Continuam si în acest numar cu întâmplarile macabre, mai multe crime si violuri, una mai misterioasa si mai ciudata ca alta, din localitatea Salcuta, judetul Bistrita-Nasaud, totul amintind de atmosfera celebrului serial american "Twin Peaks".

Dupa parerea unor localnici, numarul acestor evenimente tragice, ar fi fost de 11, din care au fost solutionate, numai patru cazuri, prin arestarea si trimiterea în judecata a ciobanului FranciscTrombitas, din localitatea Jimbor. Celelalte cazuri, fie au fost trecute sub tacere, fie au primit solutii care au stârnit consternarea si nemultumirea localnicilor, pentru ca în final, în loc ca misterul sa fie dezlegat, a fost adâncit si mai mult.

Totul a culminat cu disparitia simultana a doua batrâne, moment în care imaginatia oamenilor, a luat-o razna. Localnicii din Salcuta, au început sa vorbeasca de faptul ca zona este vizitata de OZN-uri, care rapesc oamenii.

Disparitie într-o seara de februarie

Conform unui vechi obicei din Salcuta, acela de a da pomana pentru sufletele celor care au trecut la cele vesnice, Elena Cont, o batrâna din sat, la anumite intervale de timp, se ducea în vizita la sora ei, care locuia în apropiere si-i ducea, cel mai adesea, de mâncare. Era în data de 27 februarie 1994, o seara deosebit de friguroasa, în jurul orelor 19.30. În acea zi fatidica pentru ea, femeia s-a hotarât sa-i faca o vizita surorii ei, cu atât mai mult cu cât facuse niste placinte cu urda. Distanta dintre gospodariile celor doua surori nu era mare, de câteva sute de metri. Singurul si probabil ultimul om care a vazut-o pe Elena Cont plecând cu traista în care avea mai multe placinte, a fost o vecina – Ana Uta. Elena Cont nu a mai ajuns, însa, la sora ei si nimeni nu a putut oferi o informatie despre ea, aceasta disparând ca si cum nu ar fi existat niciodata. Ce s-a întâmplat cu cu femeia pe drumul catre sora ei a ramas un mister, care nici astazi nu a fost lamurit pe deplin. Ulterior, într-o declaratie data autoritatilor, vecina Elenei Cont, si ea femeie în vârsta, a spus ca în acel moment ea se afla în curte si a vazut-o trecând pe ulita prin fata casei ei, cu o traista în mâna. În scurtul dialog pe care l-au avut, Elena Cont i-a spus ca se duce pâna la sora ei, sa-i duca niste placinte cu urda, din care tocmai facuse. Pentru a ajunge mai repede la sora ei, Elena Cont folosea de fiecare data o scurtatura, care trecea prin curtea scolii din Salcuta. Dupa câtiva ani, în WC-ul din curtea scolii, au fost gasite traista în care a dus placintele, naframa cu care fusese îmbrobodita si un sirag de margele pe care femeia le purta la gât. La aflarea acestei descoperiri, toata lumea a fost convinsa ca Elena Cont a fost omorâta.

A visat urât

Aproximativ la aceeasi ora, în aceeasi zi, o alta femeie în vârsta din Salcuta, Anica Rus, a disparut în conditii la fel de misterioase si ciudate. Batrâna a plecat de acasa pentru a-si cauta scroafa, care îi iesise printr-o spartura din gardul ocolului. Vecinii povestesc ca atunci când scroafa Anicai Rus scapa din ocol, obisnuia sa se duca în curtea scolii, unde mai gasea resturi de iarba si troscotel. În cautarea scroafei în curtea scolii din Salcuta, lelea Anica s-a oprit la gardul vecinei ei, Suzana lui Bazil, cu care a schimbat câteva vorbe. Ulterior, Suzana lui Bazil a declarat ca dupa ce a terminat de vorbit cu Anica Rus, aceasta s-a dus sa-si caute scroafa în curtea scolii, iar ea a intrat în casa, moment în care, uitându-se pe ulita, l-a observat pe Marton Blaj la vecinul ei Ioje, gestionarul de la Cooperativa, care sta vis-a-vis de ea. Marton consuma bauturi alcoolice si era îmbracat în niste vesminte de culoare verde. Suzanei lui Bazil, i s-a parut ca si Anica Rus l-a zarit pe Marton Blaj si din modul în care a vazut-o ca paseste a tras concluzia ca s-a speriat. S-a gândit la acest lucru, deoarece Anica Rus tocmai îi povestise ca noaptea respectiva a avut un vis care o îngrijora. Lelea Anica i-a povestit Suzanei a lui Bazil ca a visat o scroafa neagra în curtea ei care tot venea si o tragea de rochie, iar la un moment dat, scroafa i-a rupt rochia si a reusit sa o trânteasca la pamânt, dupa care, în timp ce era cazuta, de sub prispa casei a iesit un sarpe, mare si negru care s-a apropiat de ea. La nedumerirea Susanei lui Bazil în legatura cu acest vis, Anica Rus i-a spus ca atunci când visezi scroafa si sarpe negru este un semn foarte rau. Dupa ce a intrat în casa, Susana lui Bazil, speriata, a zavorât usa de la casa. A facut acest lucru si din cauza ca l-a zarit pe Marton Blaj în ocol la Ioje, dar si sub impresia visului povestit de Anica Rus. S-a mai uitat putin dupa Anica Rus, dar cum ulita o cotea spre scoala a pierdut-o din vedere.

