Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că nu are nicio legătură cu celebrul Grup de la Cluj, în care gravitează Ioan Rus, Nelu Varga, Vasile Dîncu. Într-adevăr, în mod direct, Grindeanu nu poate fi conectat la afacerile celor menționați anterior. Însă paravanul lui, Sebastian Albulescu, cu care este prieten bun și fost partener de afaceri, este una dintre persoanele de legătură cu oamenii de afaceri și politicienii de care Grindeanu vrea să se dezică.

Ministerul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că el nu are nicio legătură cu Grupul de la Cluj.

„Eu pe Vasile Dîncu îl știu de la începutul anilor 2000. Venea în Timiș, era membru al guvernului Năstase. Îl știu pe domnul Rus. Pe Neluțu Varga îl știu de vreo 5-6 ani. Nu am avut în viața mea afaceri cu grupul de la Cluj. (…)”, a declarat în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Într-adevăr, în mod direct nu există nicio asociere între Grindeanu, Nelu Varga, Vasile Dîncu sau Ioan Rus.

Însă, unul dintre prietenii lui, Sebastian Albulescu, cu care a fost asociat în firma Smartnet SRL, este conectat cât se poate de direct în afaceri cu cei menționați anterior.

De altfel, cei conectați la afacerile făcute de Albulescu au cotizat sume importante la PSD, dar au și câștigat contracte serioase de la companiile sau instituțiile de stat controlate de exponenții partidului.

Spre exemplu, în 2020, Nicoleta Mădălina Vișan a donat la PSD 445.000 de lei. Ea este este directoare la Prospect Drill SRL și East Water Drillings SRL. East Water Drill este controlată de domnul Vasile Sebastian Albulescu, un om de afaceri cu contracte de sute de milioane cu statul.

La rândul lui, Albulescu a împrumutat PSD-ul fără să clipească.

East Water Drilling a avut contracte totale cu statul de 2.059.901 lei. 21 dintre acestea au fost acordate după ce apropiații domnului Albulescu au contribuit financiar în 2020. Valoarea contractelor este de 1.908.270 de lei, toate acordate direct, adică fără licitație. Adică 92,6% din afacerile cu statul au venit după „ajutorul” către PSD. East Water Drillings a fost în parteneriat în cel puțin două cazuri cu mult mai cunoscuta TEL Drum, cea controlată de Liviu Dragnea.

Partenerul lui Albulescu în East Water Drilling este domnul Daniel Mihăilescu. Acesta deține, la rândul său, firma Prospect Drill SRL. În total, firma a avut contracte publice în valoare de 20.373.931 de lei. Din aceștia, 4.846.325 din licitații directe, în majoritate cu instituții controlate de PSD. Doamna Vișan are și ea o firmă, Euro Consulting Partners SRL. Și această firmă are o mulțime de contracte acordate direct în valoare de 731.502 lei, toate câștigate după ajutorul dat PSD-ului. Contracte inclusiv cu primăria condusă de PSD-ista Olguța Vasilescu, dar și cu primăria condusă de PNL-istul Ciprian Ciucu.

Asociat cu Nelu Varga

Nelu Varga, finanțatorul echipei CFR Cluj, și Albulescu Vasile Sebastian au fost acționari la firma Formin.

De la instituțiile publice din Timișoara, compania Formin a câștigat contracte în valoare de  peste 3.8 milioane de lei, fără TVA, iar la nivel național societatea a câștigat licitații în valoare de 15 milioane de lei, fără TVA.

Albulescu a fost acționarul majoritar al firmei Revicond Canaltech SRL, societatea care l-a angajat pe actualul premier Ludovic Orban. Ulterior, Albulescu a transferat acțiunile pe care le avea la Revicond către firma Terebro Production SRL, unde are calitatea de acționar.

Anul trecut, premierul Ludovic Orban a câștigat, potrivit declarației de avere, 28.356 de lei de la SC Revicond Canaltech SRL din comuna Rîciu – judeţul Mureş.

Ulterior, firma Terebro a cesionat acțiunile către Boca Daniel Ioan, un om de afaceri din Mureș care face parte din cercul de apropiați de-ai premierului, și  GHANEM SAID, cetăţean italian, născut în Liban, cu reşedinţa în Timişoara.

De menționat este faptul că multe dintre contractele primite de firma Formin sunt venite din Timișoara.

Firma SC Formin SA are și o licență de exploatare în patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pentru o zonă cu o suprafață de 26.678 de mp. Varga și Albulescu mai sunt pe cale să obțină și licența de exploatare a nămolului terapeutic de la Techirghiol, obiectiv aflat sub protecția UNESCO.

O altă conexiune ”fierbinte” este legătura cu Ionel Arsene, un baron PSD condamnat care așteaptă să fie adus în România pentru executarea pedepsei. Arsene i-a ajutat pe oamenii de afaceri în obținerea unor licențe de exploatare a nămolului de la Techirghiol, o afacere de câteva milioane de euro, pentru o firmă, Formin SA. După obținerea licenței a fost înființată firma Formin TJK în care sunt asociați fiul lui Arsene, Ionuț, un băiat de 25 de ani, Nelu Varga și Sebastian Albulescu. Proaspăt absolvent de facultate, el a fost cooptat de cei doi oameni de afaceri într-o firmă înființată în februarie 2022 care are ca obiect de activitățile de inginerie în prospecțiuni. Adică exact ce face firma ”mamă” Formin.

De asemenea, Arsene junior mai are o exploatare de calcar în Codru Babadag, pentru care a obținut licență de exploatare. Obiectivul se află într-o arie naturală protejată.

Licențele de exploatare au fost emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), condusă la vremea respectivă de Gigi Dumitru unul dintre oamenii de încredere ai lui Arsene.

Printr-o altă filieră a acestei suveici, Albulescu este prieten cu Sorin Grindeanu, fostul ministru al Transporturilor.

Pe partea clujeană, Nelu Varga este unul dintre oamenii de încredere a fostului ministru de Interne Ioan Rus.

Formare la SRI

Sorin Grindeanu, a  absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii.

De altfel, Grindeanu a făcut parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI în perioada februarie 2013 – decembrie 2014.

El a mai absolvit în 2012 un curs de perfecţionare în securitate, diplomaţie şi politică externă în cadrul Institutului Diplomatic Român.

Prietenii de la SRI

 Petre Ungureanu este de șase ani consilier al directorului general al Electrificare CFR SA, iar anterior (1998-2017) a lucrat la Serviciul Român de Informații (SRI).

 Petre Ungureanu și Vasile Albulescu au cumpărat două societăți care administrează cariere de piatră din zona de vest a țării. Este vorba de Brucit Mineral și Extrasand PCMN, prima din Budureasa, județul Bihor (care a aparținut în trecut lui Sorin Ovidiu Vîntu) și a doua din Caransebeș. Cele două cariere de piatră sunt aproape de traseul a două mari tronsoane de cale ferată care urmează să fie modernizate la standarde europene cu banii care vor veni din PNRR. Este vorba de Caransebeș-Timișoara-Arad și Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor. Pentru toate subsecțiunile care compun aceste tronsoane licitațiile se află în desfășurare, în fazele finale, și în scurt timp ar urma să fie desemnați câștigătorii, după cum promitea recent ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, așa cum a scris Club Feroviar.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.