În cazul pierderilor înregistrate ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile sau celor produse de animale sălbatice, se stabileşte procedura de reducere a normei de venit pentru activităţi agricole.

„Astfel, actul normativ se adresează persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică care realizează venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, precum si din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, impuse pe baza normei de venit şi pentru care există obligaţia depunerii formularului 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”, reglementate la art.71-74 din Codul fiscal.
În cazul pierderilor înregistrate ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile sau celor produse de animale sălbatice ce afectează cu peste 30% culturile agricole sau efectivele de animale, normele de venit se reduc proporţional cu pierderea suferită, conform art. 73 alin. (7) din Codul fiscal.
Persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică beneficiază de această reducere dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
– venitul net este stabilit pe bază de normă de venit
– pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute
– a depus declaraţia 221 ce cuprinde totalitatea suprafeţelor cultivate şi a efectivului de animale, inclusiv pentru pierderile suferite.
Constatarea si evaluarea pierderilor se fac la solicitarea persoanei fizice/asocierea fără personalitate juridică, care trebuie să depună în acest sens, formularul Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale la unitatea administrativ teritorială pe raza căreia a avut loc evenimentul.
Prin ordin al prefectului se numeşte o comisie, care constată pagubele, evaluează pierderile şi întocmeşte în trei exemplare Procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, din care doua exemplare se vor preda persoanei fizice/asocierea fără personalitate juridica interesate.
Pentru reducerea venitului anual, persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică interesate, vor depune la organul fiscal competent formularul „Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”, la care se va anexa procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor”, informeazĂ Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud.

Cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se depune pe perioada de prescripţie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile.
Totodată aceastea, se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.