Decizia ministrului Atilla Cseke va lasa fara asistenta medicala peste 30.000 de persoane, spitalul din Teaca activand ca unitate regionala, aici tratandu-se si bolnavi din municipiul Reghin si localitatiile aflate la granita din judetul Bistrita-Nasaud si Mures.

Ca statul roman si oficialii de la Sanatate sunt niste smecherasi de inalta clasa, se stie foarte bine. Dar ca ar intentiona sa-si insuseasca ceva in care nu a bagat nici macar un singur leu, asta chiar ca nu se mai poate intelege. Insa unde nu e cap, vai de picioare, iar in cazul bossilor din sanatate acest lucru este perfect valabil, restructurarea sau chiar inchiderea centrului de sanatate din Teaca fiind una din cele mai tampite idei din ultimii 20 de ani.  
Un cadru general deloc amabil
In urma cu un an de zile, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud incepea mult hulita si crticata activitate de restructurare a sistemului de sanatate bistritean.Ca nu se simte prea bine, de sistem de vorba, o stim cu totii, nu e nicio supriza. Surpriza ar fi fost daca mai marii din Sanatate ar fi lucrat profesionist, dar, de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. In acest contextm deciziile au vizat reducerea cu 12 la suta a paturilor din cele cinci spitale aflate pe raza judetului Bistrita-Nasaud. Procentul reprezinta un minus de 200 de paturi. Contextual, sefa Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, Anca Andritoiu a explicat ca “anumite sectii nu sunt foarte solicitate”.
 
De altfel, hotararea  de reducere a paturilor apare ca urmare a evaluarii facute de Ministerul Sanatatii la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, la cele doua spitale orasenesti din Nasaud si Beclean, la preventoriul TBC Ilisua si la centrul de sanatate Teaca.
 
"S-a discutat, in mare, despre reducerea cu cel mult 200 de paturi de la toate spitalele, pe baza unor indicatori pentru fiecare sectie in parte. De exemplu, s-ar putea opera reduceri la Spitalul orasenesc Nasaud, la sectiile de chirurgie si obstretica-ginecologie. La spitalul din Bistrita avem doua sectii, de neurochirurgie si chirurgie vasculara, care nu sunt intrate in circuit, pentru ca nu sunt medici", a explicat, la vremea respectiva,  Anca Andritoiu.
 
Cum era de asteptat, reformatarea sistemului de sanatate viza si regandirea organigramelor spitalelor, fiid vorba de reduceri in rindurle personalului TESA, unde intodeauna sunt mai multe persoane decat este nevoie.
 
Reamitim faptul ca spitalul din Bistrita functioneaza cu 1.124 de paturi, cel din Beclean cu 244, cel din Nasaud cu 205 paturi, preventoriul TBC pentru copii de la Ilisua are 100 de paturi, iar centrul de sanatate din comuna Teaca, 30.
Centrul de Sanatate Teaca
Un spital construit integral din banii Crucii Rosii din Austria la putin timp dupa Decembrie 1989, mai precis in perioada 1992-1993. Destinatia a fost una cat se poate de clara – spital public care sa deserveasca populatia din aceasta zona a judetului, fiind vorba de 30 de mii de persoane din urmatoarele comune: Teaca, Galatii Bistritei, Sieu, Milas, Urmenis, Silivasul de Campie.
 
De asemenea, un alt aspect care trebuie mentionat in acest caz face referire la oportunitatea construirii acestui spital a fost data si de distanta care separa Teaca de municipiul Bistrita, 32 de km, unde functioneaza Spitalul Judetean de Urgenta si la 30 de km fata de municipiul Reghin, judetul Mures, unde, de asemenea, fuinctioneaza o unitate spitaliceasca, pe traseul DN 15 A, iar celelalte comune arondate sunt la distante de 30 de km fata de Teaca si la peste 60 de km fata de Bistrita.
 
Imobilul are compartimentare adecvata pentru a adaposti un spital, saloanele fiind in marea lor majoritate cu trei paturi si baie separata, capacitatea de cazare si tratament fiind mai mare decat cea rezumata la 12 paturi.
O comisie, doua comisii, mai multe comisii
"La noi in judet a fost o comisie condusa de subsecretarul de stat Raed Arafat. S-a facut o evaluare a fiecarei sectii de spital si, pe baza acestei evaluari, se va propune o restructurare a Centrului de Sanatate Teaca. Acolo sunt mai multe sectii, de Medicina Interna, de Pediatrie, de Medicina Fizica si Balneologie, dar si de Recuperare. Medicii vin din alte parti, de la Reghin de exemplu, lucreaza cu jumatate de norma. Ministerul va analiza toate datele si va propune, cel mai probabil, desfiintarea unor sectii. Din cate am inteles, asa cum este el acum nu va mai functiona. Probabil va fi transformat intr-o unitate de urgenta care sa asigure permanenta, poate fi doar centru medico-social, vom vedea", spunea Anca Andritoiu in urma cu timp, incercand sa explice ce se va intampla la Teaca.
Razmerita primarilor, nemultumirea pacientilor
Pentru a vedea cum arata situatia reala, Gazeta de Bistrita s-a deplasat la fata locului, unde a stat de vorba cu toti cei implicati in actiunea de salvarea a centrului de sanatate de la “pieire”.
De altfel, toata suflarea comunei Teaca intentioneaza sa lupte pentru pastrarea spitalului, stindardul bataliei fiind dus de primarul Iustian Damian, cat mai ales de fostul primar al acestei localitati, vicepresedintele Forumului Democrat German, Zaig Eckehardt.
Adrese peste adrese
In acest sens, actualul primar ne-a spus ca a facut adrese la toata lumea, de la parlamentari, la oficialii Ministerului Sanatatii, pana la Emil Boc si presedintele Traian Basescu.
 
