Pentru că municipalitatea bistrițeană a refuzat constant anul trecut să îi elibereze un nou certificat de urbanism pentru o parte din investiția pe care vrea să o deruleze la fost turnătorie Ario din Bistrița, dezvoltatorul imobiliar Marius Negrea, proprietarul firmei Consult Imobil, cere în instanță despăgubiri de aproape 400.000 de euro.

Arătam în ediția precedentă faptul că, în 2018, Consult Imobil, firma dezvoltatorului imobiliar Marius Negrea a cumpărat de la lichidatorii firmei Ario imobilul și terenul pe care se află fosta turnătorie pentru aproximativ 550.000 de euro. Intenția sa a fost să transforme clădirea într-un complex cu bazin olimpic, saună și zone de relaxare, dar a optat pentru moment pentru depozite și complexe de vânzări en-gros și en-detail. Cel puțin asta reiese din certificatul de urbanism eliberat, fără nicio problemă, de Primăria Bistrița, în aprilie 2019, prelungit ulterior în aprilie 2020, document valabil până în aprilie 2021. Deci până în acest punct totul este în legalitate.

Din motive obiective, Marius Negrea nu a mers mai departe și nu a solicitat și eliberarea autorizației de construire aferente, astfel că un an mai târziu, a avut nevoie de eliberarea unui nou certificat de urbanism, întrucât cel vechi nu mai putea fi prelungit.

Dacă certificatele anterioare i-au fost semnate inclusiv de secretara municipiului, Floare Gaftone, din motive greu de înțeles, cel puțin aparent, anul trecut aceasta s-a sucit și a început să susțină că Negrea are nevoie la Ario de întocmirea unui PUZ. Culmea, asta deși investiția pe care omul de afaceri intenționează să o deruleze acolo, într-o primă etapă, este în conformitate cu PUG Bistrița, dar și RLU, iar la eliberarea primului certificat de urbanism nu s-a cerut asta. Însă, voită sau nu, unii de prin primărie încurcă borcanele.

Cinci luni întârziere, costă circa 400.000 de euro

Fiindcă s-a izbit de un refuz puternic din partea municipalității, prin pixul arhitectei Cristina Bungărdean, care a înlocuit-o temporar în funcție pe arhitecta șefă Monica Pop, în octombrie anul trecut, Marius Negrea s-a văzut obligat să recurgă la instanță. Deși procesul începuse, în primele zile ale lunii ianuarie anul acesta, Primăria Bistrița îi eliberează lui Negrea certificatul de urbanism, document pe care în mod normal trebuia să i-l emită în maxim 30 de zile de la solicitare. Drept urmare petitul principal din cererea de chemare în judecată a rămas fără obiect. Nu și celelalte două, care privesc pretențiile lui Negrea pentru despăgubiri, în valoare de aproape 400.000 de euro, pe care să le plătească pârâții, în speță Primăria Bistrița și primarul municipiului, pentru cele 5 luni în care municipalitatea a întârziat eliberarea certificatului de urbanism.

Inițial, în cererea de chemare în judecată, Marius Negrea cere instanței “să oblige pârâții în solidar la plata sumei de 223.910,46 euro cu titlu de despăgubiri reprezentând folos netras pentru perioada august – octombrie 2022”, precum și “să oblige pârâţii în solidar la plata sumei de 74.638,82 euro/lună cu titlu de despăgubiri reprezentând folos netras începând cu luna noiembrie 2022 și până la data eliberării certificatului de urbanism solicitat prin cererea înregistrată sub numărul 69233/11.07.2022”.

În luna martie, Negrea a revenit cu precizări cu privire despăgubirile cerute începând cu luna noiembrie, întrucât perioada a devenit una clară, adică până la 31 decembrie 2022, plus încă 5 zile din ianuarie 2022, în acest caz suma solicitată fiind de 149.273,64 euro + 12.038,195 euro.  Totalul ajunge la nici mai mult nici mai puțin decât 397.260,40 euro.

