Doi minori, un băiat de 10 ani și o fată de 12 ani, au fost plasați din ignoranța instanței, care nu a cercetat documentele din dosar, în casa lui Adrian Z., tatăl abuzator. Copiii au fost bătuţi, umiliţi şi înfometaţi.

În 2017, după ce a fost agresată sexual de tatăl ei, fata l-a reclamat pe bărbat la poliţie. Ancheta a durat 3 ani şi jumătate, iar, între timp, fratele minor al victimei a fost trimis din nou în grija bărbatului, ca și prima oară, tot printr-o sentinţă civilă.

În octombrie 2020, Adrian Z. a primit 2 ani şi jumătate de închisoare, fără să fie decăzut din drepturile părinteşti. Decizia nu e definitivă.

Neglijențe repetate ale statului român

Părinții copiilor au divorțat în 2014, când mama a lăsat copiii să locuiască cu tatăl lor pentru a nu schimba școală, în timp ce ea s-a mutat la țară, în casa bunicilor.

Într-o zi, o judecătoare tânără, abia intrată în magistratură, a chemat-o pe fetiță în biroul ei şi, după ce a închis uşile, a întrebat-o cu ce părinte ar vrea să rămână, după divorţ. Când răspunsul ambilor copii a fost că sunt de acord să stea cu tatăl, aşa cum ştiau că s-au înţeles părinţii, judecătoarea n-a cercetat mai departe. A pronunţat sentinţa a doua zi.

Neglijența autorităților în acest caz nu se oprește aici. În orice proces de divorţ cu copii, autoritatea tutelară de la primărie trebuie să efectueze o anchetă psihosocială la domiciliul părinţilor. Raportul anchetei e semnat apoi de şeful serviciului, de directorul juridic şi de primar.

În cazul fraţilor Z., ancheta psihosocială a fost, cel mai probabil, o simplă formalitate. Tatăl, Adrian Z., avea o singură cameră în care urma să locuiască împreună cu cei doi copii. WC-ul era în curte, iar bucătăria lipsea, potrivit Libertatea.

Bărbatul cheltuia bursele copiilor pe băutură sau la păcănele

Pe lângă aceste condiţii precare, o anchetă serioasă ar fi descoperit şi că bărbatul avea probleme cu alcoolul şi devenea agresiv, atunci când se îmbăta. 

După ce statul român, prin autoritatea locală şi cea judiciară, i-a trimis în grija lui Adrian Z. pe copii, viața lor a devenit un chin.  Aproape în fiecare seară, copiii mergeau prin barurile din cartier, ca să-l aducă acasă pe tatăl lor care abia se mai ţinea pe picioare. Drept răsplată, bărbatul îi înjura şi îi bătea pe copii.

„Le adresa insulte şi amenințări (cu moartea de multe ori)”, spune mama lor, într-o plângere adresată instanţei în 2017. Pe fată, tatăl ei o făcea „idioată, ipocrită, nesimțită”, iar ambii copii erau „îmbrânciţi, bruscaţi, traşi de păr, strangulaţi şi trântiţi la pământ”.

Pe lângă alocaţiile de stat, copiii primeau burse sociale de la şcoală, dar şi o pensie de întreţinere de la mama lor, însă Adrian Z. cheltuia toţi banii pe băutură sau îi băga la „păcănele”.

Bunica paternă locuia în aceeaşi curte cu ei, şi copiii mai mergeau să mănânce la ea. Dar ei trăiau mai ales din mila vecinilor care îi ajutau cu alimente, haine şi rechizite școlare. Potrivit Libertatea, oamenii au depus mărturie la proces despre chinul îndurat de cei doi copii.

Scuza agresorului sexual: „Trebuie să te învăț şi să te pregătesc pentru când vei fi mare”

Mama lor spune că n-a ştiut prin ce trec. Pentru că, deşi ea avea dreptul să-i viziteze pe copii, fostul soţ i-a interzis asta şi a ameninţat-o cu bătaia. Femeia se întâlnea totuşi pe ascuns cu copiii, în curtea şcolii sau după ce ei terminau orele, însă cei mici nu-i spuneau totul, ca s-o protejeze. Nimeni n-a sesizat nimic, iar suferinţa celor doi fraţi a continuat şi a crescut în intensitate.

Într-o seară, în iunie 2016, Adrian Z. s-a întors acasă băut. Cei doi fraţi dormeau. Bărbatul s-a băgat în pat, lângă fiica lui, şi a început să o mângâie şi s-o atingă în zonele intime, în timp ce-i spunea: „trebuie să te învăț şi să te pregătesc pentru când vei fi mare”.

