Prima și fără nici o îndoială cea mai dură lovitură pe care a primit-o Poliția a fost momentul în care politicul a dorit să se implice în activitatea acesteia, în special pentru a controla și dirija anumite anchete penale, dar și din cauza unei speranțe iluzorii că, prin intermediul acestei instituții, vor controla tot ce mișcă la nivel local. În primii ani de la lovitura de stat din Decembrie 1989, după depășirea unor momente de disoluție, Miliția transformată în Poliție, a început să funcționeze cât de cât la niște parametri acceptabili. Amestecul politicului în activitatea Poliției prin numirea șefilor acesteia, a născut un fenomen nou: corupția, în special cea politică.

Orice schimbare de guvern, produce frisoane în rândurile șefilor din Poliție, conștienți că noii veniți la butoane îi vor transforma automat în ”inamici” și va fi doar o chestiune de timp până ce vor fi zburați din funcții. Schimbarea actuală de guvern a născut aceeași stare de spirit și incertitudine. Șefii IPJ BN și-au impus un adevărat ”silenzio stampa”, încercând să anticipeze ce le va aduce viitorul. La comanda Poliției bistrițene, în avanpremiera schimbărilor care vor urma, au survenit câteva mișcări care par să anticipeze viitoarea garnitură de comandă.

Politicul și-a băgat coada

Mulți foști lucrători din Poliție, pensionari, deoarece generația mai tânără nu are habar, ei crezând că așa este normal să fie, spun că s-a încetățenit o adevărată cutumă ca șefii să fie impuși politic.

Nu discutăm aici de profesionalismul celor numiți politic, fiindcă majoritatea au fost polițiști buni în funcțiile de execuție pe care le-au exercitat, dar și în cele de comandă. Dar, impuși politic, credibilitatea acestora a avut de suferit, atât în rândul subordonaților, dar mai ales a opiniei publice. Este mai mult decât evident faptul că, acești șefi impuși politic au fost obligați să presteze anumite servicii politicianului sau partidului care l-a cocoțat în funcție, materializate prin furnizarea de informații, deschiderea sau nu a unor dosare penale, în funcție de interesul acestora. De-a lungul timpului, au mai răzbătut informații în spațiul public despre aceste lucruri, dar cu siguranță nu vom ști poate niciodată care a fost prețul adevărat plătit de șefii respectivi din Poliție pentru funcțiile deținute.

Virusarea poliției de politic nu s-a făcut dintr-o dată, ci treptat, iar urmările se văd astăzi – intenția de a dirija anumite numiri în funcție și în eșaloanele inferioare de comandă ale Poliției, în scopul controlului politic al instituției. O bună perioadă de timp a funcționat o altă practică nenorocită privind funcțiile de comandă, generată tot de politic: interimatul la comandă, împuternicirile pe funcții, care au creat o stare de nesiguranță și provizorat, în condițiile în care există reglementări clare privind organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de comandă.

Aceste concursuri au fost transformate, ca întregul sistem public, în adevărate mascarade și nu au alt rol, în majoritatea cazurilor, decât să acopere frauda.

Cu gafe monumentale în cazul Vampiru, a ajuns adjunctul IPJ

În ultima parte a anului 2019 în cadrul comenzii IPJ BN a survenit intempestiv o mișcare, gen ”rotația cadrelor” de pe vremea Miliției. Unul dintre adjuncții șefului poliției bistrițene, cms.șef. Paul Andreica a fost retras de pe post și schimbat cu adjunctul șefului IPJ Mureș, cms.șef Petru Claudiu Jurcan, care a deținut anterior aceeași funcție în IPJ BN.

Evident că opinia publică își pune întrebări de genul: care o fi ”șpilul” acestei mutări intempestive? Sau de ce ”eroul” Poliției bistrițene, Paul Andreica, este schimbat din funcție și readus pe funcția din care a fost promovat, după marele act de ”eroism” făcut în operațiunea de capturare a lui Vampiru? A fost prea mare pălăria pentru el și au considerat că este mai benefic să-l aducă pe funcția din care a fost promovat?  

Reamintim faptul că operaţiunea de capturare a lui Dorin Sima, zis Vampiru’, autorul jafului de la Raiffeisen Bank, a fost pe cale să se transforme într-un fiasco monumental cu urmări extrem de tragice din cauza poliţistului Paul Leon Andreica, care din prostie şi dintr-un infantilism greu de neînţeles, încălcând orice regulă, a pus în pericol acțiunea celor de la trupele speciale, iar el a fost pe cale să-și piardă viața. Norocul lui s-a datorat faptului că s-a blocat arma cu care Vampiru’ se pregătea să execute al doilea foc.

Rănirea gravă a comisarului Paul Andreica (gradul pe care îl deținea atunci), ca urmare a intervenţiei sale directe, fără a avea nici un rol în operaţiunea de capturare a lui Dorin Sima, a împărţit opinia publică în două. Unii, cu scuza necunoaşterii procedurilor interne ale poliţiştilor în asemenea gen de operaţiuni, luaţi de valul entuziasmului provocat de capturarea lui Sima, au sărit şi au început să-i aducă laude lui Andreica, făcându-l nici mai mult, nici mai puţin decât „erou”. Ceilalţi, cunoscători ai modului în care acţionează Poliţia, prin diverse comentarii, dar şi în ieşiri publice au pus punctul pe „i” şi au arătat că aşa-zisul curaj al lui Andreica a fost o gafă monumentală care putea avea urmări cu tragice. Doar şansa a făcut ca astăzi Andreica să mai fie în viață, primul glonţ tras de Sima fiind imprecis, câţiva milimetri salvându-i viaţa poliţistului, iar cel de-al doilea a fost stopat de o cauză mecanică a pistolului, care s-a blocat. Ulterior, polițistul a fost și subiectul unei anchete interne a IPJ BN, pentru încălcarea gravă a unor reguli, care însă a fost rapid mușamalizată, iar el transformat în erou.

