Pârtia de schi din Wonderland s-a mai lungit cu încă 15 metri, de la 1.310 m, cât era în urmă cu câteva luni, la 1.325 m. Acestea nu sunt singurele modificări ale investiţiei de pe Dealul Cocoşului, ci au mai apărut şi altele, conform ultimelor date din documentele promovate în ultima şedinţă a Legislativului local. Pe de altă parte, există anumite probleme, asupra cărora consilierul local Adrian Florin Chereji a atras atenţia într-o postare pe pagina sa de Faceebok.

 

Municipalitatea a alocat, anul acesta, 7.021.000 lei de la bugetul local şi 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderlandul de pe Dealul Cocoşului. În 2015 s-au efectuat lucrări de 3.632.000 lei, iar peste 200.000 de euro au fost cheltuiţi pentru branşamentul electric. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cuSC Elcompet SRL, echipamentelefiind asigurate de Doppelmayr (Austria).

 

Cea mai nouă modificare

Consiliul Local Bistriţa a aprobat săptămâna trecută modificarea unor soluţii tehnice pentru obiectivul de investiţii „Amenajare pârtie de schi inclusiv utilităţi în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea, varianta 2”, investiţie care trebuie să fie finalizată în această toamnă.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 128/28.07.2011 s-au aprobat Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, elaborat de către SC Centrul de Proiectări şi Cadastru SA Petroşani.

Principalele obiecte care se execută în cadrul obiectivului sunt: amenajare pârtie de schi; telescaun fix cu 4 locuri; instalaţia pentru producerea zăpezii artificiale; alimentare cu energie electrică; iluminat pârtie; clădire anexă staţia de plecare;drum acces şi parcare; bileterie.

După aprobarea studiului de fezabilitate s-a elaborat proiectul tehnic şi începând din anul 2012 s-au făcut demersurile legale pentru asigurarea tuturor condiţiilor în vederea execuţiei lucrărilor (surse de finanţare, avize, acorduri, autorizaţie de construire, procedura pentru atribuirea contractului de execuţie etc), demersuri care s-au finalizat cu încheierea contractului de execuţie a obiectivului de investiţii în august 2015.

Întrucât firma S.C. Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru S.A. Petroşani, proiectantul obiectivului de investiţii, este radiată la data de 19.08.2015, obligaţiile şi răspunderile proiectantului precum şi asistenţa tehnică nu au mai putut fi asigurate conform condiţiilor contractuale. În aceste condiţii, s-a încheiat contractul de asistenţă tehnică nr. 146/l/27.11.2015 cu SC BETA COPS SRL Bucureşti prin care se preiau atât obligaţiile şi răspunderile aferente proiectantului. În baza contractului de asistenţă tehnică şi a obligaţiilor din Caietul de sarcini, anexă la contract, SC BETA COPS SRL Bucureşti, a analizat fazele de proiectare elaborate şi a revizuit proiectul tehnic elaborat iniţial.

În urma revizuirii proiectului tehnic, rezultămodificarea unor capacităţi prevăzute în anexa cu indicatorii tehnico-economici, astfel:

  1. În perioada derulării lucrărilor la pârtia de schi s-a constatat necesitatea optimizării traseului de acces la pârtie şi necesitatea măririi numărului de locuri de parcare pentru pârtie astfel încât acestea să deservească şi investiţiile viitoare din zona, prevăzute în PUZ. De asemenea datorită terenului de fundare neadecvat, atât drumul de acces la pârtie cât şi parcarea auto care s-a mărit la 493 de locuri, au fost relocate pe un alt amplasament la o distanţă de aproximativ 256 m faţă de amplasamentul iniţial.
  2. În aceste condiţii, se va modifica şi poziţia staţiei de plecare în zona imediat învecinată cu parcarea şi cu clădirea anexă, la cota 421,55 m.
  3. Această relocare creează posibilitatea prelungirii pârtiei de schi cu 251,44 m, de la 1083,56 m la 1335,0 m, aceasta având punctul de sosire în zona staţiei de plecare a telescaunului, asigurându-se astfel condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii schiorilor începători. Din acelaşi motiv se prelungeşte şi breteaua pârtiei de schi de la 369.80 m la 447.1 m.
  4. Prelungind pârtia de schi se va prelungi şi traseul telescaunului pentru a ajunge la nouă poziţie a staţiei de plecare. Astfel, traseul telescaunului se prelungeşte cu 220,13 m, de la 962,58 m la 1182,71 m.
  5. Tot că urmare a prelungirii pârtiei se prelungeşte şi traseul reţelei aferente instalaţiei de zăpadă artificială de la 1083,56 m la 1325 ml şi se dispune executarea a 4 hidranţi electranţi suplimentari astfel încât să se asigure o distribuţie optimă a acestora pe întreg traseul pârtiei.
  6. Suprafaţa Clădirii anexă – Staţie de plecare se modifică de la 96,6 mp la 93,85 mp.

