Dispozitivele medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN) sunt la mare căutare. Peste 3.000 de persoane bolnave din judeţul nostru au intrat anul trecut în posesia acestor dispozitive destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice. Pentru acestea, CJAS BN a decontat suma de 1.062.000 lei.
Şi în 2011 cererea a fost mare, în primele şase luni ale anului peste 1.400 de bistriţeni primind dispozitive medicale. Alte circa 700 de persoane aşteaptă de luni bune să primească proteze, orteze sau aparate auditive subvenţionate de stat. Cele mai vechi cereri pentru decontarea unui dispozitiv medical datează din anul 2009.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud spun că cererile sunt soluţionate conform legilor în vigoare. Potrivit procedurii, o parte din cereri se rezolvă în sistem de urgenţă, primele trei locuri prioritare fiind ocupate de aparatele pentru administrarea oxigenului, sistemele stomice şi orice fel de proteze destinate copiilor şi tinerilor până în 18 ani.
Din cauza acestui regim al priorităţilor se creează situaţia neplăcută în care persoanele cu deficienţe de auz sau care au nevoie de dispozitive de mers trebuie să aştepte luni întregi pentru ca cererile lor să fie onorate.

1.147.000 lei, bugetul pe anul acesta

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud face eforturi pentru a satisface cererea asiguraţilor în ceea ce priveşte dispozitivele medicale. Banii alocaţi de stat în acest sens a crescut simţitor în fiecare an, dar totodată şi numărul solicitărilor s-a majorat considerabil.
Instituţia a primit în 2011 pentru dispozitive medicale suma de 1.147.000 lei. Aproape jumătate din bani au fost deja epuizaţi în primele şase luni ale anului, în condiţiile în care CJAS BN a aprobat decontarea a peste 1.400 dispozitive medicale, valoarea lor totală fiind de aproape 470.000 de lei.
Călin Bălan, consilier superior la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „în anul 2011 au fost decontate în judeţul nostru un număr de 1.439 dispozitive medicale, în valoare de 469.500 lei. În ceea ce priveşte creditele aprobate pentru dispozitive medicale în anul 2011, acestea sunt în sumă de 1.147.000 lei. Suntem la jumătatea celei de-a şaptea luni a anului şi probabil că banii rămaşi nu vor ajunge să soluţionăm toate cererile până la finele lui 2011. Dacă va fi nevoie, vom cere suplimentarea fondurilor în măsura în care se poate face acest lucru”.
La fel ca şi la nivel naţional, lista bistriţenilor care aşteaptă un dispozitiv medical este lungă. Există foarte multe persoane care au depus cereri pentru a primi proteze sau orteze încă din 2009, dar încă nu au intrat în posesia lor.
„Pe lista de aşteptare avem un număr de 738 de cereri pentru 765 de dispozitive medicale, în valoare de 608.900 de lei. Cele mai vechi sunt din luna august 2009”, a mai completat Călin Bălan.
Majoritatea celor aflaţi pe lista de aşteptare au nevoie de cadre pentru mers, proteze, aparate auditive şi fotolii rulante, acestea încadrându-se pe lista dispozitivelor care nu au prioritate. Pe lista de la polul opus se află sistemele stomice, dispozitivele pentru incontinenţă urinară, echipamentele pentru oxigenoterapie, precum şi toate tipurile de dispozitive pentru copiii.

Peste 3.000 de dispozitive decontate în 2010

Anul trecut, numărul bistriţenilor care au reuşit să obţină un dispozitiv medical decontat de CJAS BN a depăşit 3.000, conform celor spuse de reprezentanţii instituţiei.
Consilierul superior din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Călin Bălan, a mai precizat că „în anul 2010 au fost decontate 3.168 dispozitive medicale în valoare de 1.062.000 de lei”. Acesta a subliniat faptul că numărul solicitărilor creşte de la an la an, cererile depuse fiind în număr mare pentru toate tipurile de dispozitive, de la de aparatele pentru administrarea oxigenului şi până la cele auditive.
În 2009, conform raportului de activitate al instituţiei, CJAS BN a emis un număr de 2.171 decizii de aprobare pentru compensarea de dispozitive medicale necesare corectării şi recuperării deficienţelor organice sau funcţionale, pentru care a fost decontată suma totală de 1.123.000 lei.

Cum se obţine un dispozitiv medical

Conform informaţiilor postate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, asiguraţii au dreptul la dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice – pentru corectarea văzului, auzului, protezarea membrelor şi la alte materiale de specialitate, cu sau fără contribuţie personală. Acestea se acordă la recomandarea medicului de specialitate şi cu aprobarea caselor teritoriale. Diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de referinţă suportat de casele teritoriale va fi achitată de către asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale.
Pentru a obţine un astfel de dispozitiv, persoana care este asigurată, unul din membrii familiei sau o persoană împuternicită are de urmat câţiva paşi. În primul rând, trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţele căreia se află asiguratul o cerere tip însoţită de un document justificativ care să ateste calitatea de asigurat a persoanei în cauză (adeverinţa de asigurat, cel mai recent cupon de pensie etc.), o copie după actul de identitate şi prescripţia medicală pentru dispozitivul solicitat. Dosarul trebuie să mai conţină şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că deficienţa nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv.
Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitivul medical recomandat, precum şi o copie după certificatul de naştere. Prescripţiile medicale îşi pierd însă valabilitatea dacă nu sunt depuse la Casele de Asigurări de Sănătate în termen de 30 de zile de la data emiterii.
În prezent, Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud are contracte de furnizare a dispozitivelor medicale cu 63 de firme, atât din judeţ, cât şi din ţară.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.