Familia Cristinei Cârcu, fetita condamnata la suferinta pe viata din cauza unei doctorite, vrea dreptate. Au trecut doi ani de la nefericitul incident, iar familiei Cârcu i se închid toate usile. „Nimeni nu este vinovat” este raspunsul oferit de Colegiul Medicilor Bistrita-Nasaud familiei greu încercate.
Tratament superficial
În numarul trecut al Gazetei de Bistrita am prezentat chinurile prin care au trecut si trec Cristina Cârcu, o fetita de sapte ani si familia acesteia. Am prezentat modul superficial cu care a fost tratat un copil de medicul Floarea Ianul, din Spitalul Orasenesc Nasaud. Superficial si aceasta datorita faptului ca dr. Ianul a aplicat un tratament fetitei fara a face vreun test care sa stabileasca daca micuta ar putea sa aiba reactii adverse la vreun medicament administrat ulterior, mai cu seama când e vorba de antibiotice.
Lipsa de profesionalism
Meseria de medic nu ar trebui sa fie pur si simplu o meserie ci o pasiune pentru cel ce o practica. Nu contestam faptul ca pentru a rezista în sistem trebuie sa devii mai insesinsibil la nevoile si suferintele altora, dar asta nu este o scuza pentru numeroasele cazuri de malpraxis care au loc tot mai frecvent. Traim într-o tara si într-un judet în care situatile disperate cer solutii radicale. Cunoastem numeroase cazuri în care pentru a lua cineva masuri de prevenire a incidentelor nefericite trebuie ca o persoana sa-si piarda viata sau sa fie condamnata pe viata la suferinta. Mai grav este faptul ca cei vinovati de multe ori nu sunt trasi la raspundere. Un caz disperat care a necesitat solutii radicale este si cel al Cristinei Cârcu. Pe cât de simpla pare situatia în ochii reprezentantilor Colegiului Medicilor Bistrita-Nasaud, pe atât este de complicat în ochii familiei Cârcu.
Este cutremurator ce se întâmpla cu acest caz. Ne întrebam doar cum se poate ca o institutie abilitata sa faca dreptate încearca prin diverse tertipuri sa musamalizeze totul?
Pentru a întelege drama traita de familia Cârcu este suficient sa ne transpunem în locul parintilor Cristinei. Ai un copil normal, racit doar, îl duci la medic iar acesta, din cauza superficialitatii, îl nenoroceste pe viata. Nenorocit este putin spus, având în vedere ca fetita este o „leguma”. Este un copil de sapte ani, tinut mereu pe brate de catre mama, doua ore dureaza sa fie hranita – si asta repetat de trei ori pe zi – , iar orice raceala i-ar putea fi fatala. Parintii acestui copil se simt neputinciosi si asta pe buna dreptate, deoarece nu exista niciun tratament care sa le readuca fetita la normal. Si atunci ne întrebam: nu este normal ca ei sa lupte pentru a se face dreptate în cazul lor?
Sesizare cu raspuns neasteptat
În data de 4 februarie 2007 Viorica Sârb, matusa Cristinei Cârcu, a înaintat o sesizare catre Colegiul Medicilor Bistrita-Nasaud, în urma raspunsului primit de la Spitalul Orasenesc Nasaud din care rezulta ca starea copilului nu se datoreaza unei culpe medicale. ”Va rog sa cercetati acest caz si sa luati masuri disciplinare împotriva dr. Floarea Ianul, medicul care a prescris tratamentul cu Amplicilina 500mg intravenos (care ar fi putut produce socul anafilactic ce se presupune a fi cauza reala a celor întâmplate) si împotriva celor doua asistente care au efectuat tratamentul Gabriela Policsek si Bianca Rus, astfel încât incidente de acest fel sa nu mai existe. Destinul Cristinei a fost frânt în dimineata zilei de 17 noiembrie 2006 de un act medical si de aceea va rog în numele ei sa ne ajutati sa facem lumina în acest caz”, a precizat în sesizare Viorica Sârb.
