La o zi după ce Vasile Marc şi-a anunţat demisia din Partidul Social Democrat (PSD), acesta a devenit membru al Partidului Democrat-Liberal şi totodată a fost ales drept candidat al acestui partid în Colegiul 2 din Bistriţa-Năsăud pentru Camera Deputaţilor.

Maria Ulecan, fost consilier judeţean în mandatul trecut, a demisionat din PRM şi s-a înscris în PSD, alături de alte patru colege de partid.

Sfârşitul de săptămână care tocmai s-a încheiat a fost unul plin de surprize din punct de vedere politic. După ce cu o săptămână înainte 40 de membri ai Partidului Conservator, în frunte cu liderul organizaţiei de tineret, Darius Ilieşiu, au ales barca liberală, iată că democrat-liberalii s-au înmulţit cu un membru marcant venit din PSD, iar social-democraţii au compensat pierderea primind în sânul lor pe cinci dintre membrele PRM.

Marc a fost suspectat de trădare

Vasile Marc a fost membru al Partidului Social Democrat începând cu anul 1994, în Organizaţia Beclean, unde de altfel a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte. A deţinut timp de două mandate funcţia de consilier judeţean, acum fiind la cel de-al treilea în urma alegerilor locale din acastă vară.

Miercuri, 8 octombrie, Vasile Marc a decis să demisioneze din PSD, deoarece, potrivit declaraţiei sale, nu se mai regăseşte prin modul său de gândire şi acţiune în această formaţiune politică şi acestea nu mai coincid cu cele ale liderilor partidului.

Reacţia liderului PSD BN, Radu Moldovan, nu a fost una care să arate că demisia lui Marc a fost un act suprinzător sau că PSD ar fi pierdut ceva în urma plecării acestuia. Din contră, decizia lui Marc a fost parcă una aşteptată şi dorită de liderii PSD BN. Radu Moldovan a declarat că demisia lui Vasile Marc este un act unilateral şi s-a limitat să anunţe doar că locul acestuia din Consiliul Judeţean va fi luat de Cristian Parasca, lăsând astfel să se înţeleagă că partidul îi va retrage sprijinul politic pentru funcţia deţinută în legislativul judeţean.
 
Mai tranşant a fost consilierul judeţean Adriana Doina Pană, care s-a declarat mulţumită de faptul că Vasile Marc a demisionat din partid. „Eu personal mă bucur că s-a întâmplat. Au existat o grămadă de suspiciuni (n.r. – legate de votul care trebuia acordat în Consiliul Judeţean la alegerea celor doi vicepreşedinţi) pentru vorbele care au fost lansate, cu consilieri cumpăraţi, cu consilieri la care se mergea cu negocieri. Eu consider că, la ora actuală, lista nostră este o listă perfect curată”, a declarat Adriana Doina Pană. Aceasta a precizat că tocmai din cauza acestor motive s-a hotărât votul la vedere pentru alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

De altfel, Vasile Marc ştia de toate aceste suspiciuni care planau asupra lui şi se gândea de circa două luni la plecarea sa din sânul PSD. În declaraţia remisă presei în momentul în care a făcut publică decizia sa de a demisiona din PSD, Marc spune: „M-am săturat să fiu catalogat un trădător şi un imoral şi că defăimez imaginea partidului. În consecinţă, renunţ la calitatea de membru de partid”.

Un om de stânga într-un partid de dreapta

De partea cealaltă a baricadei, în sânul Partidului Democrat-Liberal – bucurie mare, având în vedere că proaspătul demisionar din PSD a acceptat rapid integrarea în PD-L, transformându-se astfel peste noapte dintr-un politician de stânga într-unul de dreapta.

