Martin Berger, un bărbat în vârstă de 74 de ani din Bistriţa, a murit cu zile după ce s-a internat într-o clinică privată pentru o banală operaţie de extirpare a polipilor nazali. După ce familia bărbatului a depus o plângere penală, poliţiştii au demarat o anchetă pentru ucidere din culpă, în acest moment neexistând în mod clar un anume vinovat.

 

Martin Berger s-a internat pe data de 13 iunie a.c. în Clinica Sanovil pentru o operaţie de extirpare a polipilor nazali, însă înainte ca operaţia propriu-zisă să aibă loc, cel mai probabil în timpul anesteziei, a intrat în comă cu decerebrare. Chemat de urgenţă, un echipaj al SMURD l-a transferat pe bărbatul aflat în stare de inconştienţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Ţinut în viaţă de aparate, Martin Berger a decedat patru zile mai târziu. Potrivit certificatului constatator al decesului, cauza directă care a provocat moartea bărbatului este INSUFICIENŢĂ CARDIO-CIRCULATORIE ACUTĂ, survenită în urma unui infarct miocardic acut pe fondul bolii de care acesta suferea – ateroscleroză coronariană obliterantă.

 

Depistat cu probleme cardiace în urmă cu doi ani

Dorina Berger, soţia lui Martin Berger, care a fost asistentă la Ambulanţă mai bine de 30 de ani nu îşi explică ce s-a întâmplat cu soţul ei în timpul intervenţiei, dar este convinsă că motivul care stă la baza decesului soţului ei este anestezia generală efectuată în debutul intervenţiei chirurgicale, care ar fi total contraindicată întrucât bărbatul fusese diagnosticat în urmă cu doi ani cu probleme cardiace severe. Cu toate acestea nu a fost internat nici măcar o zi din această cauză şi ducea o viaţă activă. Problemele cardiace ale soţului au fost depistate în momentul în care el a fost internat, la secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu diagnosticul de hernie inghinală şi pentru care era necesară o intervenţie chirurgicală.

 

Doctorul Roşca nu i-a recomandat anestezia generală

Femeia spune că până să ajungă luna trecută la Sanovil, a fost consultat de dr. Gheorghe Roşca – medic primar ORL, care însă i-a recomandat ca înainte de intervenţia chirurgicală să efectueze analize medicale, ceea ce presupunea o internare prealabilă de o săptămână.

„La doctorul Roşca ar fi trebuit să stea o săptămână internat, fiindcă trebuia să îi facă noi analize. Asta cu toate că şi-a făcut o serie de analize înainte cu două săptămâni. Medicul Roşca i-a explicat soţului meu că trebuie neapărat să primească răspunsuri de la medicul specialist cardiolog pe marginea unor probleme concrete care îl interesează în cazul bolii de inimă de care suferea. I-a spus că dacă totul este în regulă îl operează, dar şi că trebuie să stabilească ce fel de anestezie trebuie aplicată. Chiar aşa i-a spus: cu tine nu pot merge pe anestezie generală! Dar o săptămână i s-a părut foarte mult. La scurt timp a auzit de Sanovil şi a spus că merge acolo. Mie nu mi-a prea plăcut ideea, dar fiindcă el nu a renunţat, până la urmă nu am avut ce să fac. I-am făcut o programare şi ne-am dus la consultaţie”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Dorina Berger.

 

La Sanovil una s-a spus, alta au făcut

La Sanovil, medicul ORL-ist care l-a consultat i-a mai făcut un set de analize şi după ce a văzut rezultatele, l-a programat pe Martin Berger, pentru intervenţia chirurgicală, pentru 13 iunie, nu înainte de a-i recomanda acestuia şi un consult din partea medicului anestezist.

„Ne-am dus, l-a consultat amănunţit, i-am dat toate documentele de când a fost diagnosticat cu boala de inimă acum doi ani. După ce a văzut şi hârtiile respective, doamna doctor Raluca Haţegan mi-a spus că va lua legătura cu doctorul Păştean (n.r. – dr. Sorin Păştean, medic cardiolog în supravegherea căruia se afla Martin Berger). Din ce am aflat ulterior, se pare că doamna doctor nu l-a mai sunat pe doctorul Păştean. Medicul ORL-ist care urma să îl opereze pe soţul meu a mai cerut părerea unui alt medic ORL-ist şi din punctul lor de vedere se pare că toate erau în regulă. Ce este foarte interesant este că înainte de operaţie, soţului meu i s-a cerut să semneze un document, cum că nu are nicio pretenţie în caz de deces, dar nu era pentru intervenţia chirurgicală, ci pentru anestezie. Deci nu vorbim de acordul pentru intervenţia chirurgicală, ci pentru anestezie”, povesteşte Dorina Berger.

