Constructorul MIS Grup a acționat în instanță Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Rodna-Măgura și cere falimentul acesteia. Totul ar fi pornit de la un drum comunal rupt, pentru care constructorul spune că nu și-a primit banii integral.

MIS Grup a dat în judecată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Rodna-Măgura. Dosarul a fost înregistrat luna trecută, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Constructorul cere deschiderea procedurii de faliment în cazul acestei asociații de dezvoltare intercomunitară, formată din două UAT-uri: comuna Rodna și comuna Măgura Ilvei.

Circul ar fi început anul trecut, când drumul comunal care leagă Rodna de Măgura Ilvei s-a rupt, în urma unor alunecări de teren. Se întâmpla în luna februarie a anului 2023, Primăria Rodna anunțând câ drumul s-a rupt pe câțiva zeci buni de metri, de vină fiind alunecările de teren cauzate de ploile abundente de atunci.

„În urma intemperiilor cauzate de Codul Portocaliu aflat în vigoare, pe drumul comunal Rodna Măgura a apărut o alunecare de teren cauzând pagube însemnate acestui drum. Măsurile luate sunt închiderea temporară a acestui drum, evaluarea pagubelor împreună cu comisia de specialitate, reabilitarea acestuia”, anunța primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

Drumul fusese reabilitat în urmă cu mai puțin de trei ani, în 2020, din fonduri europene. Cei 7 kilometri și jumătate de drum comunal au costat două milioane de euro, adică 1,3 milioane de lei kilometrul de drum comunal. De lucrări s-a ocupat constructorul MIS Grup.

Drumul respectiv era în garanție până la finalul anului 2023, astfel că, teoretic cel puțin, constructorul trebuia să fie bun de plată. La acea dată, primarul comunei Rodna spunea că dacă constructorul refuză să facă reparațiile la drum, suma necesară reparațiilor va fi retrasă de ADI Rodna-Măgura Ilvei din polița de asigurare.

MIS Grup aruncă pisica în curtea vecinului și dă vina pe ADI Rodna –Măgura!

Constructorul spune că problemele de la drumul care leagă Rodna de Măgura Ilvei ar fi fost semnalate Primăriei Rodna și Primăriei Măgura Ilvei din timpul lucrărilor. Primăria Rodna ar fi refuzat să facă lucrările recomandate de constructor, acestea fiind făcute doar de Primăria Măgura Ilvei.

„Alunecarea de teren care a provocat surparea unei părți a Drumului Comunal Rodna – Măgura Ilvei este una veche și a fost cunoscută de autoritățile comunei Rodna, MIS Grup făcând note de constatare și propunând soluții tehnice din timpul lucrărilor de modernizare a infrastructurii, tocmai pentru a preîntâmpina această situație. Primăria Rodna nu le-a pus în aplicare, reziliind contractul, însă Primăria Măgura Ilvei, care a primit la rândul său notificare, a acționat, realizând lucrările de consolidare pe un sector similar”, spunea MIS Grup anul trecut.

Constructorul mai susține că o persoană privată a făcut lucrări neautorizate la piciorul taluzului, în partea inferioară a drumului. Un proprietar al unui teren de sub drum a excavat pământ.

MIS Grup acuză și Primăria Rodna că ar fi intervenit pe drumul în cauză cu alte tipuri de lucrări fără a cere acordul constructorului: „Facem cunoscut faptul că în anul 2021, Primăria Rodna a intervenit pe drumul în cauză cu alte tipuri de lucrări fără a cere acordul constructorului, astfel că lucrările efectuate de compania MIS Grup și-au pierdut termenul de garanție”.

Constructorul a făcut public în același comunicat de presă faptul că până în anul 2023, pentru lucrările de reabilitare efectuate la Drumul Comunal Rodna-Măgura Ilvei nu s-ar fi încasat sumele aferente lucrării facturate în anii 2020 și 2021.

Compania MIS Grup, implicată în zeci de procese cu autoritățile publice

Doar anul acesta, au fost deschise în jur de 10 acțiuni în instanță, în care este parte constructorul MIS Grup. Cele mai multe vizează licitații publice, MIS Grup contestând rezultatele licitațiilor publice derulate de diverse primării din județ.

Ultimul a fost înregistrat chiar luna aceasta, la Curtea de Apel Cluj. Inițiatorul acțiunii este Primăria Poiana Ilvei, care cere în instanță o eșalonare la plata obligațiilor.

Luna trecută, MIS Grup chema în judecată comuna Rodna. Dosarul a fost înregistrat tot la Curtea de Apel Cluj, obiectul fiind: litigiu privind achiziții publice. În acest caz, cel mai probabil, constructorul a contestat rezultatul unei licitații. La final de august, MIS Grup chema din nou în judecată Primăria Rodna, obiectul fiind tot o licitație publică. Dosarul se judecă la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Într-un alt dosar, MIS Grup se judecă cu Compania Națională de Investiții. Dosarul are ca obiect „litigiu privind achizițiile publice”, și a fost înregistrat de Compania Națională de Investiții, la finalul lunii august, la Tribunalul București. Pe rolul Curții de Apel București se mai află un dosar înregistrat tot de Compania Națională de Investiții în luna iulie a acestui an. În acest caz, judecătorii au dat dreptate CNI și au respins decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Tot în luna august, MIS Grup a dat în judecată Primăria Ilva Mare, obiectul fiind tot o licitație publică. Acesta se va judeca la Curtea de Apel Cluj. MIS Grup s-a judecat și cu Primăria Poiana Ilvei, procesul înregistrat anul trecut ajungând la Curtea de Apel Cluj, care luna trecută a venit cu o sentință definitivă. Instanța dă dreptate Primăriei Poiana Ilvei și respinge ca nefondată acțiunea în contencios administrativ formulată de MIS Grup. Și în acest caz a fost vorba despre rezultatul unei licitații publice, contestat de constructor.

Tot în vara acestui an, mai exact în luna iunie, MIS Grup cerea poprirea conturilor Primăriei Leșu, la Judecătoria Năsăud. Parte în dosar este și Biroul de Trezorerie și Contabilitate Publică Sângeorz-Băi. Acest dosar încă nu are o sentință, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru luna noiembrie.

Cu o lună înainte, MIS Grup cerea la Judecătoria Năsăud validarea popririi pe conturile Primăriei Rodna. Nici acest dosar nu are încă o sentință, următorul termen de judecată fiind stabilit în luna decembrie.

Până una alta, constructorului din Anieș pare să îi meargă tot mai bine. Potrivit ultimelor raportări financiare, pentru anul 2023, MIS Grup a raportat o cifră de afaceri de 312 milioane de lei și un profit net de 17 milioane de lei. 

Cu un an în urmă, în 2022, cifra de afaceri abia atingea 200 de milioane de lei, iar profitul net era de aproape 14 milioane de lei. Acestea sunt cele mai mari cifre de afaceri și respectiv profituri înregistrate de companie de la înființare. Și numărul de angajați este în creștere, apropiindu-se de 200, cu 30 mai mulți decât în 2020.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.