Raspunsul? Unul dezamagitor pentru familia îndurerata. În cadrul sedintelor Completului de Judecata, având în componenta pe dr. Silvia Pintea – medic primar pediatric, dr. Vasile Ponoran – medic primar neurolog si dr. Mircea Todea – medic primar dermatovenerolog, au fost analizate sesizarile catre Colegiul Medicilor, copiile xerografice dupa registrul de consultatie al compartimentului de urgente si dupa patru foi de observatie referitoare la asistenta medicala acordata pacientei în cadrul Spitalului Orasenesc Nasaud precum si copiile xerografice ale foilor de observatie de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Cluj-Napoca si dupa referatul Comisiei de Jurisdictie Profesionala. În urma deliberarilor s-a constatat ca dr Floarea Ianul nu este în culpa medicala. De ce s-a dat acest verdict ? Destul de simplu, deoarece completul de judecata a ajuns la concluzia „ca atitudinea terapeutica a doctoritei a fost adecvata diagnosticului clinic prezumtiv prin asocierea medicatiei antiinflamatorii, antispastice, ateroidice cu un antibiotic de prima intentie – Ampicilina. Calea de administrare intravenoasa este uzuala în pediatrie. Presupusul soc anafilactic provocat de Ampicilina nu poate fi probat.” – fraze extrase din decizia nr 5/2007 a Comisiei de Disciplina.
Dosarul Cristinei incomplet – musamalizarea cazului
Total fals! Nu contestam abilitatile mai marilor medici în a lua o decizie, dar este curios cum au ajuns acestia la concluzia ca „presupusul soc anafilactic provocat de ampicilina nu poate fi probat”, având în vedere faptul ca în foaia de observatie de la Pediatrie 2 Cluj-Napoca, nr 27583/23 februarie 2007 se specifica cu culoare rosie ”nu se va mai administra ampicilina. Alergica la ampicilina!”. Acest aspect putea fi descoperit si de dr. Ianul, dar din cauza superficialitatii acesteia acum fetita este condamnata la „nefiinta” pe viata. Mai mult, prof. Dr. Nicolae Miu si dr. Mircea Margescu au specificat ca la prezenterea fetitei la UPU Cluj nu era precizat pe foaia de transfer de la Nasaud cauza stopului respirator nici faptul ca aceasta ar fi alergica. Cât despre diagnosticul de stop cardio- respirator acesta nu poate fi justificat decât prin socul anafilactic. Din dorinta apriga de a face dreptate fetitei lui, tatal Sorin Cârcu nu a acceptat ideea medicilor de a se „spala pe mâini de orice vina” si a vrut personal sa vada dosarul aflat la Colegiul Medicilor. Chiar daca dr. Danut Cocoi, presedintele Colegiului Medicilor Bistrita-Nasaud, era mult prea ocupat sa asculte doleantele unui tata ranit sufleteste acesta a reusit sa vada dosarul aflat la Colegiul Medicilor. Raspunsul deciziei pripite luata de acest for privind culpa doctorului Ianul a survenit imediat dupa ce Sorin Cârcu a constatat ca din dosar lipseste un document important cu privire la starea fetitei pe perioada internarii ei în Pediatrie 2 Cluj-Napoca. Din declaratiile lui Sorin Cârcu reiese ca aceste documente se regaseau în opis, dar în dosar nu. ”Am vazut cu ochii mei, lipseau acte importante din dosar”, a declarat Sorin Cârcu. Este vorba despre foaia de observatie nr 27583 de la Pediatrie 2 Cluj-Napoca în care se specifica „a nu se mai administra ampicilina”.
De ce Colegiul Medicilor nu detinea acest document foarte important, nu stim. Cert este ca musamalizarea cazului este destul de evidenta. Mai mult dosarul a fost analizat un timp îndelungat, rezultatul anchetei fiind dat în data de 5 noiembrie 2007. Motivul este unul destul de banal: „au fost foarte multe foi de observatie care trebuiau analizate”, a declarat dr. Danut Cocoi.
