campanii şi îşi mână interesele personale mai departe, cu orice preţ.

De ceva vreme bună încoace, am văzut foarte des mulţi politicieni, invitaţi pe la diverse talk-showuri pe teme politice, că mai nou flutură Constituţia. O poartă în buzunar mai ceva ca pe o Biblie. Numai că, nu respectă mare lucru din ceea ce este scris acolo sau, mai rău nu cunosc în bună parte conţinutul ei. Ori ţin minte doar ceea ce le convine.
 
Dar poate că aşa e moda…
Ceea ce m-a surprins foarte tare, a fost o declaraţie a preşedintelui Băsescu, în care domnia sa susţine sus şi tare că va dizolva Parlamentul dacă acesta nu va valida două propuneri de guvern. Cred că declaraţia cu pricina a fost făcută doar să sune, că poate, poate se înfricoşează adversarii, purtători de Constituţie prin buzunare. Altfel nu pot să îmi închipui, la câtă inteligenţă are Băsescu, că poate gafa într-un asemenea hal din cauză că nu a citit şi aliniatele de mai jos ale aceluiaşi articol din Constituţie, care îi conferă puterea preşedintelui de a dizolva Parlamentul.
„ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.”
Dacă este să ne luăm după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, reiese că cel puţin aliniatul 3 nu l-a citi, paragraf din care rezultă că este în imposibilitate totală de a dizolva legislativul ţării, indiferent de motivul avut la bază. Dacă va prinde un al doilea mandat, în cazul în care situaţia în care ne aflăm va persista (să ne ferească Dumnezeu), atunci are tot dreptul. Până una alta, trebuie să mai rabde niţel.
Oricum, indiferent de motivele care l-au determinat să scoată pe gură o astfel de declaraţie, nu e normal pentru preşedintele unei ţări să se creadă atotstăpânitor. Este foarte adevărat că românii l-au ales, dar tot ei au ales şi parlamentarii. În acest caz, preşedintele trebuie să se gândească de o sută de ori înainte de a face o declaraţie publică, indiferent cât este el de jucător. Nu vreau să cred că suntem un popor blestemat şi nu ne putem găsi liniştea. Este suficientă această criză economică, nu mai avem nevoie de una politică, chit că ea şi-a arătat colţii din plin în ultimele săptămâni. O fi ciolanul acela cam mare şi apetisant, dar consider că e timpul să se oprească această batjocură, iar legea să fie lege pentru toată lumea şi nu citită pe bucăţi şi interpretată după cum bate vântul.
 
Liana Muresan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.