Niculae Turja, reținut marț de polițiștii, după ce săptămâna trecută a vrut să se sinucidă în fața Instituției Prefectului a fost pus sub control judiciar de Judecătoria Bistrița.
Niculae Turja, în vârstă de 73 de ani, din localitatea Bistrița-Bârgăului, a fost pus sub control judiciar de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița, unde a fost dus de procurori cu propunere de arestare preventivă, bărbatul fiind acuzat de tentativă la distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.
„În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpatul T.N., ca neîntemeiată. În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală rap. la art. 215 Cod procedură penală şi art. 202 alin. 1 Cod procedură penală dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul T. N., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de distrugere, prev. de art. 32 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 253 alin. 1 şi 4 Cod penal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, pe o durată de 60 zile, de la data de 16.06.2021 şi până la data de 14.08.2021, inclusiv.
În baza art. 215 alin. (1) Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organele de urmărire penală, judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Bistriţa Năsăud, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
În baza art. 215 alin. (2) Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului obligaţiile de a nu depăşi limitele teritoriale ale României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. În baza art. 215 alin. (3) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Constată încetată de drept măsura reţinerii. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului dacă nu este reţinut, arestat sau deţinut în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”, este decizia judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița.
Reamintim că Niculae Turja a recurs la un asemenea gest, după ce s-a luptat de ani de zile cu autoritățile ca să intre în posesia unor terenuri ce au aparținut părinților săi. Astfel, în comuna Cetate, deși bărbatul are sentințe definitive pentru terenurile pe care mama sa le-a deținut acolo, autoritățile nu vor să îl pună în posesie pe vechiul amplasament și i-au oferit alte suprafețe, care sunt de categorie inferioară.
Un alt diferend îl are Niculae Turja cu autotritățile din Bistrița Bârgăului, care au construit pe un teren al acestuia o groapă de gunoi de grajd, cu bani primiți de primăria comunei de la Ministerul Mediului. În prima instanță i s-a dat dreptate bărbatului, în condițiile în care o expertiză judiciară arăta că terenul primăriei se află la o distanță de peste 2,6 km liniari de locul în care a fost construit obiectivul. Administrația bîrgăuană din Bistrița Bârgăului a atacat sentința la Tribunalul Bistrița-Năsăud care a dispus o nouă expertiză. Niculae Turja a încercat să recuze instanța care judecă dosarul, întrucât la primul termen i-ar fi adresat o serie de întrebări care nu au legătură cu cauza. Solicitarea i-a fost însă respinsă.
Nu va e rușine să arestați un cetățean care își caută dreptatea .CORUPTILOR ARESTATI CORUPTII DIN INSTITUTIILE PUBLICE,ARESTATI POLITISTUI CORUPTI,NU UN BIET OM CARE A AJUNS LA CAPATUL PUTERII,BATAND LA USI SA I SE FACA DREPTATE.