“În susţinerea acestei precizări menționăm că la data de 05.01.2023 a fost emis Certificatul de urbanism nr. 11 în scopul: «”Întocmire documentație în vederea obținerii autorizației de construire pentru schimbarea destinației din turnătorie (TOA 3, TOA 6, TOA 2, TOA 5, TOA 8, TOA 9) în depozite și complexe vânzări en-gros și en-detail și realizare compartimentare interioară, conform PU Bistrița și RLU (cap.II.6, art. 2).

Rugăm onorata instanță să rețină pe de o parte că scopul pentru care a fost emis Certificatul de urbanism nr. 11/05.01.2023 este similar cu cel pentru care prin cererea 69233/11.07.2022 am solicitat eliberarea certificatului de urbanism doar pentru imobilul înscris în CF nr. 76814-CI-U3 cu nr. cadastral 76814-CI-U3, Certificatul de urbanism nr. 11/05.01.2023 a fost emis pentru mai multe imobile, astfel cum sunt enumerate în acesta.

Ca atare, în condițiile în care prin Certificatul de urbanism nr. 11 emis la data de 05.01.2023, scopul pentru care prin cererea nr. 69233/11.07.2022 am solicitat eliberarea certificatului de urbanism, respectiv  acela al obținerii autorizației de construire pentru edificarea lucrărilor de construire planificate prin decizia managerială a subscrisei constând în schimbarea destinației din turnătorie (TOA 3) în depozite și complexe de vânzări en-gros și en-detail, a fost atins, apare ca fiind evident că perioada pentru care suntem îndreptățiți (…) să solicităm obligarea pârâților la plata despăgubirilor constând în folosul netras se limitează la perioada august 2022 – 05 ianuarie 2023. (…)

În ceea ce privește modalitatea de calcul a sumelor reprezentând folosul netras solicitate (…) înțelegem să arătăm că valoarea acestora a fost stabilită avându-se drept referință valoarea medie a chiriilor ce se achită în mun. Bistrița pentru spații cu destinația de depozit și complexe vânzări en-gros și en-detail, chirie în valoare de 6 euro/mp.

Astfel, având în vedere că suprafața utilă a spațiului pe care îl deținem este de 12.439,47 mp, dispusă pe două niveluri, parter și etaj, valoarea lunară a chiriei pe care noi nu o putem obține este de minimum 74.636,82 euro/lună.

Rugăm onorata instanță să rețină că suprafața utilă a spațiului ce urmează a fi închiriat este de 10.439 mp, diferența până la 12.439,47 mp fiind reprezentată de căile de acces și spații comune.

În ceea ce privește căile de acces și spațiile comune, dorim să arătăm că și pentru acestea viitorii chiriași vor achita o chirie, chiar dacă cu o valoare mai mică decât cea aferentă spațiilor utile, însă media chiriei între cea stabilită pentru spațiile utile și căile de acces, respectiv comune, este de circa 6 euro/mp”, a menţionat Negrea într-unul din documentele depuse la dosarul cauzei.

Refuz cusut cu ață albă

Printre argumentele care au stat la baza refuzului semnării certificatului de urbanism de către Cristina Bungărdean se numără și faptul că “suprafața utilă a construcției este de 12.439 mp cu un teren în cotă de 10285/19080, în consecință construcția ocupă un procent de 100%, fără a exista teren liber și în consecință nu pot fi respectate reglementările RLU în ceea ce privește CUT și POT”.

Marius Negrea o contrazice însă, precizând în documentele depuse la dosarul cauzei că arhitecta Bungărdean nu a ținut cont de faptul că suprafața de 12.439 mp este repartizată pe două niveluri. Concret este vorba despre suprafața desfășurată și nu amprenta la sol.

