La nivelul guvernului există nelămuriri privind numărul de medici din sistemul medical. Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, opune rezistență la ideea angajării unui număr crescut de personal medical, afirmând că sunt doar 16.000 de doctori. Însă, în realitate, cifrele indică prezența a peste 55.000 de medici, iar alți 5.000 sunt în curs de a deveni specialiști.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția într-un interviu la Digi24 că există riscul ca medicii să părăsească țara dacă nu se fac noi angajări. El intenționează să îl informeze personal pe Marcel Boloș cu privire la această situație și la posibilele consecințe ale lipsei de personal medical.

„În sistemul medical avem 16.000 de medici, iar solicitarea era ca pentru jumătate să se organizeze concursuri. Era o disproporție clară între nevoia de posturi în sistemul medical, dar și în cel de educație și peste tot există această disproporție față de numărul total de medici și profesioniști.

Pentru anul 2024 nu mai e nevoie de memorandum dacă posturile se vacantează ca urmare a plecării din sistem. Practic noutatea în sistem apare și este aceasta: dacă s-a eliberat un post în locul lui poate fi angajat fără memorandum, cu respectarea procedurilor legale”, a declarat Marcel Boloș.

Alexandru Rafila spune însă că e nevoie de angajări în sistem.

„Spitalele au solicitat aceste posturi, ca să-și acopere normativul de personal. Ele răspund unui normativ, nu sunt inventate. Dacă sunt neocupate, trebuie să găsim o soluție să le ocupăm prin concurs.

Dacă memorandumul e soluția, prin memorandum, dacă se vacantează în acest an pot fi scoase la concurs fără memorandum, nu e nicio problemă.

Cel puțin la domeniul medicină trebuie să avem 3-4.000 de specialiști care ies de pe băncile școlii. Trebuie să păstrăm acești medici în România. Dacă există disponibilitate să lucreze în România, soluția e să scoatem posturile la concurs”, a afirmat Rafila.

Referitor la acest lucru, ministrul Sănătății a declarat că urmează să vorbească cu Boloș, scrie stiripesurse.ro.

„O să avem o astfel de discuție. În ultima lună au fost discuții legate de buget. În perioada următoare o să mă întâlnesc cu ministrul și sunt convins că atunci când o să aibă toate informațiile, o sa sprijine o soluție care să ducă la rezolvarea problemei pentru spitale și să avem în vedere și acești mii de tineri specialiști care trebuie să lucreze în România.

Sute de milioane de euro a costat școlarizarea lor. Ei sunt specialiști după 4-5 ani de practică ca medic. E bine să folosim oportunitatea de a-i păstra în țară”, a mai spus Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.