Valoarea obiectivului de investiţii aprobată iniţial nu se modifică. Modificarea capacităţilor în sensul de creştere în general a acestora nu va modifica nici valoarea contractului de execuţie a lucrărilor.

Investiţia se ridică la suma totală de 32.240.000 lei (TVA inclus), adică 7.808.000 euro, din care lucrările propriu zise de construcţie a obiectivului se ridică la 16.795.000 lei, adică 4.067.000 lei.

cretu schi 1

Prima modificare, în primăvară

În primăvara acestui an, municipalitatea a mai modificat o dată proiectul pârtiei din Wonderland. Şi atunci lungimea pârtiei a fost mărită, trasului drumului de acces a fostmutat şi el, numărul hidranţilor care să alimenteze tunurile de zăpadă a crescut cu patru, iar sistemul rutier al drumului care duce spre pârtie este şi el „întărit”.

Dar iată care au fost mai precis modificările la proiect:

– modificarea lungimii pârtiei da la 1.054 m la 1.310 m;

– suplimentare hidranţi – electranţi necesari alimentării tunurilor de zăpadă de la 15 la 19;

– schimbarea amplasamentului captării apei din râul Bistriţa, din amonte de pod în aval de pod;

– schimbarea soluţiei de alimentare cu apă în scop sanitar pentru clădire staţia de plecare din captare puţ forat în captare de fund prin amenajarea unui dren în zona unui izvor dispersat existent, cu tub flexibil gofrat, perforat de 400 mm. Captarea se va impermeabiliza cu 1 strat de argilă împotriva apelor pluviale şi se împrejmuieşte cu 2 rânduri de gard. Din captare, apa va ajunge gravitaţional prin intermediul unei conducte de aducţiune din PEHD cu diametrul de 63 mm şi lungime de 417 m la rezervorul de înmagazinare; rezervorul are rolul de compensare a debitelor şi asigurarea rezervei de incendiu de 54 m3. Rezervorul va avea capacitatea de 100 m3 şi  va fi o construcţie modulară din oţel. Rezervorul va fi împrejmuit cu un gard metalic.

– modificarea amplasamentelor: lacului de acumulare apă, a staţiei de pompe, a rezervorului de înmagazinare apă, a clădirii anexă a staţiei de plecare şi a clădirii cu S=74,73 m2care va cuprinde spaţiu pentru serviciul salvamont, casă de bilete, centru de închiriere, cabina de observaţie, grupuri sanitare;

– modificarea amplasamentului şi a soluţiei de colectare ape uzate menajere din bazin PAFS în bazin din beton armat;

– modificarea traseului drumului de acces prin mutarea lui la baza versantului, ca urmare a lungirii pârtiei de schi;

– revizuirea sistemului rutier prin suplimentarea grosimii stratului de macadam de la 3-5 la 10 cm;

– în acest proiect sunt cuprinse 925 m din drumul de acces, diferenţa până la 1.302 m fiind prinsă pe alt proiect;

– suplimentarea numărului locurilor de parcare de la 150 la 497;

 

Alte 3 probleme ale pârtiei

Pe lângă faptul că pârtia ar putea fi nefuncţională din cauza lipsei zăpezii, asta ţinând cont de iernile mult prea calde din ultimii ani, consilierul local Adrian Florin Chereji mai aduce alte trei probleme în atenţia publică, într-o postare pe pagina sa de Faceebok.

„1. Panta la pornire este mare şi nu există o variantă ocolitoare; după părerea mea, de schior experimentat, va fi foarte greu pentru începători!

  1. Penultimul stâlp al telescaunului este fix în mijlocul pârtiei, într-o zonă cu pantă destul de accentuată; oricât de bine va fi învelit cu burete tot va fi pericol de accidente.
  2. Baza pârtiei, cu o înclinaţie mică, nu este protejată împotriva radiaţiei solare şi a vântului, va fi foarte greu de menţinut un strat bun de zăpadă”, arată Chereji.

2 COMENTARII

  1. trebuiau sa monteze telegondola de la sensu cu nasaudu, nu de alta da la iarna cu vantu ala de pa valea bargaului am rupto in fericire pe banchetele alea metalice; foarte nașpa instalația de urcare, ieftină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.