Drept urmare, Negrea precizează că de fapt deține o suprafață liberă de peste 3.000 mp, pe care poate amenaja 124 de locuri de parcare, iar conform prevederilor PUG și RLU în zona în care se află imobilul coeficientul maxim de ocupare a terenului – POT – este de 60%, în timp ce coeficientul maxim de utilizare a terenului  este de CUT maxim – 1,80, CUT volumetric maxim – 7,2.

“În condițiile în care scopul eliberării certificatului de urbanism îl constituie o schimbare de destinație a unei construcții deja existente și nicidecum edificarea uneia nou, ridicarea oricăror obiecții referitoare la retrageri, laterale sau posterioare, apare ca fiind inutilă.

Pentru aceasta este de reținut impunerea oricăror retrageri la o construcție existentă apare ca fiind un veritabil abuz, aspect față de care obiecțiile ridicate de către făptuitoare reprezintă în fapt doar un mod efemer de a justifica abuzul de putere pe care îl exercită față de solicitarea noastră”, a mai precizat Marius Negrea în cererea de chemare în judecată.

Cum a combătut dezvoltatorul imobiliar argumentele invocate de Cristina Bungărdean pentru a refuza emiterea certificatului de urbanism în iulie anul trecut, vă vom dezvălui în ediția de săptămâna viitoare.

22 COMENTARII

 1. Primãria și angajații din primãrie nu fată bani. Jurisprudența din Romãnia nu a deprins încã recuperarea prejudiciului de la „slujbașii” cetãțenilor .Sunt și banii tãi, istețule, asta dacã-ti plãtești bineînțeles taxele și impozitele. Dupã ton și abordare ești un deosebit borfaș glorios!

  • Da! Sunt și banii mei si de aceea nu vreau să plătesc prostia și neghiobia funcționarului. Dacă e șmecher să plătească, dacă e și prost să plătească și să plece. Eu nu mai vreau să țin proștii pe banii mei. Și da, mi-am plătit taxele, spre deosebire de tine, bugetarule, eu și muncesc!

 2. Bravo Crețu.
  Se crede un mic Iuda, i se cuvine orice, in orice situație, daca a avut sprijinul lui Crețu, harhitectei și încă a unei cuconite cu veleități de șefa.
  Daca omul asta a respectat ceva, undeva eu îmi fac hara kiri.
  Cine nu i cu el nu face ce li se comanda am auzit că le trimite mascații.
  Sper că acest individ să plătească pentru toate abuzurile.
  Și încă se vrea primar 🤮🤮
  Bravo doamna arhitect Bungardean, ai sânge în vene. Nu ți face de rușine breasla.
  Arhitecții vopsiți sunt destui , se vede cum arată orașul, se mai zvonește că tot un colorat in arhitect din asta ii face toate mizeriile.
  Ziarul asta daca nu este a lui tăticu ar trebui sa verifice și să ceară informații de la primărie, să se documenteze.
  Mai citeam cândva și chiar la un post tv acest personaj acuza funcționarul de zona că el a făcut pugul cu zona agro zootehnică, de noaptea minții, cine a făcut pugul orașului, cine trebuia sa l instrumenteze?
  Chiar nu va este rușine?
  Încă odată felicitări d na Bungardean că nu te ai lăsat intimidata.
  N ai nevoie de gip urî, apartamente etc.
  Demnitatea înainte de toate și să plătească cine îl încurajează.

  • Madam Malaicu, tu care ai făcut o favela din case claie peste grămada, fara acces la drum conform legii, cu blocul pana la etajul 6 fără autorizatie si apoi cu autorizatie cu acte șmenuite, tu vorbești? Dacă ar intra DNA-ul peste “ograda” ta multe ar descoperi…
   Dacă ești așa susținătoare a lui Bungardean, de ce nu-ti asumi in scris ce susții, in caz ca minți, sa plătești in solidar cu ea? Ca așa, e fain sa te răzbuni și sa plătească alții faptul ca manipulezi și minți?
   Apropo, nu pleci din primărie din cauza scheleților din dulap??

