În luna septembrie a acestui an, a fost actualizată legea Nr. 370 din 2004, privind alegerea Preşedintelui României. Acest act normativ prevede condiţiile care trebuie respectate de către organizatori şi alegători cu ocazia alegerilor. În caz contrar, sancţiunile maxime prevăzute de lege pot atinge 10.000 de lei.
Potrivit modificărilor, "Afişarea listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite", se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Cu acelaşi cuantum este sancţionată şi organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor fără autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare.
De asemenea cu amenzi care pot fi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei se sancţionează şi nerespectarea dispoziţiilor privind afişajul electoral. Cel mai mare cuantum al amenzilor prevăzute de legea Nr. 370 din 2004, pentru alegerea Preşedintelui României este cuprins între 4.500 şi 10.000 de lei, pentru "neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări". O parte din aceste prevederi legale sunt tipărite şi pe pliantele campaniei naţionale: "Votul ilegal înseamnă închisoare!", campanie amplă a Ministerului Administraţiei şi Internelor desfăşurată în toată ţara, pentru a conştientiza cetăţenii ce sancţiuni riscă dacă nu respectă legea electorală. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt organizate 375 de secţii de votare, din care 313 permanente şi 62 – secţii de votare speciale.
Iulia STUPINEAN