Cel mai fericit dintre toţi a fost Ioan Oltean, liderul PD-L BN. „Vreau să-i urez domnului Vasile Marc bun venit în rândul nostru şi să-l asigur public, dar şi personal, că va fi colegul nostru care se va bucura de toate drepturile, de toată susţinerea partidului în rândurile noastre, în activitatea pe care o va desfăşura în interiorul Partdului Democrat-Liberal. Vom şti să apreciem oamenii care muncesc, iar Vasile Marc este un om care a muncit în partid. Va munci de acuma în partidul nostru şi se va bucura cu siguranţă de toată aprecierea noastră şi de tot respectul nostru, al celor care suntem în acest partid demult”, a declarat Ioan Oltean. Deşi în ziua în care Vasile Marc a demisionat din PSD se zvonea deja că acesta va trece în rândul democrat-liberalilor, şi mai mult decât atât, va primi şi candidatura pentru un fotoliu de deputat în Colegiul 2 Beclean, Oltean precizat că discuţiile cu acesta au avut loc doar în seara zilei evenimentului cu pricina. Ca o concluzie, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Faptul că Marc va candida în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor a fost confirmat de Oltean, spulberând astfel orice urmă de îndoială că zvonurile care circulau cu 24 de ore înainte nu ar fi adevărate. „Vreau să-i mulţumesc colegului meu Călin Creţu, care până în ultimul moment a fost candidatul nostru, dar care din raţiuni strategice a acceptat fără nicio reţinere să cedeze postul acesta domnului Vasile Marc şi să angajeze întreaga organizaţie a oraşului Beclean în susţinerea acestei candidaturi”, a declarat Ioan Oltean.

Astfel, Marc a luat locul lui Călin Creţu, care a renunţat la candidatura pentru deputăţie, după toate probabilităţile, din motive strict financiare, acesta cheltuind o sumă însemnată în campania de la locale, şi nu din motive strategice pentru binele partidului.

Maria Ulecan s-a săturat de PRM

Unul dintre cei mai vechi membri ai Partidului România Mare, Maria Ulecan a decis să schimbe şi ea culoarea politică, deşi a deţinut şi o funcţie importanţă în organizaţia judeţeană – preşedinta organizaţiei judeţene de femei a PRM. Astfel a trecut în barca Partidului Social-Democrat după o perioadă lungă de gândire, potrivit declaraţiei sale, de circa opt luni de zile.

Unul dintre motivele de bază, pentru care Maria Ulecan a luat această decizie, este starea de declin în care se află Partidului România Mare. „Începând cu alegerile din 2004, când pe listele partidului au fost trimişi oameni din alte părţi şi străini de problemele judeţului, a început declinul Partidului România Mare. Eu am sperat ca la alegerile europarlamentare şi la alegerile locale care au avut loc implicarea de la Centru să fie mai mare. M-au dezamăgit total şi atunci am luat această hotărâre, de a ma înscrie în Partidul Social-Democrat, pentru a-mi putea continua proiectele mele, care, în general, au fost proiecte sociale pe care le-am ridicat şi le-am rezolvat la nivel de judeţ. Mass-media şi cetăţenii ştiu despre aceste probleme rezolvate, vreau doar să amintesc doar că în perioada mandatului meu de consilier judeţean (n.r. – 2004 – 2008) am dat o bursă de un milion de lei (n.r. – vechi) unui student eminent cu o situaţie financiară mai precară”, a declarat Maria Ulecan.

Exod din PRM către PSD

Aceasta a mai precizat că nu este singura care a părăsit Partidul România Mare pentru a trece în rândurile social-democraţilor. Alături de Maria Ulecan, au venit în PSD Silvia Sângeorzan, vicepreşedinta organizaţiei judeţene de femei a PRM, Cornelia Fiscutean – vicepreşedinta organizaţiei municipale de femei a PRM şi care în ultima perioadă a deţinut şi funcţia de preşedinte interimar al aceleaşi organizaţii, Rodica Coandă, fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PRM din oraşul Beclean şi Ana Cărbune – fosta preşedintă a organizaţiei de femei a PRM din oraşul Sângeorz-Băi. Potrivit declaraţiei fostei preşedintă a organizaţiei judeţene a femeilor din PRM, cele patru persoane amintite mai sus nu sunt singurele care au trecut în PSD, aceasta deoarece foarte curând alţi 12 membri ai Biroului executiv al PRM şi o mare parte din membrele organizaţiei de femei vor trece cu acte în regulă în rândul social-democraţilor.

Preşedintele PRM BN, deputatul Ioan Aurel Rus nu a făcut prea multe comentarii vizavi de plecarea Mariei Ulecan din partid. „Nu comentez nicicum. Demisia este un act unilateral, este decizia dânsei. Cine nu vrea să lucreze sub stindardul PRM, nu are decât să plece”, a declarat deputatul. Legat de o posibilă dezertare a altor membri bistriţeni din sânul României Mari, Ioan Aurel Rus a conchis scurt: „Vulpea când nu ajunge la struguri zice că-s acri”.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.