 3. De ce sa le ia bani?
  Că nu fac poftele acestui individ?
  Care a făcut ce a vrut în orașul ăsta.?
  Bloc pe morminte, și cineva cu broasca in gat supraveghea noaptea lucrarea.
  Pai sunt imagini și ar trebui postate că prea își fac de cap.

 4. Incredibil ce mincinos este !…De când a cumpărat acel imobil știa că activitatea de bază cuprinsă în PUG este cea industrială și că pentru schimbarea destinației zonei trebuie făcut PUZ, motiv pentru care, așa cum se poate constata de pe situl primăriei, a solcitat vreo patru certificate cu PUZ și care s-au elibrat cu PUZ la solicitarea dînsului, dar care nu s-a realizat. Între timp, dînd dovadă de un tupeu nemărginit, văzând că lucînd fără autorizație nu i se întâmplă nimic, și-a schimbat strategia și a început cu presiuni și amenințări asupra celor din primărie. De fapt, după cum declară, dorește să transforme zona industrială în galerie comercială fără să respecte prevederile legale. Ceva foarte obișnuit pentru acest așa zis investitor care nu respectă la nici un imobil construit preveerile legale, fie nu are zonă verde sau locuri de joacă și parcări, fie face etaje în plus s-au se extinde pe domeniul public etc. Chiar nu este cine să-l oprească? Chiar nu se sesizează nici o autoritate din oficiu să-i facă o verificare și să-l tragă la răspundere pentru nerespectarea legii? Cine îl mai crede pe acest mincinos ? Minciuna nu este un argument , domnule dezvoltator, iar de jocurile tale murdare ne-am săturat.

 5. Domnule REM, nu crezi că ar trebui văzute și alte declarații de avere nu doar a unora și văzută proveniență bunurilor, cevantuale credite etc.
  Cum s au îmbogățit unii in 2,3 ani.
  Iar despre dezvoltator, da, o verificare la sânge cum i s au dat acte și cum fentează legea și documentațiile urbanistice.

 6. Asta îmi doresc , domnule Petre… Pe mine mă ține că nu am nici o tangență nici cu unii nici cu alții, dar îmi doresc ca acest borfaș împreună cu gașca lui să răspundă. Poate se va ajunge ca la primăria generală și dacă nimeni nu face nici o sesizare voi face chiar eu. M-am săturde mizeriile din acest oraș și de un primar care deservește comenzile mafioților…….Este clar că e sub papuc. Să se verifice averile și a doamnei arhitect care este șefa de serviciu a acestor așa ziș mari dezvoltatori și care ocupă funcția de arhitect șef fără să fie arhitect și de asta nu vă legați. De unde are așa averi… din funcția de bugetar? Să plătescă toți excrocii și să stea acolo unde le este locul. Să se termine cu jocurile mizerabile și fără de lege a acestui excroc.

  • Foarte bine punctat!!Sa se vadă averile la toți funcționarii primăriei!! Și în mod special cum se obțin autorizațiile la fiecare în parte…inclusiv legalitatea lor!!

  • $idonia dragă, €u $tiu că tu $ti mult€!Dacă tot te lauzi că faci plâng€r€ d€ c€ nu faci! Ră$pun$ul $tă în propoziție! Poat€ au făcut alții. Tu spun€-l€ când t€-or ch€ma! A ie$it marca din uz. C€ păcat!

  • Sidonia cu nume de cod CuMălai, nu ești tu aceea care te-ai dus de mânuță cu d-na ….. să te pună primarul arhitect șef? Cred că da! Chiar și peneliștii s-au prăpadit de râs. Dar tu ai vrut! Și G a vrut dar nu s-a putut! Între un inginer constructor și unul horticultor e o diferență de la cer la pământ. Horticultura se face în pâmânt. Mai ști ce e aia horticultură? Oricum ești pensionară nu mai contează.

