Mii de persoane au protestat marți în Budapesta, cerând demisia premierului Viktor Orban, după ce a fost difuzată o înregistrare audio presupusă a evidenția implicarea unui membru al Guvernului său într-un caz de corupție, relatează AFP, citat de news.ro. Apelul la manifestație a fost făcut după ce Peter Magyar, un avocat și fost colaborator al partidului naționalist maghiar, în prezent un critic vehement al Guvernului pe care îl acuză de corupție, a difuzat înregistrarea în cursul zilei.

„Nu vom tolera mușamalizarea celui mai mare scandal politic și judiciar din ultimii 30 de ani”, a strigat acesta în fața mulțimii, cerând totodată demisia procurorului general Peter Bolt. Câteva mii de oameni s-au adunat inițial în fața sediului Parchetului General, iar apoi manifestația s-a amplificat în timpul unui marș către o piață în apropierea sediului Parlamentului.

Peter Magyar, care a fost căsătorit cu fostul ministru maghiar al Justiției, Judit Varga, a postat marți pe internet o înregistrare audio de două minute în care două persoane discută despre o anchetă de corupție implicând un fost adjunct al lui Varga. Magyar susține că este vorba despre o conversație purtată în ianuarie 2023 cu Judit Varga, soția sa la acea vreme, în care aceasta acuză un membru al cabinetului lui Viktor Orban, Antal Rogan, și echipa acestuia.

„Dar da, ei au scăpat basma curată”, spune ea. Magyar consideră că înregistrarea reprezintă o dovadă a manipulării respectivei anchete. Judith Varga a răspuns după difuzarea înregistrării, acuzându-l pe Peter Magyar că a constrâns-o să facă aceste declarații. „El a citit zvonuri în presă și, cum mă teroriza de mai multe zile, am spus ce voia să audă pentru a mă lăsa în pace”, a scris ea pe Facebook.

Guvernul Orban nu a comentat conținutul înregistrării, al cărei caracter autentic AFP afirmă că nu a putut fi verificat. „O ceartă conjugală cu o femeie sub influența alcoolului nu are nicio legătură cu viața publică”, a declarat șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-un mesaj video.

Peter Magyar respinge acuzațiile fostei sale soții și afirmă că a înregistrat conversația după ce aceasta i-a descris „un guvern mafiot”. El anunță că deține și alte înregistrări care pun sub semnul întrebării membri ai Guvernului lui Viktor Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.