Mihai Ghica, președintele secției penale a Tribunalului Cluj, a deschis un proces împotriva Inspecției Judiciare și a Simonei Oprișănescu, inspector judiciar care l-a verificat pe Ghica. De la deschiderea procesului până în momentul de față, toți judecătorii au formulat cereri de abținere din diferite motive: pe de o parte, nimeni nu vrea să-și pună în cap, nici Inspecția Judiciară, dar nici pe Ghica.

Din data de 30 ianuarie, când a fost înregistrată cererea de chemare în judecată formulată de judecătorul Mihai Ghica, nu s-a putut stabili un complet de judecată care să judece acest proces. Au existat cinci termene și tot atâtea declarații de abținere care au fost admise.

Inspecția Judiciară a pus ochii pe Ghica după ce și-a anunțat candidatura pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii. Este unul dintre judecătorii reformiști din acest sistem care a încercat să intre în CSM, dar ”sistemul” l-a trimis la plimbare.

În urmă cu un an, CSM a respins cererea de sancționare, venită din partea Inspecției Judiciare, a judecătorului Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj.

”Respinge excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare pentru încălcarea principiului repartizării aleatorii, excepția nulității sesizării și excepția nulității rezoluției nr.1735/22.09.2022, ca neîntemeiate. Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Ghica Mihai Ștefan – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.h) teza I și art. 99 lit.t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, arată decizia Secției pentru judecători din cadrul CSM.

Decizia CSM vine după ce Inspecția Judiciare demarase o anchetă privitoare la Ghica pentru (1) nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor (art. 99 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor); (2) exercitarea funcției cu gravă neglijență (art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor).

Dosarele lui Ghica

Înainte de a candida pentru post în CSM, Ghica a făcut o cerere de transfer de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj, însă foștii membri ai consiliului i-au respins-o.

Poate că acesta este și unul dintre motivele pentru care Mihai Ghica s-a înscris în concursul pentru ocuparea acestei funcții. De altfel, campania pe care a făcut-o pentru a îi convinge pe magistrați să îl aleagă i-a ocupat mult timp. Atât de mult încât, într-un dosar în care procurorii îi cereau să aprobe arestarea unui dealer de droguri, magistratul clujean a amânat pronunțarea de 12 ori. În acest fel măsura arestului preventiv a încetat, pentru că a fost depășit termenul maxim prevăzut de lege.

Însă, Ghica a fost judecătorul care, în pofida presiunilor la care a fost supus pe parcursul procesului, l-a condamnat pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la 5 ani cu executare pentru corupție. La finele procesului, edilul l-a acuzat pe judecător că în schimbul condamnării ar fi fost avansat în funcție. Acuzațiile au fost mincinoase pentru că, de fapt, magistratului i s-a respins cererea de avansare în funcție. Alături de Ghica, din completul de judecată care l-a condamnat pe Cherecheș a făcut parte și BIRAU Verginica Maria.

O altă soluție de condamnare care a ajuns în presă l-a vizat pe un pictor clujean, Matei Păcurar. El a fost condamnat de Ghica la 3 ani de închisoare cu executare pentru că tânărul avea câteva frunze de coca după ce a călătorit în Argentina. Chiar dacă le-a spus vameșilor din aeroport că are în bagajul de cală frunzele pe care vrea să le folosească în cadrul unui proiect artistic, judecătorul a emis o soluție de condamnare.

Mihai Ghica a condamnat-o pe fosta șefă a UPU Cluj Napoca, Adela Golea, pe motiv că medicul dăduse ordin ca la urgențe să nu mai constituie o prioritate prelevarea probelor de sânge de la șoferii aduși băuți de polițiștii de la rutieră.

Cine stă pe scaunul lui Ghica din CSM

Inițial, Mihai Ghica a câștigat postul de reprezentant al judecătorilor cu grad de Tribunal din cadrul CSM, dar reușita lui a fost contestată și concursul s-a reorganizat. Între timp, a intervenit cercetarea Inspecției Judiciare. La a doua rundă de concurs, după ce Inspecția pusese ochii pe activitatea profesională a clujeanului, a ieșit câștigător Narcis Erculescu, președinte al Tribunalului Dâmboviţa. El face parte din ”gruparea” Liei Savonea.

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.