 7. Doamna cu nume de cod Marcela la jon ii verifica și îi semnează actele factorii responsabili prin lege, adică arhitect ,secretar, primar fara semnătura lor actele sunt nule așa că mai lăsați insinuările doar nu sunteți zvon de bistrita.
  Și vedeți ce face acest individ care va plătește.

  • Eu cred că și acestui investitor tot autoritătiile îi verifică și semnează autorizațiile. Ce să ințeleg ca Jon e mai legal?

 8. Sidonia dragă, tu ca pensionară hortistă și urbanistă, când mai ai timp să comentezi? În timp ce verifici avizele de mediu? Că poate de aceea nu sesizezi ilegalitățile prietenilor!? Sau după program, ca și pensionară frumoasă și liberă. Întreb pentru un prieten. Ști tu care! Cu Irlanda! Spune-i astea lui DaNA când vine, scuzați gramatica!

 9. Stimată Horty,
  Ești pe o pistă greșită, întrucât nu sunt nici pensionară și nici nu am avut niciodată tangență cu urbanismul. Faptul că te-ai regăsit în ceea ce am scris este foarte bine că așa te acuzi singură precum criminalul care se întoarce la locul faptei. Sper ca toate organele abilitate să se sesizeze, inclusiv DNA-ul și să plătești cu adevărat pentru toate ilegalitățile. Văd că practica o cunoști și recunoști, nu îți este străină. Regret că nu am fost în Irlanda niciodată că nu mi-am permis, dar doresc ca DNA-ul să se sesizeze și să clarifice situația.Eu îmi doresc din tot sufletul să justifici măcar averea pe care ai declarat-o și excursiile făcute pe banii altora și a primăriei.Dacă pentru asta sunt hortistă înseamnă că ești repetentă la istorie ca și la arhitectură.N-ai cum să fi profesionit într-un domeniu nestudiat , ci doar jmecher și hoț. Apropo, ai fost săltată de mascați și tot nu te potolești. Mă întreb ce fac procurorii și cît de corecți sunt si de ce țin dosarul la sertar ? Era un joc al mafioților? Au vrut să te atenționeze și să-ți arate în ce ai intrat și că nu mai este cale de întoarcere? Solicită continuarea pentru ați demonstra nevinovăția. Menționez faptul că nu mă cunoști și nu mai văzut niciodată, dar fac parte din categoria celor care nu acceptă șmecherii, inculții, hoții, rețelele mafiote……și făcând o analogie cu ceea ce se întâmplă la primăria capitalei mă voi strădui să fie și Primăria Bistrița din nou în vizorul procurorilor că doar vorba celebrului Olteanu, de la București răsare soarele.Sper din tot sufletul să ajungeți cu toții acolo unde cu adevărat vă este locul. Nu uita, pentru reabilitare trebuie să dovedești că în mod corect și cinstit, prin muncă ți-ai achiziționat averile și nu prin metodele expuse.

  • Vai..vai…$abina$ cum te dai tu de gol! Cum le sti tu pe toate. N-ai fost tu în Irlanda, dar horti te-ai simțit!:)))) Te-a enervat Basile:)))) Nu fi invidioasă pe cele pe care le-a reținut poliția căci și tu vei fi!:))))

 10. Don Basil s a umflat orzul in tine?atenție la limbaj, hortist?
  Poate te da doamna in judecata .
  E grav.
  Așa se vorbește în sistem unde grație soției ai fost propulsat dar n ai rezistat prea mult.
  Doamne da DNA ul sa verifice multe, multe lucruri .
  Iar de Sidonia sau cum o fi chemând acest personaj, n a spus decât niște adevăruri care deranjează, nu?

 11. Care sunt criteriile de postare a comentariilor?
  Sa nu l supărăm pe șeful?🤣
  Don Basil, atenție la exprimări, sa faci pe cineva hortist e grav. Mai bine te ai gândi la acțiunile nevestei tale .
  Și ești Intr o mare și geava eroare .
  Sper sa se ia atitudine la exprimările tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.