Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea normelor de implementare a programului „Prima Casă”.
Principala noutate adusă de dispozițiile adoptate de Executiv o reprezintă introducerea posibilității de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin programul „Prima Casă” sau de a stabili un sediu social în acest imobil.
De asemenea, proiectul de act normativ actualizează normele de aplicare a programului cu prevederile din luna martie care oferă persoanelor care au cumpărat deja o locuință prin „Prima Casă” posibilitatea de a cumpăra, tot prin acest program, una mai mare, însă cu condiția de a vinde locuința pe care o dețin.
Beneficiarul programului care dorește trecerea de la o locuință mai mică la una mai mare are obligația să utilizeze sumele obținute din vânzarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat inițial. Dacă aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat inițial, beneficiarul se obligă să achite din surse proprii eventuala diferență.
Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziționarea/construirea noii locuințe în cadrul programului, cu condiția lichidării creditului acordat inițial, până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe.
De asemenea, valoarea noii locuințe achizitionate/construite trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuințe, la momentul acordării creditului pentru locuința achiziționată sau construită inițial în cadrul programului.
În cazul beneficiarilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, aprobă înstrăinărea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de cinci ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței, cu condiția lichidării creditului inițial.
În cazul garanțiilor acordate in favoarea finanțatorilor care aplică principiul împărțirii în mod egal a riscurilor și pierderilor între finanțator și garant și plătite înainte de aplicarea acestui principiu, după aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus în monitorizare. În cazul finanțatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garanția acoperă în procent de 100% soldul creditului repus în monitorizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.