Elanul tinereții lui Nicolae care are doar 22 de ani, s-a oprit brusc în luna martie a acestui an, când a aflat că are leucemie.

Tânărul a fost diagnoticat prima dată cu cancer limfatic cu limfom non-Hodgkin. De la aflarea veștii și până la diagnosticare acesta a urmat 8 cure cu citostatice, iar boala a intrat în remisie totală, însă a recidivat, după cum a precizat fratele acestuia,  preot în localitatea bistrițeană Budești, potrivit Radio Renașterea.
Din păcate, acum Nicolae este diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută și are nevoie de transplant de măduvă care se face în Israel, iar costul acestuia depășește 140.000 de euro, sumă foarte mare pentru familie.

 

Dacă doriți să îi sprijiniți șansele de viață, puteți face donații în următoarele numere de cont, al căror titular este Șumandea Claudiu.

Cont în LEI: RO07BTRL01301201D48496XX

Cont în EURO: RO28BTRLEURCRT00D484960

 

Ce este Limfomul Hodgkin?

 

Aceasta boală a fost descrisă pentru prima oară de Thomas Hodgkin, în anul 1832.

Limfomul Hodgkin (cunoscut și ca boala Hodgkin) este de fapt o formă de cancer al sistemului limfatic, o afecțiune cu potențial de vindecare, ce prezintă caracteristici clinice și biologice particulare.

Sistemul limfatic reprezintă o rețea de vase și ganglioni interconectați. El drenează limfa și elimină o parte din produșii toxici din organism. Ganglionii limfatici sunt organizați în stații ganglionare, ce funcționează precum niște filtre și pot opri microorganismele cu potențial patogen.

Ori de câte ori organismul încearcă să facă față unei infecții, observăm că se maresc ganglionii din regiunea afectată. Acest lucru este foarte normal și se poate considera că imunitatea funcționează. În cazul în care există o afectare a sistemului imun, organismul este ușor de învins de către agenții patogeni din mediul extern, sau chiar de unele microorganisme ce nu au acțiune patogenă și care devin agresive.

Limfomul este o forma de cancer a sistemului limfatic ce se prezintă sub forma unor tumori solide. Ele apar când acest tip de celule denumite limfocite încep să se multiplice haotic și scapî de sub control. Noile celule nu sunt doar mult mai numeroase, ci au și caracteristici mult mai agresive, pot invada țesuturi, evitând restul celulelor imunocompetente astfel încât să nu fie distruse.

 

Limfomul Hodgkin are tendința de a se extinde de la o grupă ganglionară la următoarea, cuprinzându-le pe fiecare pe rând

 

Această afecțiune malignă are două vârfuri de incidență: primul, în perioada 15-35 de ani, și al doilea după vârsta de 55 de ani. Această formă de cancer pare a fi mai frecventă la bărbați decât la femei. Predominanta este mult mai pregnantă la vârstele tinere, când peste 85% din pacienți sunt băieți. Diagnosticarea și tratarea bolii într-un stadiu incipient va îmbunătăți semnificativ supraviețuirea pacientului, aceasta ajungând chiar la 90% dacă tratamentul aplicat este corect, iar diagnosticarea s-a făcut încă din stadiul I de boală.
Limfomul Hodgkin a fost unul din primele tipuri de cancer care au răspuns la radioterapie și ulterior la chimioterapie combinată.

Leucemia acută limfoblastică este o afecţiune hematologică severă determinată de proliferarea necontrolată în măduva osoasă de celule imature numite limfoblaşti.

Leucemia acută limfoblastică – proliferări necontrolate de celule maligne, imature (denumite blaşti) din sistemul hematopoietic. În sistemul hematopoietic, diferitele tipuri de celule se dezvoltă dintr-o singură celulă, numita celulă stem pluripotentă, localizată la nivelul măduvei osoase hematogene.

Celulele sangvine se dezvoltă treptat, devenind celule mature. Abia la sfârşitul dezvoltării, ajung să îşi îndeplinească integral funcţiile în sistemul hematopoietic şi în răspunsul imun. În anumite situaţii, mecanismele de reglare ale acestui proces eşuează.

Tratamentul leucemiei acute limfoblastice constă în administrarea de citostatice pentru a distruge celulele tumorale (limfoblaştii). Tratamentul citostatic depinde de tipul specific de leucemie acută limfoblastică, dar și de alţi factori precum vârsta pacientului, prezenţa altor afecţiuni (cardiace, pulmonare).

Pe lângă chimioterapie, mai sunt şi alte aspecte importante precum: necesitatea transfuziilor de masă eritrocitară sau de trombocite, tratamentul cu antibiotice pentru a controla efectele secundare produse de citostatice.

În general, tratamentul impune montarea unui cateter venos central prin care vor fi administrate toate medicamentele şi vor fi efectuate recoltările de sânge pentru analize, evitându-se astfel multiplele puncţionări ale venelor periferice.

În toate tipurile de leucemie acută limfoblastică, tratamentul cuprinde mai multe faze: prima faza este inducţia, a doua consolidarea, iar a treia fază este faza de menţinere. În unele cazuri de leucemie acută limfoblastică există un risc crescut de recădere şi după efectuarea tratamentului de consolidare se impune efectuarea de transplant de celule stem hematopoietice ce poate să dureze până la 2 ani.

Unele etape sunt parcurse în spital cu perioade de externare de 1-3 săptămâni între cicluri.

Tratamentul de întreţinere se efectuează, de obicei, ambulator.

În unele cazuri, după încheierea tratamentului, poate apărea recăderea leucemiei acute limfoblastice.

Oricum, probabilitatea de recădere scade cu cât timpul scurs de la terminarea tratamentului este mai lung. De aceea, după încheierea tratamentului se impun controale repetate pe parcurasul a câtorva ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.