Ilegalitatile ce s-au tinut lant ani la rând în Primaria comunei Mariselu din judetul Bistrita-Nasaud au iesit la iveala, iar acum functionarii responsabili de aceste nereguli vor fi trasi la raspundere. Procurorii au finalizat cerectarile si i-au trimis în judecata pe fostul primar Octavian Bruj, fostul viceprimar Ionela Benzar, secretarul Maria Voichita Oltenas si contabilul Rafila Moldovan. Acestia sunt acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice, prejudiciind bugetul local cu aproape 100.000 de lei.
Odata cu ungerea lui Ovidiu Bruj în functia de primar al comunei Mariselu, încalcarea legii a devenit o practica în respectiva institutie. În perioada 2000-2004 acesta a semnat procese verbale de compensare prin vânzarea de material lemnos a unor lucrari efectuate la caminele culturale ale comunei, dar aceste reparatii nu au avut loc niciodata. De asemenea, Bruj a semnat acte de punere în valoare a padurilor comunei, însa fara sa organizeze licitatii publice si fara a cere aprobarea consiliului local. În ciuda faptului ca fostul primar a fost condamnat de instanta la închisoare cu suspendare pentru o perioada de mai bine de patru ani, vicele si secretarul scapând ca prin urechile acului doar cu o amenda pentru respectivele infractiuni, cei trei au continuat sirul ilegalitatilor. În timp, acestora li s-a alaturat si contabilul primariei, Rafila Moldovan. Pe numele celor patru s-a deschis un nou dosar penal în care sunt acuzati ca au acordat un ajutor de la bugetul local în valoare de 31.100 de lei unui localnic, nerespecndu-se procedura legala si fara ca localnicul sa prezinte documentele necesare acordarii unui asemenea ajutor.
Ajutor ilegal
Camera de Conturi Bistrita Nasaud a efectuat un control la Primaria Mariselu, unde a descoperit ca primarul Octavian Bruj, împreuna cu vicele Ionela Benzar, secretarul Maria Voichita Oltenas si contabilul Rafila Moldovan au acordat în luna decembrie a anului 2003 lui Ioan Dragus un ajutor de urgenta în valoare de 31.100 de lei. Localnicul a solicitat acest ajutor pentru baza de agrement care i-a fost mistuita de flacari. Nu exista niciun dubiu ca ajutorul s-a acordat fara ca procedura legala sa fie respectata, localnicul nici macar nedepunând actele necesare la primarie. De o confirmare oficiala de legalitate din partea Prefecturii nici nu s-a pus problema. Prefectura a intervenit imediat solicitând lui Bruj sa revoce dispozitia si sa recupereze suma totala cu care a fost pagubit bugetul consilului local, însa fara niciun rezultat.
Ulterior s-a adeverit ca individului caruia i s-a acordat ajutorul financiar Primaria îi mai facuse un cadou, la fel de ilegal. În anul 1998, Primaria Mariselui concesioneaza firmei SC Santitur SRL, condusa de acelasi Ioan Dragus, un teren în vederea construirii unei baze de agrement, însa nu se semneaza un contract de concesiune, iar individul nici nu plateste taxe sau impozite. Ancheta desfasurata de procurori a scos la suprafata si alte nereguli, care s-au transformat în fapte penale. Cei patru sunt acuzati si de administrarea necorespunzatoare a patrimoniului public si privat al Consiliului Local Mariselu si acordarea de ajutoare sociale unui numar de peste 20 de persoane fara respectarea metodologiei de acordare. Acestia au adus prin faptele lor un prejudiciu de aproape 100.000 de lei bugetului Consiliului Local Mariselu.
Bruj condamnat
Fostul primar al comunei Mariselu, Octavian Bruj, nu este însa pentru prima data în fata instantei. În urma cu câtiva ani acesta a fost trimis în judecata de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud, sub acuzatia de fals intelectual, uz de fals si abuz în serviciu contra intereselor publice. Bruj a fost acuzat ca a dat la schimb lemn din padurile comunei unei firme, care se angajase sa repare caminul cultural. Firma nu si-a respectat însa întelegerea, astfel ca bugetul consiliulului local a înregistrat un prejudiciu de 60.000 de lei. În fata judecatorului, ex-primarul si-a recunoscut vina luându-si angajamentul ca va plati din propriul buzunar suma pierduta. Primaria Mariselu s-a constituit parte civila în proces pentru recuperarea celor 60.000 de lei. Pentru fapta sa, Octavian Bruj a fost condamnat la închisoare cu suspendare pe o perioada de patru ani si patru luni.
Fara numar…
Sirul ilegalitatilor comise de acesti functionari a continuat ani la rând, buzunarele acestora ticsindu-se de bani. În urma unui control efectuat de inspectorii din cadrul Administratiei Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, acestia au decoperit ca în primavara anului 2004 un localnic a exploatat masa lemnoasa din padurea publica care era în administrarea Primariei Mariselu. Localnicul nu numai ca a fost lasat sa fure ca-n codru, ci a fost lasat sa-si valorifice lemnul, urmând sa împarta banii cu functionarii din Primaria Mariselu. În urma anchetei desfasurate de catre inspectorii de la Finante s-a descoperit ca localnicul a împartit banii atât cu primarul Bruj, cât si cu viceprimarul Ionela Benzar. Prejudiciul total în acest caz a depasit 20.000 de lei.
Bruj, inima larga
Primarul generos a mai dat un teren cadou, de aceasta data societatii Transgosen. Terenul în suprafata de aproape zece hectare a fost încredintat din nou fara niciun fel de act societatii conduse de Iosif Murza. La fel ca si în cazul bazei de agrement, nici aceasta societate nu a platit niciun fel de taxa de folosire primariei. De asemenea, conform cercetarilor, societatea Transgosen a construit mai multe imobile pe respectivul teren, însa nu a detinut la momentul respectiv autorizatie de constructie. Astfel nu au fost nevoiti sa plateasca impozite nici pe cladirile respective. Cum ilegalitatea nu ar fi fost suficient de mare, primarul Bruj a cerut fara nicio justificare legala modificarea unor date si în Cartea Funciara a respectivului teren. Aceasta manevra a mai pagubit bugetul local al comunei Mariselu cu aproape 20.000 de lei, suma nerecuperata.
No comment
Contactati telefonic, atât secretarul Maria Voichita Oltenas, cât si contabilul Rafila Moldovan, au refuzat sa comenteze acuzatiile care li se aduc, nedorind sa precizeze daca vor pleda vinovat sau nevinovat în fata instantei. Pâna la închiderea editiei fostul primar Octavian Bruj si viceprimarul Ionela Benzar. Vom reveni cu mai multe detalii.
Iulia Balazs
afirmatiile dv nu cred ca se bazeaza pe un suport legal avind in vedere faptul ca faceti afirmatii ca as fi furat ca in codru ar trebui sa verificati nu sa afirmati ceea ce a spus un functionar public care din pacate avea un atribut foarte important in cadrul acelei primarii si anume de a verifica si aviza de legalitate toate actele emise de aparatul propriu.faptul ca incompetenta acestei persoane a facut ca primaria Mariselu sa apara ca cea mai slaba primarie din judet nu inseamna ca toti am fost hoti si am furat.Va fac cunoscut ca inainte de a fi viceprimar am fost numita secretar al comunei Mariselu si spre fericirea mea nu am comis nici o ilegalitate in acest timp.Asa ca va rog daca faceti anumite afirmatii sustinetile cu fapte concrete iar de paduri nu m-am ocupat