Un număr impresionant de oameni a protestat sâmbătă împotriva administrației de la Belgrad, marcând astfel a șaptea demonstrație de acest gen în capitala Serbiei de la începutul lunii mai, și, de asemenea, în trei alte metropole, conform agenției France Presse, citată de Agerpres.

Mai multe partide de opoziție pro-europene au chemat la aceste adunări, învinuind guvernul că promovează o cultură a violenței, în special prin intermediul televiziunii, în urma a două incidente armate survenite la începutul lunii mai, care au dus la moartea a 18 persoane, inclusiv nouă copii.

Pe 3 mai, un adolescent de 13 ani a omorât nouă elevi și un ofițer de securitate într-o școală din Belgrad. La mai puțin de 48 de ore mai târziu, un bărbat de 21 de ani a ucis alte opt persoane și a rănit 14 în două localități din apropierea capitalei.

Inițial, oamenii au ieșit pe străzi pentru a-și manifesta doliul, dar protestul a luat în curând amploare, transformându-se într-o mișcare de revoltă împotriva guvernului președintelui Aleksandar Vucic.

În contextul sloganului „Serbia împotriva violenței”, aceste proteste s-au desfășurat sâmbătă simultan în Belgrad și în trei dintre cele mai mari orașe ale țării: Novi Sad, Kragujevac și Nis, atrăgând mii de participanți, conform presei locale.

Organizatorii au avertizat că mișcarea se va extinde în alte zece orașe dacă solicitările lor nu vor fi îndeplinite.

Aceste manifestații sunt cele mai semnificative de la mișcarea de protest care a precedat căderea fostului lider puternic al Serbiei, președintele Slobodan Milosevic, în 2000.

Protestatarii solicită guvernului să retragă licențele canalelor care difuzează conținut violent și să interzică publicațiile pro-guvernamentale care alimentează tensiunile prin țintirea disidenților politici.

Ei solicită de asemenea demisiile ministrului de interne și a șefului serviciilor de informații.

De-a lungul anilor, criticii președintelui Aleksandar Vucic l-au acuzat că apelează la măsuri tot mai autoritare pentru a suprima opoziția și a menține controlul asupra mediilor de informare și instituțiilor statului.

Președintele Vucic consideră că manifestațiile reprezintă o încercare de „lovitură de stat” politică și acuză forțele străine că le-au instigat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.