“In documentele trimise am incercat sa facem o comparatie a costurilor pe pat, asta, in baza datelor gasite pe site-urile unitatilor sanitare, intre cele ale Centrului de Sanatate Teaca si a altor unitati similare. Astfel, am constatat ca suma avansata drept finantare din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru Teaca a fost cat se poate de modesta in ultimi ani, fata de banii primiti de alte unitati similare, asa incat spitalul a supravietuit si datorita sprijinului dat de Consiliul Local, in ultimii cinci ani fiind repartizati peste 300 de mii de lei sub forma de subventii de la bugetul local”, ne-a explicat Muntean.
 
Potrivit primarului comunei Teaca, nivelul costului pe pat la Centrul de Sanatate se situeaza la sub 70% fata de costul inregistrat la mai multe spitale similare: “ Un alt aspect este acela ca nivelul veniturilor provenite din furnizarea de servicii medicale spitalicesti, contractat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a fost mai mic fata de capacitatea de furnizare a serviciilor medicale, adica nu a fost contactat, de catre CJAS, datorita crizei economice, nivelul aferent capacitatii de 30 de paturi”, spune primarul Muntean. Edilul din Teaca spune ca transformarea unitatii in camin pentru batrani ar duce si la desfiintarea unitatii medico-sociale.
 
”Trebuie sa desfiintam automat unitatea medico-sociala. Iar vom avea in aceeasi incapere doua institutii. Nu ne convine, pentru ca nu le putem suporta financiar. Ma gandesc ca la un azil de batrani – daca luam ca exemplu unul din Occident – trebuie o sala de sport, un parc, un spatiu de distractie, pe cand in unitatea medico-sociala sunt cazuri mai grave”, a mai spus primarul.

Austriecii asteapta decizia MS !
Cel care a adus la Teaca banii Crucii Rosii Austriece, fostul primar Zaig Eckehardt, este si omul care a pus umarul la construirea acestui imobil, aducand in anii 1994-1999 zeci de transporturi de mobilier si aparate sau ustensile medicale: “ Vreau sa spun tuturor celor care pot salva acest centru de sanatate ca imediat dupa darea spitalului in folosinta, Crucea Rosie din Austria a mai participat la utilarea centrului cu donatii de mobilier si paturi, lenjerie si alta aparatura necesara functionarii: masini de gatit cu gaze, masini de spalat, masini de calcat rufe, si altele, multe altele”, povesteste vicepresedintele FDGR BN.
 
Zaig Eckehardt mai spune ca urmare a unei analize facute de niste specialisti in acest gen de anchete sociologice, concluzia trasa este una singura: inchiderea spitalului s-ar putea transforma intr-o adevarata catastrofa pentru cele 30 de mii de persoane deservite de acest centru de sanatate: “ Ar fi o catastrofa ca aceasta unitate spitaliceasca sa nu mai functioneze, cel putin la capacitatea si parametrii din ultimii ani, deoarece exista o adresabilitate sporita pentru cele trei specializari – medicina interna, pediatrie si recuperare, medicina fizica si balneologie, adresabilitate justificata de afectiunile populatiei din zona, care este, in marea ei majoritate, de varsta a II-a si a III-a”, explica fostul primar Zaig.
El a mai aratat ca adresabilitatea este crescuta si datorita profesionalismului specialistilor care lucreaza la centrul de sanptate de la Teaca, “ precum si urmare a dotarii existente, in anii 2007-2008 fiind achizitionata aparatura moderna, adica electrocardiografe, aparat combinat pentru electroterapie si ultrasunete, dar si aparatura de mare perfomanta reapartizata si instalata in anul 2009, prin programul Telemedicina”, mai spune Zaig Eckehardt.
 