Contestatia parintilor
Parintii Cristinei nu s-au dat batuti, chiar daca usile le-au fost mereu închise. Dorind sa scoata la iveala ceea ce s-a întâmplat cu adevarat în acea zi fatidica de 17 noiembrie 2006 care le-a schimbat viata, dar cel mai mult dorind ca cei vinovati de suferinta îngrozitoare a fetitei lor sa fie pedepsiti, sotii Cârcu au facut contestatie cu privire la decizia luata de Colegiul Medicilor BN. În urma acestei contestatii, Colegiul Medicilor a trimis în 2007 dosarul Comitetului Superior de la Bucuresti pentru reanalizarea cazului.
Mai mult, tatal Cristinei a prezentat cazul fetitei lui si Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor în data de 26 octombrie 2006. Însa dupa doi ani de la „omorul din culpa” parintii Cristinei înca asteapta finalizarea anchetei Comitetului Superior Bucuresti.
Interpalari adresate Ministerului Sanatatii
Singurul care s-a dovedit interesat de a face lumina în acest caz a fost deputatul PRM Ioan Aurel Rus, care a trimis doua interpelari lui Gheorge Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, în data de 11 decembrie 2007 si, respectiv, 3 aprilie 2008. Raspunsul? ”Colegiul Medicilor din judetul Bistrita-Nasaud este institutia menita sa constate, conform legislatiei în vigoare, culpa medicala în cazul pacientei Cristina Carcu” – semnat, ministru Eugen Nicolaescu. Surprinzator raspunsul lui în acest caz de malpraxis, având în vedere declaratia sa publicata în ziarul Adevarul, în 2007: "CMR este un fel de «stat în stat». Se acopera între ei. Sunt câtiva potentati care detin pârghiile puterii în rândul medicilor si fac ce doresc. Celorlalti le este frica sa deschida gura. La mine vin medicii si se plâng: «Stiti ce ne fac astia? Cu ei dam examene pentru a obtine posturi, a promova în profesie. Este un sistem ticalosit». Intentionez sa modific legea dupa care functioneaza colegiul, pentru a-i putea controla si obliga sa-si faca datoria. Ma bucur ca presa mediatizeaza cazurile în care medicii se fac vinovati de incompetenta în practica si ca, dupa doi ani si jumatate, sistemul mafiot din Sanatate a început sa fie zdruncinat".
Reactii controversate
Colegiul Medicilor din România este, potrivit statutului de functionare, "o organizatie autonoma, care îsi exercita atributiile fara posibilitatea vreunei imixtiuni". Cel putin asta prevede legea în acte. În realitate lucrurile nu stau chiar asa de bine. Oare nu a avut loc nicio imixtiune având în vedere ca, reprezentantii Colegiului Medicilor BN nu a solicitat Spitalului de Pediatrie 2 Cluj-Napoca o foaie de observatie foarte importanta? Cu privire la acest aspect, dr. Cocoi Danut a declarat: “Colegiul Medicilor BN a facut o expertiza de acte medicale, s-a dat o hotarâre judecatoreasca definitiva, s-au facut investigatii medicale unde s-a constatat ca alta a fost cauza, am dat decizia care a fost contestata de familie. Eu nu sunt partinitor, dar familia nu are de ce se plânge. Dosarul este acum la Bucuresti, chiar a doua zi de la contestatie l-am trimis. Toate actele care erau la dosar le-am trimis. Nu stiu despre hârtia pe care este mentionat ceva cu culoare rosie, dar noi am trimis tot ce aveam la acel moment. Fetita fiind internata pe o perioada mai lunga de timp am rugat familia sa trimita ei la Bucuresti restul documentatiei care a aparut ulterior. Din punctul meu de vedere nu ascund nimic. S-au facut numeroase presiuni politice asupra noastra si consider ca nu era necesar”. De precizat este ca foaia de observatie nr. 27583 exista la Pediatrie 2 Cluj-Napoca în momentul în care Colegiul Medicilor a trimis dosarul la Bucuresti.
