Pentru ca Wonderland să se materializeze, fostul primar Ovidiu Crețu a avut nevoie de mai mult teren. A apelat atunci la armată, care deținea teren fix în zona de interes. Armata a fost de acord să cedeze din teren, însă cu o condiție: construirea unui bloc ANL pentru militari. Ei bine, la mai bine de un deceniu de la această promisiune, ANL-urile încă nu sunt în picioare. Vor fi, însă anul viitor, primarul Ioan Turc fiind acum el nevoit să onoreze promisiunea lui Crețu.

Anul viitor, la Bistrița se vor construi două blocuri ANL. Unul dintre ele va fi gestionat de Primăria Bistrița, iar celălalt transferat către unitatea militară, pentru a se onora astfel o înțelegerea prealabilă. Culmea, înțelegerea a fost făcută cu fostul primar Ovidiu Crețu, iar Ioan Turc o va onora.

„Să ai o unitate militară importantă în Bistrița este un lucru foarte bun. Sunt oameni care trăiesc în Bistrița, apelează la servicii de toate felurile, oameni care au familii în Bistrița, chiar dacă nu sunt bistrițeni, iar marea lor majoritate preferă să rămână în Bistrița. Eu personal am prieteni, cunoștințe, colegi de partid, oameni care au venit din altă parte și, au stat la Bistrița ca militari, iar după ce au ieșit în rezervă au preferat să rămână aici. Cred că unitatea militară este importantă și din punct de vedere economic, iar Primăria Bistrița și nici eu nu facem niciun fel de greșeală dacă spunem că un bloc e bine să meargă către ofițeri, subofițeri, personalul auxiliar, cei de la unitate vor decide”, a spus Ioan Turc, într-o emisiune la o televiziune locală.

Agenția Națională pentru Locuințe, care se ocupă de blocurile ANL, de la finanțare la licitațiile publice și identificarea constructorilor, încă nu a organizat o licitație publică ce vizează Bistrița.

Ioan Turc nu a precizat însă și câte locuințe vor ajunge la militarii bistrițeni. În acordul inițial parafat de Ovidiu Crețu erau stipulate nu mai puțin de 120 de locuințe pentru militari. Ironia sorții, la acea vreme, democrat-liberalii (transformați între timp în liberali) au sărit în sus când au auzit de ANL-uri cu dedicație, mai ales că locuințele oferite de stat au fost mereu râvnite și niciodată suficiente.

Blocul va fi situat în Subcetate, iar locuințele vor avea  una, două sau trei camere. Proiectul prevede și amenajarea străzilor adiacente, construirea unor locuri de joacă pentru copii, amenajarea spațiilor verzi, a unor zone de recreere sau a pistelor de biciclete.

120 de apartamente = 56 de hectare de teren pe Dealul Cocoș

Pentru cele 120 de apartamente care n-au fost oferite încă, Crețu a primit de la Brigada 81 Mecanizată nu mai puțin de 56 de hectare de teren pe Dealul Cocoș, unde fostul edil vizualiza „renumitul” Wonderland.

Cele 120 de unități locative, cu terenul de sub ele trebuiau trecute în proprietatea publică a Statului Român și în administrarea Ministerului Apărării Nașionale, urmând ca acestea să fie repartizate de către conducerea Ministerului Apărărilor Naționale, în baza unor criterii specifice.

Culmea, terenul în cauză era proprietatea Primăriei Bistrița, însă era concesionat armatei până în 2020, cu destinația poligon militar de tragere. Locuințele erau oferite practic în schimbul rezilierii contractului de comodat încheiat între cele două instituții.

Hotătârea de Consiliu Local adoptată în 2015 prevede ca aceste locuințe, situate în trei blocuri, să fie transmise în domeniul public al statului în termen de 7 ani de la data intrării în vigoare a hotărârii, adică până în 2022, termen deja depășit.

„Consiliul Local al Municipiului Bistrița va transmite în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, conform legii, un număr de 120 de unități locative, situate în trei blocuri, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe derulate de Agenția Națională pentru Locuințe pe un teren pus la dispoziție de către Primăria Municipiului Bistrița, identificat în CF Bistrița nr. 52581, nr. cadastral 14850, în termen de 7 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în hotărârea de Consiliul Local.

Poligonul de Antrenament și Instrucție al Brigăzii 81 Mc. Bistrița a intrat în vizorul lui Crețu în timpul campaniei electorale din 2008, printr-o promisiune către alegători: realizarea unui complex polivalent supranumit Wonderland.

Până una alta, Armata cumpără locuințe de serviciu de pe piața liberă

În așteptarea materializării promisiunii lui Crețu, parafată inclusiv de Consiliu Local, Garnizoana Bistrița este nevoită să cumpere locuințe de serviciu de pe piața liberă.

În 2017, Ministerul Apărării Naționale cumpăra nu mai puțin de 12 apartamente de serviciu, cu câte două camere fiecare. Au fost luate în calcul : prețul, eficiența energetică, existența unui loc de parcare, zona de impozitare, vechimea și numărul de apartamente ofertate în același bloc.

Pentru cele 12 apartamente, MApN a alocat 2,2 milioane de lei. Practic, instituția oferea pentru fiecare apartament 40.000 de euro.

ANL s-a grăbit în cazul altor locuințe cu „dedicație”

Dacă în cazul militarilor Agenția Națională pentru Locuințe nu s-a grăbit, nu același lucru s-a întâmplat în cazul altor locuințe ANL cu dedicație. Astfel, în 2019, la Bistrița erau date în folosință 24 de apartamente medicilor și personalului medical din Bistrița.

Anul trecut, Agenția Națională pentru Locuințe a recepționat alte 24 de locuințe de serviciu, pe strada Prundului, acolo unde a fost ridicat și blocul pentru medici. Cel mai nou bloc este destinat specialiștilor din administrație a are un regim de înălțime: P+3E+ etaj tehnic. Acolo au fost amenajate 9 garsoniere și 15 apartamente cu câte două camere, valoarea totală a investiției fiind de circa 4,6 milioane de lei.

Beneficiarii locuințelor sunt funcționarii publici, angajații din instituțiile publice centrale și locale care nu dețin sau nu au deținut individual sau în comun, împreună cu soții lor, în proprietate o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită.

Spre deosebire de locuințele clasice construite de ANL, locuințele de serviciu construite prin acest program nu pot fi vândute. Instituţiile publice locale sau centrale pot încheia protocoale de colaborare, prin care stabilesc ca locuinţele de serviciu să fie repartizate personalului din mai multe instituţii.

Pentru soluţionarea cererilor pentru repartizarea locuinţelor de serviciu, autorităţile publice locale sau centrale vor constitui comisii de examinare a solicitărilor de locuinţe de serviciu şi vor stabili ordinea de repartizare şi modalităţile de diferenţiere.

Se pare totuși că aceste 24 de locuințe au fost și ele cu dedicație, pentru funcționarii din Consiliul Județean și instituțiile subordonate.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.