Sursa foto: Graiul Salajului

Responsabilii din domeniul transporturilor au anunțat că vor avea loc ajustări în perioadele de valabilitate ale rovinietei. Astfel, se va introduce o rovinietă valabilă pentru o singură zi, în timp ce cea pentru trei luni va fi eliminată și înlocuită cu una valabilă pentru 60 de zile. Aceste schimbări vizează taxa de drum percepută pentru vehiculele care circulă în România, indiferent de cetățenia acestora.

Termenul-limită pentru introducerea noilor perioade de valabilitate este, în principiu, 25 martie 2024. Una dintre schimbările așteptate de români este introducerea rovinietei pentru o zi. Prețul acesteia nu va fi însă unul mic, se va ridica la 2,5 euro, față de 3 euro cât costă în prezent rovinieta pentru o săptămână.

Aceasta din urmă ar urma să fie înlocuită cu o taxă de drum pentru 10 zile, la prețul de 3,3 euro. În loc de rovinieta de 90 de zile din prezent, vom avea rovinieta pentru 60 de zile, la prețul de 28,2 euro pentru vehicule de marfă și 8,4 euro pentru autoturisme.

În prezent, în România, putem cumpăra roviniete pentru o săptămână, o lună, 3 luni sau un an, iar unele surse din sistem susțin că era chiar necesară o recalibrare a perioadelor achitate de șoferii care circulă pe drumurile principale din țară. Astfel, după 25 martie, durata rovinietei va fi de o zi, 10 zile, o lună, două luni sau un an. Pentru rovinieta cu valabilitate de un an, tarifele nu vor fi modificate. Vom plăti în continuare 28 de euro pentru autoturisme și 1.210 euro pentru camioane.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), spune că această modificare a normelor după care se emit rovinietele s-a luat pentru a ne alinia cerințelor europene. „Au fost realizate niște studii și, în urma acestora, la Bruxelles s-a decis ca aceasta să fie forma vinietelor la nivel european. Practic, vorbim de o cerință europeană, nu am inventat noi nimic. Sperăm ca reglementarea să intre în vigoare pe 25 martie“, a precizat Alin Șerbănescu.

Procedura de amendare
De precizat că proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanţei nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România prevede că persoanele cu handicap sunt scutite de la plata rovinietei.

„Contravaloarea rovinietelor emise pentru persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, în baza prevederilor art. 28 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se decontează bianual către CNAIR de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, din sumele alocate de la bugetul de stat, prevăzute cu această destinaţie în legile bugetare anuale, pe baza situaţiei transmise până la data de 15 a primei luni din fiecare semestru, pentru semestrul anterior“, se arată în document.

Reglementarea mai arată și cum se va face sancționarea celor care circulă fără rovinietă.

„Dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile (…), personalul care (…) constată săvârşirea contravenţiei încheie procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi aplică sancţiunea contravenţională în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, obţinute în mod automat de la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări“, se menționează în document.

Unde este obligatorie taxa
Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru orice vehicul de transport marfă sau persoane care circulă pe drumurile naționale, indiferent dacă autovehiculul este înmatriculat pe teritoriul României sau în alte state și indiferent dacă șoferul are reședința în România. Ea este aşadar necesară pentru circulaţia pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri naționale europene (E), drumuri naționale principale sau secundare (DN). Nu ai nevoie de rovinietă dacă circuli pe drumuri județene sau drumuri comunale, scrie Adevarul.ro.

Cunatumul taxelor, pe scurt
Pentru autoturisme, de pe 25 martie, rovinieta va costa 2,5 euro pentru o zi, 3,3 euro pentru 10 zile, 5,3 euro pentru 30 de zile, 8,4 euro pentru 60 de zile și 28,0 euro pentru 12 luni.

La utilitarele mici, până în 3,5 tone, asimilate în principiu cu autoturismele și care pot fi conduse cu permis categoria B, taxele sunt 8,6 euro pentru o zi, 11,5 euro pentru 10 zile, 18,2 euro pentru 30 de zile, 28,8 euro pentru 60 de zile și 96,0 euro pentru 12 luni.

Toate aceste taxe sunt cu TVA inclus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.