Mihail Belei, vicepresedinte al Partidului România Mare Bistrita-Nasaud si de aproape patru ani consilier local, ne-a acordat un interviu vis-à-vis de problemele administrative ale municipiului. Chiar daca este înca o voce în consiliul local si declara ca niciodata nu i-a placut sa critice, acesta îsi exprima nemultumirea legata de proiectele începute si lasate nefinalizate. De asemenea, Mihai Belei a fost desemnat recent de catre PRM drept candidat din partea acestei formatiuni politice la Primaria municipiului Bistrita.

Gazeta: 2008 este an electoral si cu multe proiecte finalizate pe ultima suta de metri. Cum ati caracteriza dumeavoastra acest an?

Mihai Belei: Este un an destul de greu, si asta datorita faptului ca va exista aceasta framântare si lupta politica desfasurata de reprezentantii partidelor în vederea obtinerii unor mandate în diferite structuri ale statului si cred ca fiecare vor demara o serie de activitati care sa determine formarea unei prestante a credibilitatii în fata cetatenilor. Daca analizam din punctul de vedere al consilierilor sau a noastra, a celor care am desfasurat activitati în slujba cetateanului, poate mai era nevoie de 2-3 ani pâna sa finalizam proiectele si ceea ce fiecare am dorit, pentru a se constitui în împliniri. Sigur ca au fost proiecte amânate, pe marginea carora s-au purtat o serie de dezbateri, proiecte pe care nu am reusit probabil sa le solutionam din lipsa valorilor , din lipsa unor sume de bani. Nu mai avem mult pâna când se împlinesc 20 de ani de democratie si în acesta perioada s-au facut multe, dar se puteau face poate si mai multe însa cu un grad de ordonare mai mare. Au fost situatii în care s-au amânat o serie de probleme si proiecte.

Gazeta: Daca pâna acum multe proiecte nu au fost finalizate din lipsa de fonduri, de unde s-au gasit banii necesari în cele din urma?

Mihai Belei: E o situatie foarte delicata. Am sesizat înca de-a lungul celor patru ani de mandat ca si consilier local ca întotdeauna la fiecare sfârsit de an financiar, pe ultima suta de metri, se stabileau sume de bani municipalitatilor, care nu întodeauna aveam garantia ca puteau fi cheltuite. Sumele trebuie cheltuite în functie de lege si scopurile concrete în care au fost atribuite. Intrând în criza de timp acestea nu au putut fi cheltuite. Au fost cazuri în care s-au returnat sume importante la Guvern si e destul de rau ca nu am beneficiat noi ca cetateni ai judetului de ele.

Gazeta: Putem sa spunem ca avem un minus la acest capitol?

Mihai Belei: Am obtinut un minus si s-ar putea ca pe viitor sa se considere ca nu mai avem nevoie de bani, desi nu este adevarat. Am fost chiar în anumite localitati, de exemplu pe Valea Ilvelor, unde daca nu anual cel putin odata la patru ani se face câte un kilometru de drum. Nu exista o analiza care sa determine folosirea unor sume într-un anumit scop sau într-o anumita localitate sa solutioneze odata problema respectiva. Asa pe sarite nu se cunoaste nicio îmbunatatire.

Gazeta: Având în vedere ca sunteti consilier local, credeti ca din aceasta postura reprezintati interesele cetetenilor?

Mihai Belei: Un consilier, indiferent în ce pozitie se afla, poate sa îsi exercite o influenta si poate sa duca mesajul cetatenului în situatia în care acesta mentine o legatura permanenta cu electoratul. De câte ori are ocazia, poate sa intervina în vederea gasirii solutiilor si initierii proiectelor de care cetateanul are nevoie. Cetateanul întotdeauna asteapta din partea noastra mult mai mult.

Gazeta: Oarecum sunt justificate aceste asteptari, nu vi se pare ?

Mihai Belei: Da, într-adevar. E logic sa le oferim si sa ne zbatem . Timpul trece si exista anumite generatii care pot spune ca nu au beneficiat de anumite avantaje din acesta perioda a democratiei. Ar trebui sa ne aplecam mai mult urechea sper nevoile cetateanului.

Gazeta: Ati discutat cu cetatenii ?Care le sunt nevoile acestora si cu ce probleme se confrunta în realitate?

Mihai Belei: Daca te duci într-o anumita zona a municipiului vei constata ca problemele sunt specifice. Nu poti sa ai o monitorizare buna daca nu te plimbi printre cetateni daca nu esti acolo.

Gazeta: Problemele cu care vin cetatenii la consilierii locali îsi gasesc rezolvarea?

Mihai Belei: Acest fapt reiese din audientele organizate la primarie, dar nu numai, pentru ca noi prin statutul pe care îl avem, avem si obligatia si interesul de a veni în contact cu cetateanul.

Gazeta: O investitie importanta în municipiu a fost realizarea zonei pietonale. Cum vedeti dumneavoastra acest pietonal?

