De această dată șapte bistrițeni au fost înșelați prin „metoda accidentul”.
Însă doar două din aceste persoane au dat crezare și au fost înșelate.
Astfel, la data de 26 august, o femeie în vârstă de 85 de ani, a pus într-un plic 5.800 de lei şi a predat suma unui tânăr necunoscut, asta după ce a fost contactată telefonic și i s-a spus că nepoata a provocat un grav accident de circulație.
„La aceeaşi dată, un bărbat necunoscut, care s-a recomandat ca fiind poliţist, a apelat pe telefonul fix o femeie, în vârstă de 60 de ani, din Bistriţa, căreia i-a adus la cunoştinţă faptul că fiul său a produs un grav accident de circulaţie şi riscă să fie arestat dacă pretenţiile persoanei vătămate nu sunt achitate.
Pe fir a intrat şi un aşa-zis avocat, care i-a comunicat bistriţencei faptul că urmează să o caute un tânăr pentru a prelua suma de bani necesară. Ulterior, s-a alăturat convorbirii telefonice un alt bărbat, prezentându-se ca fiind fiul ei, care plângea şi o îndruma să procedeze întocmai cum i s-a solicitat.
Astfel, femeia s-a deplasat pe o stradă din municipiu unde i-a înmânat unui tânăr necunoscut 20.000 de lei”, informează IPJ BN.
Pentru a nu deveni victima acestui gen de înşelăciune, denumită generic „metoda accidentul”, poliţiştii bistriţeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi.
Astfel, aceștia fac următoarele recomandări:
„-În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
-Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
-Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!
-În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!”, mai adaugă IPJ BN.