Municipiul Bistrița va avea o rețea de circa 50 de km de piste pentru cicliști, susține viceprimarul Cristian Niculae, care completează că lucrările pentru amenajarea acestora se vor întinde pe o perioadă de doi ani.

Potrivit viceprimarului, pistele vor fi construite prin intermediul a trei proiecte finanțate din fonduri europene. Un astfel de proiect este deja în plină derulare, în vreme ce alte două se află la faza de licitație publică în vederea identificării constructorului pentru execuția lucrărilor.

”De puțin timp am început lucrările la proiectul de amenajare a unor piste pentru cicliști, un proiect care aduce 26 de km de piste pentru cicliști pe 28 de străzi din Bistrița. Am început cu primul tronson, lucrările merg foarte bine și m-am bucurat foarte mult că lucrările le face un constructor bistrițean – Comlorela. Compania are un ritm foarte bun pe acest șantier. O să lucrăm pe tronsoane, ca să nu deranjăm tot orașul. Se lucrează acum pe străzile Eroilor, Romană, Dimitrie Cantemir. Cred că până în 15 august vom avea turnate pistele acolo. Urmează să intrăm pe Drumul Dumitrei Vechi, apoi pe Grănicerilor, Avram Iancu și Constantin Roman Vivu. Undeva la data de 1 octombrie, eu sper să fie finalizat primul tronson. Dacă facem un exercițiu de imaginație, pornim din centura municipiului Bistrița, intrăm pe Drumul Dumitrei Vechi, ajungem pe Colibiței, unde avem deja o bucată de 900 de metri de pistă amenajată odată cu reabilitarea acestei străzi, trecem calea ferată și intrăm pe Eroilor, venim pe Romană, apoi pe Dimitrie Cantemir și ajungem pe Tărpiului, după care ieșim din nou în centură. Deci vorbim despre un traseu prevăzut în primul tronson de piste. Un alt tronson va începe din față de la Domus, intrăm pe Constantin Roman Vivu, după care mergem pe lângă apă, pe Avram Iancu, apoi pe Grănicerilor și ieșim pe viitoarea pistă care va fi amenajată prin proiectul Linia Verde, adică pe Calea Moldovei. Ateptăm să se finalizeze licitația la Linia Verde și să înceapă lucrările. Acest proiect, pe lângă autobuzele electrice, complet nepoluante, aduce și alți 20 de km de piste pentru cicliști pe alte străzi din Bistrița. Tot în licitație avem și Reconfigurarea axei de transport public pe străzile Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului, care mai aduce încă 4 km de piste pentru bicicliști în oraș. La un calcul simplu, în doi ani de zile, Bistrița va avea peste 50 de km de piste pentru cicliști”, a declarat viceprimarul ntr-un interviu acordat N1 TV.

Cristian Niculae dă asigurări că aceste piste nu vor fi doar niște linii trasate pe asfalt.

Toate aceste piste nu înseamnă doar niște linii trase pe asfalt sau asfalt vopsit în roșu. Pistele sunt nivelate și bordurate. În zonele aglomerate, pistele sunt prevăzute cu stâlpișori pentru a nu fi nerespectate de către conducătorii auto. Sunt asfaltate cu un asfalt cu pigment de culoare roșie, deci vor fi adevărate piste pentru cicliști. Vom avea o rețea de aproape 55 de km de piste, care va îndemna la un stil de viață sănătos și activ și care va face Bistrița să devină un oraș verde, un oraș smart, cum ne place nouă să îl numim”, a mai completat Niculae.

De asemenea, vom exista și stații de închiriere a bicicletelor, prețul fiind unul modic, mai dă asigurări viceprimarul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.