 

Manevre de resuscitare întârziate! SMURD-ul ţinut la uşă

Conform spuselor femeii, intervenţia chirurgicală trebuia să dureze maxim o jumătate de oră, însă din sala de operaţie nu a ieşit nimeni nici după o oră.

„Când am cerut explicaţii şi medicul ORL-ist şi anestezista mi-au spus că la zece minute după ce au intrat în operaţie, în momentul în care bănuiesc că l-au intubat pentru anestezia generală, soţul meu a făcut infarct. De altfel, eu am şi întrebat-o de ce în cazul soţului a ales să îi facă anestezie generală, fiindcă anterior intervenţiei mi-a precizat că soţului meu i se va efectua o anestezie uşoară, dar nu a putut să îmi de un răspuns”, spune Dorin Berger.

Femeia mai precizează un aspect interesant. Între timp a fost anunţat SMURD-ul pentru a-l transporta pe bărbat la Spitalul Judeţean. Echipajul SMURD însă nu a fost lăsat să intre în clinică la etajul la care se afla pacientul în stare critică, de la recepţie spunându-li-se să aştepte afară până ce pacientul va fi gata de transport.

„Se spune că el (n.r. – Martin Berger) a făcut infarct, dar pe analize se pare că acesta a fost rezolvat bine, însă cu toate că manevrele de resuscitare efectuate de doctoriţa anestezistă au fost corecte, ele au fost întârziate. Au durat prea mult manevrele de resuscitare, creierul nu s-a oxigenat destul şi s-a decerebrat complet. A reacţionat puţin la un decontractant cerebral. A doua zi după ce a ajuns la terapie intensivă în Spitalul Judeţean i s-a făcut un tomografie computerizată în urmă căreia a rezultat că creierul lui este varză. Doctorul Păştean mi-a spus că nu a fost sunat de anestezistă. Vă daţi seama că în urmă cu doi ani, când a fost operat de hernie, complicată cu ocluzie intestinală masivă, fiindcă din cauza groazei de a sta internat în spital nu s-a dus la timp, i s-a făcut rahianestezie, nu anestezie generală. Cu toate astea doi medici anestezişti l-au supravegheat, plus medicul cardiolog, plus un medic neurolog, pe lângă cei doi chirurgi care l-au operat. Acum anestezista a intrat singură”, a mai spus Dorina Berger.

 

Gavrilaş spune că pacientul a murit la Spitalul Judeţean, nu la Sanovil

Dr. Gavrilaş Mureşan, directorul Clinicii Sanovil, este de părere că medicul anestezist nu a greşit cu nimic, iar pacientul, pe care doctoriţa Haţegan „a reuşit să îl resusciteze”, a plecat viu din clinica pe care o conduce şi a decedat trei zile mai târziu la Spitalul Judeţean, în urma unui al doilea infarct miocardic. Faptul că bărbatul a suferit un infarct miocardic pe masa de operaţie ar fi o coincidenţă nefericită, care nu are legătură cu anestezia.

 

Problemele cardiace

Pe biletul de externare eliberat în urmă cu doi ani după ce Martin Berger a fost operat de hernie, se precizează că odată cu efectuarea analizelor preoperatorii s-a constatat: „ … cord mare aortic, aortă toracică mult dilatată, pseudoanevrismală. AngioCT toracic din data de (…) – anevrism de aortă ascendentă, plăci de aterom la nivelul aortei toracice, cardiomegalie (n.r. – inimă mărită) cu hipertrofia ventriculului stâng, numeroase calcificări la nivelul arterelor coronare (…). Consultul cardiologic efectuat preoperator – cardiomiopatie dilatativă, anevrism de aortă toracică, HTA (n.r. – hipertensiune arterială ) stadiul II (n. r – cu valori moderate)”.

Anul acesta, într-una dintre scrisorile medicale adresate de medicul specialist cardiolog, medicului de familie al lui Martin Berger apare şi o insuficienţă aortică de gradul II.

1 COMENTARIU

  1. Clinica Sanovil ???!!!!!…..doar numele e de ea…și ăsta doar ca suna frumos…în rest e o clinica de cacao. ..eu am fost o data la un control de ochi…și mia dat sa îmi fac ochelari de vedere…iar după câteva luni doar…miam dat seama ca mia stricat și mai rau vederea….și multe alte reclamații am auzit despre aceasta clinica….eu nu mai calc în viața mea în aceasta clinica…După mine e o clinica de cacat! !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.