Cosmarul cercetarilor

Cercetarile au demarat câteva zile mai târziu, când s-a observat lipsa celor doua femei, iar oamenii au început sa întrebe ce s-a întâmplat cu acestea. În cursul cercetarilor întreprinse de autoritati, în data de 6 martie a fost arestat Marton Blaj. Retinerea acestuia s-a facut pe baza unor marturii ale satenilor din Salcuta, înregistrate pe o caseta video, cu o durata de circa trei ore, care îl încriminau. Marton a fost însa fost eliberat, deoarece nu s-a gasit nicio proba care sa-l implice direct în aceste disparitii suspecte.

La timpul respectiv, medicul legist care s-a ocupat de unele din aceste cazuri, doctorul Draghici, a declarat în legatura cu moartea Susanei Cont, dupa un nou examen de specialitate în urma deshumarii cadavrului acesteia, ca moartea nu a avut nici o cauza violenta, ci s-a datorat pur si simplu unui banal stop cardiac. În legatura cu moartea suspecta a lui Ioan Fratean si a Domnitei Macarie, acelasi legist a declarat ca cei doi s-ar fi omorât între ei.

O situatie care a creat multe discutii si speculatii a fost generata de faptul ca, în aceea perioada de timp, la conducerea Politiei Judetului Bistrita-Nasaud era un fiu al satului Salcuta, colonelul, iar mai târziu, general de brigada, sau chestor, Ioan Negrusa, un politist cu o experienta deosebita, care cunostea pe toti oamenii din sat, dar si mentalitatea acestora. Acesta s-a implicat personal si a coordonat o perioada de timp ancheta privind disparitia celor doua femei, Elena Cont si Anica Rus.

Desi la început acest eveniment parea o simpla disparitie, de-a lungul timpului, cercetarile pentru cei care le-au efectuat s-au dovedit un adevarat cosmar. S-au consumat sute sau poate mii de ore de audieri, de discutii, de culegere a unor informatii prin mijloace specifice, zeci de nopti nedormite, testarea cu detectorul de minciuni a aproape întregii suflari a satului, dar pâna la urma totul sa dovedit în zadar. Nu a rezultat niciun indiciu, nici o informatie care sa duca la rezolvarea cazului. Cum am mai aratat, la un moment dat imaginatia oamenilor a începuta sa o ia razna, unii martorii afirmau ca deasupra satului Salcuta ar fi fost vazute farfurii zburatoare, iar imediat aceste asa-zise aparitii OZN au fost legate de disparitia enigmatica si ciudata a celor doua femei.

Au fost secate doua fântâni

Eforturile depuse de cei care s-au ocupat de ancheta au fost imense. Au fost trimisi de la Bucuresti doi dintre cei mai reputati specialisti judiciaristi români, dar nimeni a reusit sa depaseasca impasul în care se gasea ancheta. La un moment dat, eforturile de a le gasi pe cele doua satence au mers atât de departe, încât un lac aflat lânga satul Salcuta a fost secat în scopul de a descoperi cadavrele celor doua femei. Faptul ca acestea nu au fost gasite a adâncit si mai mult misterul, iar povestea cu aparitia unor OZN-uri a prins tot mai mult si toata lumea credea ca ceva nepamântean este la mijloc. La vremea respectiva, unul dintre anchetatori spunea, pe buna dreptate, ca daca ar fi vorba de crime ar fi trebuit sa se gaseasca cadavrele. iar daca în cazul Elenei Cont s-a acreditat la un moment dat si ideea comiterii unui jaf, nici acest lucru nu a avut o sustinere materiala. Aceasta din cauza faptului ca usa de la casa femeii a fost gasita închisa, iar cei 200.000 lei pe care Elena Cont îi avea erau neatinsi.

Cadavrele celor doua femei disparute, Anica Rus si Elena Cont, aveau sa fie gasite abia dupa doi ani, într-o fântâna parasita. Dar ancheta tot nu a înaintat, ci a batut pasul pe loc. De abia peste alti cinci ani, când a fost comisa crima de la Vermes si a fost retinut ciobanul Francisc Trombitas, dupa practica judiciara, având în vedere similitudinile în modul de operare, anchetatorii au legat aceasta crima si de moartea Anicai Rus si a Elenei Cont, iar ulterior de moartea Domnitei Macarie si a lui Ioan Fratean.

Dar despre modul în care sau derulat lucrurile, veti afla amanunte în numerele noastre viitoare.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.