Omul care a facut posibil construirea Centrului de Sanatate din Teaca ne-a confirmat faptul ca  a informat Crucea Rosie Austriaca, dar ca aceasta asteapta decizia Ministerului Sanatatii, vrea sa vada daca ministerul  isi mentine intentia de restructurare a Centrului Medical din Teaca: “ Cei de la Crucea Rosie Austriaca nu vor sta cu mainile in san, austriecii avand europarlamentari foarte influenti la Bruxelles. Sunt sigur ca austriecii nu vor fi de acord”, sustine Eckehardt.
Din Centru de Sanatate in Spital de boli cronice
La sfarsitul lunii ianuarie 2011, managerul Centrului de Sanatate din Teaca, Emiliana Cristina Darabont propunea primarului Iustian Muntean o solutie in vederea salvarii Centrului de Sanatate, cerand schimbarea profilului si a denumirii unitatii spitalicesti din centru de sanatate in Spital de Boli Cronice.
 
Potrivit managerului centrului din Teaca, in zona este semnalata o patologie reumatismala foarte raspandita, o patologie cardiaca cu factori de risc: “ Este vorba de hipercolesterolemie, obezitate, diabet zaharat,  istoric familial de boala coronariana precoce, adica este cat se poate de vizibila o fregventa mare a bolilor cronice, care necesita mai multe zile de spitalizare, adica 69 la suta din totalul cazurilor tratate in trimestrul III al lui 2010”, explica Darabont.
 
Managerul centrului de sanatate din Teaca mai spune ca viitorul Spital de Boli Cronice ar trebui sa aiba urmtparea componenta: 10 paturi pentru compartimentul cronici-medicina interna si alte 10 patruri pentru medicina fizica si balneologie, la care se va mai adauga o camera de garda. De asemenea, va mai exista un ambulator de specialitate, un laborator de analize medicale, unul de radiologie si imagistica medicala si o farmacie.
 
“ In perspectiva aparitiei reglementarilor legale privitoare la centrele multifunctionale, aici fiind vorba de structuri organizatorice ce se regasesc si in obiectivele stabilite in programul de guvernare 2009-2012 referitoarea la sanatate, ca unitati ce asigura asistenta medicala de baza populatiei din zona,opinez ca o solutie viabila si sustenabila de reorganizare sau restructurare zonala ar fi aceea de comasare  prin contopire, adica integrarea Unitatii Medico-Sociale, a microstatiei de ambulanta si a Spitalului de Boli Cronice Teaca  intr-un Centru Multifunctional Medical”, conchide Emiliana Cristina Darabont.
Directia de Sanatate Publica cauta solutii!
In urma cu doar cateva zile, directorul executive al DSP Bistrita-Nasaud, dr. Anca Andritoiu, trimitea la cabinetul ministrului Atilla Cseke, punctul de vedere al directie de sanatate fata de acest subiect fierbinte. Potrivit documentului respectiv (nr. 629 din 15.02.2011), in urma mai multor randuri de discutii, de comun acord, “autoritatea publica locala a facut propunerea de comasare a Centrlui de Sanatate Teaca cu Unitatea de Asistenta Medico-Sociala, intr-o singura structura, respective Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Teaca cu 30 de paturi, renuntind la varianta de-a mai infiinta un camin de batrani in aceasta incinta”, explica Anca Andritoiu.
 
In spijinul propunerii respective, mai marii de la DSP BN, vin si cu argumente. Unul dintre acestea, face referire la capacitatea cladirii care “permite aceasta reorganizare, fara sa necesite modificarea circuitelor sau reabilitarea structurii. Alte doua argumente sustin urmatoarele: “ comasarea intr-o singura unitate implica o administrare unica, ceea ce determina economii la cheltuielile de personal”, in timp ce “ actualul Centru de Sanatate are angajate un numar de 5 cadre sanitare medii, care ar putea fi preluate de catre unitatea de asistenta medico-sociala nerespectandu-se, astfel, prevederile HG 459/2010”.
 
Cu toate acestea, argumentul forte spune urmatoarele: “ Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Teaca are o lunga lista de asteptare cu pacienti din zona, care indplinesc conditiile pentru a fi internati. Doar in localitatiile din jur discutam de 13.800 de locuitori, 60 la suta dintre acestia fiind de varsta a II-a si a III-a, iar patologia predominata este reprezentata de boli cornice reumatismale foarte raspandite in randul acestei populatii”, mai arata adresa trimisa la Minsterul Sanatatii.
In loc de concluzii
Se spera ca toate aceste nergii dezlantuite pentru salvarea Centrului de Sanatate din Teaca nu se vor irosi in zadar, desi, decizia finala apartine politicului si nu bolnavilor din zona. Reamintim ca doar in anul 2009 au existat 696 de internari in aceasta unitate, dintre care 110 pentru pacienti peste 74 ani, iar anul trecut s-au facut 588 internari, dintre care 81 in cazul unor persoane trecute de 70 de ani.
 
O decizie privind viitoarea destinatie a Centrului de sanatate Teaca trebuie luata pana la sfarsitul lunii martie.
Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.