Mihai Belei: Pietonalul este o realizare, o împlinire pentru cetateanul Bistritei. Acolo ma gândesc ca ar fi trebuit sa îsi petreaca timpul liber, într-o plimbare, o familie bistriteana, alaturi de copii. Acest pietonal trebuia probabil extins în sensul în care cladirile care se afla acolo trebuiau puse la punct si amenajate. Daca mergeti în acea zona, vedeti la toate portile ca nu exista un grad de uniformitate, ba mai mult, sunt într-o stare jalnica, chiar si acoperisurile. Este o situatie destul de precara. Îmi pare rau ca o spun, dar as vrea sa o leg de costructia de locuinte sociale si mutarea chiriasilor din acesta zona. Li se puteau asigura conditii mai bune, iar spatiile din centru erau descongestionate. Totodata, se puteau oferi altor persoane fizice aceste cladiri, care aveau posibilitatea de a le întretine, fie sa intervi tu ca municipalitate si sa le pui la punct. Am vizitat o serie de municipii si am vazut ca acolo este altfel.

Gazeta: De ce considerati ca în alte orase ale tarii situatia este diferita fata de cea de la Bistrita? Unde este problema?

Mihai Belei: Nu stiu, poate au avut mai multi bani sau mai mare curaj sa acceseze credite nerambursabile. Cei care au avut curaj, au putut sa demareze activitati benefice. Noi trebuia sa aveam mai mult tupeu. Toate structurile politice care s-au perindat la conducerea judetului trebuiau, prin câmpul relational pe care si l-au format, sa atraga mai multe fonduri pentru municipiu si judet si noi sa putem într-adevar în acesta perioada de 19 ani sa cunoastem o mai mare dezvoltare si o mai buna punere la punct a problemelor ce tin de conservarea istoricului municipiului Bistrita.

Gazeta: Mult discutata problema a chiriasilor din centrul vechi este înca nerezolvata. De ce ?

Mihai Belei: Îmi pare rau ca s-au cumparat terenuri unde sa poata fi costruite aceste locuinte sociale, dar au ramas la nivel de initiativa si nu s-au continuat aceste proiecte. Noi am împrumutat si grevat cetateanul municipiului Bistrita cu 350 de miliarde lei vechi. Sumele erau prevazute initial, 250 miliarde pentru cele 33 de strazi, iar 100 de miliarde pentru construirea locuintelor sociale. Însa nu a fost asa, am tot asteptat, am întreprins masurile de modernizare a strazilor, cheltuielile au fost mai mari de la an la an, costurile au crescut – materialele si manopera. Exista zone în care nici nu s-a intrat cu repararea strazilor. Este destul de greu. Îmi pare rau ca s-au luat banii care trebuiau sa fie folositi la construirea de locuinte sociale si s-au dat în alta directiei si pentru lipsa studiului de fezabilitatea si proiectelor nu am demarat construirea locuintelor sociale.

Gazeta: Asta ce înseamna? Când ne putem astepta la rezultate vizibile?

Mihai Belei: Ma gândesc ca poate dupa alegeri, la noi rectificari de buget, si în viitorul apropiat se va demara aceasta activitate. În Bistrita e nevoie de locuinte sociale. Pe lânga faptul ca ne bucuram de foarte multe constructii, exista însa o categorie sociala care nu poate sa îsi permita construirea unei locuinte. Atunci trebuie sa te îngrijesti ca muninicapitate de ei si sa le acorzi o sansa.

Gazeta: Ce alte probleme le considerati stringente pentru Bistrita la momentul actual?

Mihai Belei: Sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate. Niciodata nu am fost cel caruia i-a placut sa critice. Vad o sansa de solutionare a unei probleme. M-as referi doar la Biserica Evanghelica, care este un simbol al Bistritei. Ce am reusit în 20 de ani? Sa îi schimbam schelele! Au fost schele construite în 1992-1994, pe care le-am tinut 13 ani, acum am schimbat schelele si înca nu se vad rezultate deosebite la acest obiectiv important.

Gazeta: Care este motivul acestei situatii în mod repetat amânata?
Mihai Belei: Motivul este ca biserica apartine unui anumit cult, cel evanghelic, însa municipalitatea are posibilitatea în baza legii sa intervina acolo unde este vorba de obiective istorice importante ale municipiului. La ora actuala ati vazut ca au început o serie de lucrari în jurul bisericii.Trebuia de o alta maniera procedat si altfel abordata aceasta lucrare. La ora actuala, noi din creditul care se acorda ONG-urilor si cultelor am propus 1,5miliarde lei vechi pentru consolidare.

Gazeta: Este o suma mica pentru asa o investitie de amploare, nu credeti ?

Mihai Belei: Este o suma extraordinar de mica, nici nu ai ce sa faci doar cu atât. Eu nu stiu care sunt motivele. Eu si în urma cu câtva timp am ridicat acesta problema în consiliu si mi s-a raspuns ca se vor demara lucrarile si ca se vor lua masuri pentru finalizare, însa uitati care e finalizarea. Eu nu o vad finalizata în urmatorii doi ani .

Monica Skrabel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.