S-a finalizat perioada de consultare publică pentru proiectul de ordonanță de urgență privind înființarea ghișeelor unice cu rol de consiliere tehnică și sprijin pentru proprietarii de locuințe individuale sau colective, pentru asociațiile de proprietari și pentru asocierile/comunitățile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficiență energetică și/sau construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile sau de formarea unor comunități de energie ale cetățenilor, a a anunțat Monica Săsărman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Potrivit acesteia, cetățenii vor beneficia de întreg sprijinul specialiștilor care vor deservi aceste ghișee, astfel încât cetățenii să își poată dezvolta un proiect de renovare energetică, să acceseze programe de finanțare publice sau mecanisme de creditare și să identifice mai ușor profesioniștii competenți pe tot parcursul proiectului de renovare.
„De asemenea, autoritățile și instituțiile publice și celelalte entități responsabile cu procesul de autorizare/avizare pentru obținerea calității de prosumator, inclusiv pentru activitățile de eficientizare energetică a clădirilor, vor acorda prioritate procesului de autorizare/avizare a proiectelor inițiate cu sprijinul ghișeelor unice de eficiență energetică. În acest sens, autoritățile/instituțiile publice cu atribuții în domeniul avizării/autorizării emiterii de avize, acorduri și permise etc., vor semna protocoale de colaborare cu instituțiile care au organizate ghișeele unice de eficiență energetică.
Important de subliniat este faptul că pentru perioada 2024-2026, ghișeele unice de eficiență energetică județene și cel al Primăriei municipiului București îndeplinesc și atribuții specifice de sprijin pentru implementarea investițiilor 17 și 17 din Componenta 16 REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență al României, respectiv vor stabili la nivel județean, listele cu consumatorii vulnerabili de energie și gospodăriile afectate de sărăcie energetică. Ne asigurăm astfel, că nicio categorie vulnerabilă nu va fi omisă de la acordarea acestui sprijin”, precizează Monica Săsărman, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Aceasta mai subliniază că, și autoritățile publice locale pot organiza ghișee unice de eficiență energetică, implicit prin asociere. De asemenea, pot semna acorduri de parteneriat cu asociații profesionale și organizații non-profit din domeniul construcțiilor, arhitecturii, instalațiilor, auditului energetic, energiei regenerabile sau cu societăți prestatoare de servicii energetice atestate conform Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, cu completările ulterioare, pe bază de selecție publică de parteneri.

1 COMENTARIU

  1. Este o veste excelenta pentru cetatenii Romaniei ca s-a finalizat perioada de consultare publica pentru proiectul de ordonanta de urgenta privind infiintarea ghiseelor unice de eficienta energetica. Astfel, proprietarii de locuinte individuale sau colective, asociatiile de proprietari si asocierile/comunitatile interesate vor avea la dispozitie un sprijin deosebit din partea specialistilor pentru a-si implementa proiectele de eficienta energetica. De asemenea, autoritatile publice si institutiile responsabile vor acorda prioritate procesului de autorizare pentru proiectele initiate cu ajutorul ghiseelor unice. Este important de mentionat ca acestea vor avea si rolul de a sprijini investitiile REPOWEREU si de a identifica consumatorii vulnerabili de energie si gospodariile afectate de saracie energetica. Este o masura foarte buna pentru a asigura inclusivitatea acestui program si pentru a nu exclude pe nimeni. Felicitari pentru initiativa si implicarea doamnei Monica Sasarman in acest demers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.