Fata de 14 ani a îndurat agresiunea sexuală, paralizată de teamă.  Şi pentru că ştia cât de agresiv e tatăl ei, dar şi pentru că, mărturiseşte ea, „îmi era rușine de frățiorul mai mic, care dormea în patul alăturat şi s-ar fi trezit”. 

Mama fetei află totul, la telefon

Adrian Z. şi-a agresat din nou sexual fiica în decembrie 2016. După câteva zile, terorizată de gândul că în orice noapte episodul s-ar putea repeta, fata a sunat-o pe mama ei şi i-a spus totul. 

„Mi-a fost frică să merg chiar atunci la locuinţa fostului soţ, pentru că el este agresiv”, a mărturisit femeia. „Am așteptat până a doua zi, când fetița a ieșit de la școală, și de acolo am mers împreună la poliție.”

La 25 ianuarie 2017, a fost deschis un dosar penal. Psihologii de la DGASPC Satu Mare care au evaluat-o pe fată și au stabilit că ea prezintă o „reacție acută de stres pe fondul agresiunii sexuale”, dar şi „o stare profundă de confuzie”.

Înţelegerea dintre părinţi şi împărţirea copiilor

Fosta soţie a lui Adrian Z. a închiriat un apartament cu două camere în Satu Mare şi i-a luat pe copii la ea. În februarie 2017, femeia a cerut un ordin de protecţie, dar şi custodia ambilor copii şi decăderea lui Adrian Z. din drepturile părinteşti.

Până ca instanţa să se pronunţe, cei doi părinţi au ajuns iar la o înţelegere şi, în mai 2017, mama a anunţat că „băiatul dorește să rămână cu tatăl lui, iar ea nu se opune”.

Băiatul nu împlinise încă 13 ani, iar pe el îl bătea cel mai mult Adrian Z.

Sentinţa Civilă 1513/2017 a Judecătoriei Satu-Mare: L-a strâns de gât pe fiul său, motiv pentru care minorul a repetat o dată clasa a 5-a, iar în prezent este corigent la cinci materii.

Băiatul se întoarce în casa abuzatorului 

La cererea instanţei, DGASPC Satu Mare a efectuat o anchetă socială, însă raportul, în loc să evidenţieze abuzurile suferite de copii, le ascunde. 

„Ambii copii au rezultate satisfăcătoare la școală”, scrie DGASPC, „iar tatăl minorei declară ca ea este o fire rebelă, care pleacă de acasă fără să anunțe şi că anturajul acesteia este nepotrivit vârstei”.  Raportul DGASPC mai precizează că „mama reclamantă nu s-a implicat prea mult în procesul educațional al copiilor”, dar şi că „tatăl minorilor are intenția de a pleca la muncă în străinătate”.

La 2 mai 2017, Judecătoria Satu Mare a decis că băiatul va rămâne în continuare la tatăl lui care „va exercita în mod exclusiv autoritatea părintească asupra acestuia”.  În motivarea sentinţei, judecătoarea admite că „tatăl nu s-a ocupat de educația minorului care are o situație școlară precară”, dar îi mai dă o şansă adultului, spunându-i că „va trebui să ia măsurile corespunzătoare, ca părinte, pentru a îndrepta aceasta stare de fapt”.

2 ani şi 6 luni de închisoare, pentru abuzul sexual sistematic

Ancheta în care era cercetată agresiunea sexuală comisă de Adrian Z. a durat 3 ani şi 4 luni. Iniţial, el a negat totul. După ce a picat testul poligraf, a recunoscut că şi-a abuzat fiica în decembrie 2016, motivând că ar fi confundat-o cu fosta lui soție. 

La proces însă, bărbatul a recunoscut toate acuzaţiile şi a spus că regretă faptele, iar cauza a fost judecată în procedura simplificată ce reduce cu o treime limitele pedepselor. Infracţiunea de care Adrian Z. e acuzat se pedepsea cu închisoarea de la 3 la 10 ani. 

La 6 octombrie anul acesta, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Satu Mare la 2 ani și 6 luni de închisoare. Instanţa i-a interzis exercitarea dreptului de a ocupa funcţii publice, dar nu s-a atins de drepturile lui părinteşti.

Procurorii au fost mulţumiţi de sentinţă. Doar Adrian Z. a atacat-o, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Oradea care a fixat primul termen în 26 ianuarie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here