Doctorii pateaza halatul alb
Daca doua interpelari trimise de un deputat bistritean ministrului Sanatatii sunt considerate de dr. Cocoi presiuni politice, Ioan Aurel Rus este de alta parere. ”Cazul este musamalizat cu buna stiinta de acesti doctori care pateaza halatul alb. Ca parlamentar ales de electorat este normal sa ma preocupe astfel de cazuri si am dreptul sa pun întrebari. Nu o sa las cazul Cristinei nerezolvat si o sa prezint în continuare situatia dramatica care are loc. Este normal ca medicii sa se acopere între ei, deoarece corb la corb nu-si scoate ochii. Dar, având în vedere ca o fetita normala a ajuns leguma din pricina unui medic, situatia ar trebui pusa altfel de cei care ancheteaza cazul. Orice medic care are copii si ar fi pusi în situatia familiei Cârcu s-ar târî pe pamânt pentru a face dreptate. Nu au dreptul sa judece pe nimeni pentru ca încearca sa faca dreptate în privinta Cristinei. Colegiul Medicilor ar trebui sa-si recunoasca vinovatii si sa actioneze în cauza. Sa nu uite ca neactionând corespunzator asupra cazurilor de malpraxis si mâine pot sa se confrunte cu o alta persoana nenorocita”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita deputatul Ioan Aurel Rus.
Parinti îndurerati
Monica Cârcu, o mama îndurerata care, împreuna cu sotul ei, Sorin Cârcu, ar face orice pentru ca fetita lor sa poata sa le spuna într-o zi iar mama si tata, a declarat: „De un an si zece luni este în STARE VEGETATIVA, diagnosticata cu ATROFIE CEREBRALA (RMN), este tetraplegica, nu este constienta, am alimentat-o un an prin sonda naso-gastrica… Din minunatul meu copil s-a tranformat în cel mai chinuit copil! Medical nu se poate face nimic pentru ea, am fost internate la Clinica de Neurologie din Cluj, la Spitalul Victor Gomoiu din Bucuresti, dar în afara de recuperare nu ni se dau solutii!
Am trimis dosarul medical al Cristinei si în China, la dr. Huang, am primit raspuns si în plus ni s-au atasat o multime de cazuri din Romania. Am luat legatura cu multi dintre cei care au fost deja acolo, dar nici în unul dintre cazuri nu s-au produs schimbari majore… Nu stim ce sa mai facem, am face orice pentru ea… dar nu stim cum sa mai procedam!
Cazul este cunoscut de Colegiul Medicilor Bistrita, dupa un an de la sesizare a dat decizia în care dr. Ianul "nu este în culpa medicala". Am contestat-o si acum asteptam reanchetarea cazului la Bucuresti… Atitudinea lor este inadmisibila si motivatiile de neacceptat!
De asemenea, exista si o cercetare penala pentru vatamare corporala grava împotriva doctoritei si a asistentei care a facut tratamentul, dar totul tine mult si România este asa cum stiti! Ramâne durerea noastra si suferinta, care nu se pot masura! Cristinuta plânge a neputinta si de durerea provocata de mioclonii… Sunt prea multe nopti si zile de când se lupta sa traiasca, iar sistemul sanitar românesc se spala pe mâini si cu acest caz! Hipoxia produsa în acea dimineata a sters tot ce acumulase pâna în acel moment.Cristina. Acum este un copil cu handicap grav, umilit de fiecare zi… s-a întors din moarte clinica, dar neputincioasa si disperata! E o supravietuitoare, iar noi nu încetam sa credem ca într-o zi se va trezi, iar Dumnezeu va face o minune pentru ea, era foarte credincioasa! Va rog daca puteti sa faceti ceva pentru noi, o informatie, orice ajutor ar fi binevenit!
Îmi iubesc nespus de mult copilul si as face orice pentru el!”
Reclamatii pentru malpraxis în 2007
Sesizari la Colegiul Medicilor Bucuresti pe 2007: numarul medicilor reclamati – 115 dintre care s-au dat 83 de decizii, numarul sanctiunulor aplicate fiind de 43. Din 115 cazuri de malpraxis au fost aplicate doar 45 de sanctiuni. Si atunci ne întrebam cum sa mai avem încredere în sistemul sanitar? Actiunile de urgenta care se impun în cazurile în care un medic nenoroceste o persoana, o familie sunt: desfacerea contractului de munca, întocmirea de dosare penale finalizate cu ani de puscarie, interzicerea dreptului de a mai profesa vreodata.
Elisabeta Ciuta