Au sosit mult asteptatele laptopuri pentru medicii de familie. 140 de medici de familie din judetul Bistrita-Nasaud au primit laptop-urile promise de Ministerul Sanatatii. Laptopurile, însotite de imprimante, au fost predate medicilor de familie de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica pe baza de comodat. Primesc laptopuri numai medicii care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Laptopurile erau asteptate de medici înca de vara anului trecut, însa din cauza unor probleme întâmpinate la licitatie, au sosit abia acum.

Dell si Epson pentru medici

În cadrul proiectului cu Ministerul Sanatatii Publice, Power Net Consulting a câstigat doua loturi, în valoare de 9,58 milioane lei (2,57 milioane euro), urmând sa furnizeze laptopuri Dell, imprimante Epson si solutii software ale companiei Softwin. Firma Logic Computer din Bucuresti, care ofera servicii de instalare, întretinere si service pentru PC-uri, a câstigat un lot în valoare de 5,02 milioane lei (1,35 milioane euro), oferta companiei cuprinzând doar echipamente hardware ale producatorului chinez de computere Lenovo si ale firmei Epson. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii Publice, au fost derulate doua proceduri de licitatie deschisa pentru aceasta achizitie. Prima, demarata în mai 2007, a fost anulata în luna noiembrie din cauza unor contestatii. Licitatia a fost reluata în aceeasi luna, cu deschidere si adjudecare în decembrie 2007.

Promisiuni îndeplinite

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca toti medicii de familie din Romania vor primi, în intervalul 15 martie – 15 mai, laptopuri si imprimante. În cadrul acestei etape de informatizare a sistemului sanitar, Nicolaescu a precizat ca intentioneaza sa achizitioneze computere portabile si imprimante cu ace, 150 de servere, câte 500 de PC-uri si imprimante stationare, precum si echipamente de stocare a informatiilor si echipamente de comunicatii pentru 43 de locatii. Vor fi achizitionate, de asemenea, sisteme software de baza, sisteme de operare pentru laptopuri, desktopuri si servere, baze de date pentru sistemul central, aplicatia middleware pentru integrarea ulterioara a solutiilor altor programe nationale de sanatate, câte 11.000 de licente antivirus si solutii software pentru medicina de familie, precum si 1.000 de licente pentru programul national de diabet. Ministerul Sanatatii Publice a estimat ca toate achizitiile pentru informatizarea sistemului sanitar vor costa 25 milioane euro, dintre care patru milioane euro îi reprezinta licentele software pentru medicina de familie si pentru programul national de diabet.

Medicii si laptopul

De câteva zile, medicii de familie din toate dispensarele si cabinetele medicale din judetul Bistrita-Nasaud au început sa primeasca aparatura noua. Este vorba despre laptopuri si imprimante destinate tinerii unei mai bune evidente a starii de sanatate a pacientilor. Medicii de familie au primit sau urmeaza sa primeasca fiecare câte un laptop si o imprimanta, pe aceasta cale, putând fi tinuta mai usor evidenta persoanei consultate, dar si a retetelor emise. Aparatura este livrata esalonat în baza programului de informatizare a medicilor de familie. „În judetul Bistrita-Nasaud au ajuns, în total, 140 de laptopuri si imprimante, pentru toti medicii de familie”, a declarat Corina Herinean, informatician la Autoritatea de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud.

Tehnologie noua pe sistem vechi

Desi beneficiaza de echipamente de calitate, de programe cu licenta si de asistenta unor specialisti, multi dintre doctorii bistriteni au recunoscut ca efectele acestui proiect nu se vor vedea prea curând, fiind nevoie de o perioada de acomodare cu noua tehnologie de pe birourile proprii. Deja în aprilie 2007, ministrul Sanatatii facea public proiectul sau de modernizare a cabinetelor medicale, imprimantele si laptopurile fiind considerate esentiale pentru un sistem de sanatate mobil. Dupa mai bine de opt luni de licitatii, firma bucuresteana Net Brinel Computers a câstigat dreptul de a trimite în tara peste 10.125 de imprimante portabile si laptopuri, valoarea totala a acestora ridicându-se la 23 de milioane euro.
În judetul nostru 140 de medici de familie îsi vor îmbogatii cabinetele cu aparatura mult prea performanta, dupa cum au aratat viitorii posesori, acestia fiind asteptati sa-si ridice pachetele în valoare de 45 de milioane de lei vechi pâna în data de 15 mai. Pentru ca medicii sa nu fie nevoiti sa lipseasca prea mult de la datorie, Autoritatea pentru Sanatate Publica Bistrita-Nasaud (ASP BN) a mobilizat un personal considerabil, care sa asigure fluiditatea proiectului în judetul nostru si care sa fie la dispozitia cadrelor medicale.