Aprecieri de genul că Paul Andreica este ”numele reprezentativ pentru curaj de azi înainte în Bistriţa” au fost complet deplasate şi false. La acelaşi nivel se ridică şi aprecierea că „şi-a riscat… viaţa în semn de credinţă faţă de jurământul pe care l-a depus”. Adevărul este că polițistul Andreica, la momentul respectiv șef al Serviciului de Investigații Criminale (SIC), a încălcat grav procedurile puse în aplicare pentru capturarea lui Vampiru’, a pus în pericol derularea operațiunii, dar și viața și integritatea fizică a polițiștilor angrenați în acțiune.

Destul de ciudat la momentul respectiv, corul lăudătorilor lui Paul Andreica a fost dirijat de către Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, care a promis că îl va face cetățean de onoare pe polițist și îl va premia pe ”eroul” Bistriței.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Consiliului Județean se sublinia faptul că ” Liniștea orașului nostru a fost azi zdruncinată de focuri de armă desprinse din filmele de la Hollywood. Un răufăcător, autorul jafului de la Raiffeisen Bank a fost capturat de polițiști dar cu un risc foarte mare. Cms. șef Paul Andreica, șeful SIC BN, a fost la un pas de a face jerfa supremă pt. a captura un om care a încălcat legea. Datorită curajului său, cms. șef Paul Andreica este acum un model pentru toți tineri polițiști intrați recent în sistem, dar și pentru noi, toți ceilalți, cărora ne arată că și astăzi mai sunt eroi care trăiesc printre noi și care merită respectul nostru. Un semn de respect din partea tuturor cetățenilor județului BN, vom analiza zile următoare o modalitate prin care fapta eroului bistrițean să rămână în istorie. Respect Paul Andreica”, a încheiat Emil Radu Moldovan. Câte vorbe goale și pentru nimic.

Jurcan, readus pe poziție

În final, Paul Andreica nu a rămas fără nimic. După condamnarea lui Sima la 26 de ani şi 8 luni de închisoare, judecătorii i-au acordat polițistului despăgubiri morale în valoare de 100.000 de euro, plus încă 12.152 lei daune materiale.

Premeditat, inclusiv Poliția Română, pentru a transforma un eșec în succes, Paul Andreica a fost declarat ”polițistul anului 2017”, iar ulterior a fostîmputernicit în funcția de inspector șef adjunct al Poliției bistrițene pentru o perioadă de 6 luni, perioadă prelungită de mai mult ori, el înlocuindu-l pe comisarul șef Claudiu Jurcan, care a fost transferat la IPJ Mureș pe o funcție similară, de împuternicit inspector șef adjunct.

În cele din urmă comedia s-a încheiat. Paul Andreica, datorită faptului că pălăria de adjunct a fost prea mare, a fost schimbat din funcția de conducere și adus înapoi pe cea deținută până la episodul Vampiru’.

Readucerea cms.șef. Claudiu Jurcan pe funcția de adjunct plin, fără organizarea unui concurs, conform unor surse din Poliție s-a făcut în ideea că îl va înlocui pe actualul șef Mihai Lupșa care s-ar afla pe o “listă neagră” a ministrului Vela. Cei doi, Lupșa și Jurcan, trebuiau la un moment dat să concureze pentru funcția de șef al IPJ BN, dar concursul a fost tot amânat. Deocamdată, situația este în stand-bay, având în vedere criza politică declanșată de locatarul de la Cotroceni, care urmărește să obțină puterea absolută prin declanșarea alegerilor anticipate.

Judiciariștii, atacați la incompatibilități

O altă situație care zguduie Poliția bistrițeană și nu numai, având drept țintă polițiștii judiciari, este generată de o ordonanță a lui Vela, dată, conform unei expresii care va ajunge celebră, ”noaptea ca liberalii”, care prevede introducerea a unor noi incompatibilități pentru judiciariști, de fapt crema Poliției Române.

Măsura, dacă va fi aplicată, va genera un exod în masă a judiciariștilor spre zone mai călduțe din Poliție. Actul normativ a introdus restricționări suplimentare pentru polițiștii de la judiciar, care practic nu vor mai dispune de timpul lor liber. Legat de incompatibilitățile polițiștilor există Legea 360/2002 care la art.45 reglementează ce are voie sau nu să facă polițistul. Legea în cauză permite unui polițist să dețină un PFA, să fie instructor sportiv, administrator de bloc sau președinte de asociație de locatari, dar totul să se desfășoare în timpul său liber. Conform sindicaliștilor din Poliție, ordonanța lui Vela, emisă fără multe din avizele necesare, crează o situație discriminatorie între polițiștii judiciari și restul polițiștilor, intrând în contradicție inclusiv cu prevederile art.115 din Constituția României.

DORU COSTIN

2 COMENTARII

  1. Nu va mai strofocati, ca nu numai in Politie … ci peste absolut toate institutiile publice ale statului, imediat ce se schimba ” puterea politica ” … sunt schimbati si sefii acestora … ” pe criterii profesionale ” … cica ! De aceia multi efectiv ” fug ” de astfel de promovari , cand azi esti ” cireasa de pe tort ” … si ” maime esti caca maca ” , te scuipa toti si azvarlu cu rahat dupa tine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.