Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se caută soluții pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții oncologici.

„Nu aș pune chestiunea asta într-un context politic, la Ministerul Sănătății am avut o discuție legat de acest subiect. Încercăm să găsim o cale mai rapidă decât prin Parlament, pentru ca pacienții oncologici să nu plătească acești bani. O OUG e o formulă mai rapidă. Chestiunile fiscale din România și regândirea unor măsuri fiscale au plecat de la Ministerul de Finanțe, dar nu cred că pacienții oncologici trebuie să suporte asta. Am avut o discuție cu colegii după ce s s-a introdus această taxă, ca să găsim o soluție mai rapidă. Având în vedere că aceste ordonanțe sunt aprobate în guvern de premier, și punctul lui de vedere e de susținere a unei astfel de modificări. A fost o măsură generală legata de concediul medical, nu cred că majoritatea concediilor sunt la pacienții oncologici. Ei trebuie protejați. Să rezolvăm problema lor. Important e ca concediile medicale să fie controlate și de Casă (CNAS), să se vadă unde sunt exagerări, nu mă refer la pacienții oncologici. Casa să își facă datoria și să controleze cum sunt eliberate aceste concedii”, a declarat Rafila, scrie Digi24.ro.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat, luni, în cadrul unei mese rotunde, că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale. Impozitul a fost introdus de Guvernul PSD-PNL. „Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a precizat senatoarea PNL. Ea a mai spus că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic ci şi o serie de categorii, precum ”concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav”. Guvernul a decis, la finalul anului trecut, ca românii care intră de anul acesta în concediu medical să fie taxați suplimentar. Mai exact, cei care intră în concediu medical vor plăti 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în această perioadă. Scutiți sunt doar cei care au nevoie de liber în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă. Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.