Pentru cinci ani, sunt ale lor

Ceea ce angajatii ASP BN au tinut sa mentioneze, a fost ca atât imprimantele, cât si laptopurile nu vor intra în proprietatea medicilor, ci vor fi oferite acestora în baza unui contract de comodat încheiat pe cinci ani. Sistemele comunicationale si informationale vor fi acordate spre utilizare pe o perioada limitata, urmând ca apoi echipamentul tehnologic sa fie cumparat sau, în cel mai rau caz, destinat casarii, motivul fiind uzura. “Este foarte important de stiut ca aceasta aparatura nu intra în posesia medicului de familie, ci se încheie un contract de comodat pe cinci ani, ceea ce înseamna ca se ofera doar medicului un ajutor”, a mai declarat Corina Herinean. Chiar si asa, bucuria beneficiarilor în fata unui asemenea cadou nu a fost surprinzatoare, unii dintre cei veniti pentru a-si ridica laptopurile si imprimantele marturisind ca, desi mai au acasa astfel de aparatura, noile dotari sunt bine venite. “Este nemaipomenit de bine pentru noi, medicii, asa ca nu avem cuvinte sa multumim ministrului. Nu credeam sa asist vreodata la punerea în practica a unei promisiuni a guvernantilor. Ni se usureaza munca, pacientii vor fi mai multumiti, iar sistemul medical va face un pas în fata, ca si asa ajunsesem rau. Aparatura aceasta chiar nu este un moft, este o necesitate”, a afirmat un medic de familie.
Desi multumirea beneficiarilor a fost atât de mare, încât ministrul, blamat pâna acum, a devenit brusc cel mai iubit. Asteptând la coada de la laptopuri, medicii au descoperit o problema destul de mare. Aparatura primita este mult prea performanta pentru cunostintele lor în materie de tehnologie, iar familiarizarea cu noile “ciudatenii” o sa dureze. Nici explicatiile specialistilor adusi de ASP nu au reusit sa destinda fruntile medicilor de familie, acestia privindu-si cu reticenta noile dotari pentru cabinete, presimtind parca bataia de cap pe care o vor înfrunta. “Trebuie sa recunosc faptul ca, la început, o sa fie destul de greu pâna ma voi obisnui cu utilizarea laptopului, dar asta este, trebuie sa ma adaptez”, a declarat un alt medic.

Medicii sunt multumiti

Medicii de familie s-au aratat încîntati de primirea laptopurilor si a imprimantelor. „Sunt aparate de ultima generatie, foarte performante. Majoritatea medicilor stim sa lucram pe calculator, însa daca va fi necesar sa facem ceva în plus, vom învata. Speram sa ne descurcam. Cu siguranta ne va usura foarte mult munca, iar evidenta pacientilor va fi mult mai clara. Sunt foarte fericita de ceea ce se întâmpla, de faptul ca ma aflu aici, sa intru în posesia imprimantei si a laptopului pentru cabinetul meu. Desi aproape nimeni nu constientizeaza înca, este un avantaj nemaipomenit pentru toti medicii din România, pentru ca este mult mai usor sa ne desfasuram activitatea. Totul o sa mearga mai repede, nu o sa mai dureze atât de mult sa rezolvam cazurile, pentru ca, la cei 1.070 de pacienti ai mei, era foarte greu de tinut o evidenta“, a declarat unul dintre medicii prezenti pentru a-si prelua noua aparatura.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.