Matroanele Gabriela Huciu și Maria-Claudia Flore, mamă și fiică, au fost condamnate zilele trecute de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 6 ani și 8 luni de închisoare, respectiv la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru trafic de minori, trafic de persoane în formă continuată și proxenetism în formă continuată. Sentința nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel.

Cele două femei au fost sub lupa procurorilor DIICOT vreme bună înainte de a fi săltate. În toamna lui 2018, Huciu și Flore au fost arestate preventiv pentru trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. La final, instanța a schimbat încadrarea juridică a infracțiunii de trafic de persoane în cea de proxenetism în formă continuată.

Au profitat și de pe urma altora

Gabriela Huciu a început să practice prostituția în 2018. Femeia își întâlnea clienții, pe care îi racola prin anunțurile plasate pe platforma Publi24.ro, la secțiunea Matrimoniale, în apartamentul propriu, în camere de hotel ori în autovehiculele clienților.

În același timp, prin intermediul aceleiași platforme, Huciu și Flore au publicat anunțuri prin care ofereau spre închiriere apartamentele în regim hotelier persoanelor de sex feminin interesate să desfășoare activități de prostituție.

“În acest fel, au cunoscut părțile civile, persoanele vătămate și martorele care au practicat prostituția în folosul acestora, (…).

Infracțiunea de trafic de minori comisă în legătură cu persoana vătămată A.A., și cea de proxenetism comisă în legătură cu persoanele vătămate B.B. și C.C.”, se arată în motivarea instanței.

Potrivit documentului, în iulie 2018, A.A. a cunoscut-o pe B.B., despre care știa că practică prostituția. Cele două s-au prostituat o perioadă pe raza municipiului Târgu Mureș, după care au venit în Bistrița, unde timp de două săptămâni și-au continuat activitatea în camera unui hotel (de unde au fost date afară când s-a aflat cu ce se îndeletniceau), clienții fiind racolați tot prin anunțurile postate pe Publi24.ro.

De pe aceeași platformă de anunțuri, cele două fete au aflat că Huciu și Flore își închiriază apartamentele și astfel s-au întâlnit pentru “negocieri”.

Astfel, pe lângă chiria zilnică percepută, Huciu și Flore le-au solicitat tinerelor parte din banii pe care i-ar fi obținut de la clienții cu care urmau să întrețină relații sexuale contra cost.

“Au convenit să închirieze apartamentul și au achitat chiria pentru mai multe zile.

A doua zi, inculpatele le-au propus să primească clienți care sunau în urma anunțurilor inculpatelor de pe aceeași platformă, și să le plătească câte 50 de lei pentru fiecare client care va fi astfel racolat și cu care vor întreține relații sexuale contra cost, propunere cu care persoanele vătămate au fost de acord, deoarece așa exista posibilitatea racolării mai multor clienți, inculpatele având multe anunțuri promovate iar locația era deja cunoscută în mediul celor care cumpără asemenea servicii.

Astfel, au primit un telefon mobil marca Nokia (vechi, model cu taste), în care se afla cartela (…) cu numărul de contact publicat la anunțurile de racolare a clienților. La o săptămână după ce au ajuns la Bistrița, inculpatele au aflat că A.A. este minoră, și i-au cerut să nu spună acest lucru clienților”, se arată în documentul instanței.

Tot mai avide de câștiguri, le-au pretins fetelor activitate mai intensă

La scurt timp, Huciu și Flore au devenit tot mai insistente, cerându-le celor două să primească tot mai mulți clienți, indiferent de circumstanțe. Astfel au ajuns la ceartă.

“În situațiile în care aceste cereri și insistențe s-au lovit de refuzul persoanelor vătămate, s-au transformat în certuri, caracterizate de agresivitate verbală din partea inculpatelor (țipete), în special față de minoră.

În acest fel, au practicat prostituția cu tarife de 150 lei/jumătate de oră sau 250 lei/oră circa o lună de zile, în acest apartament, sau făcând deplasări la clienți însoțite de inculpatele care le transportau cu autovehiculul marca Ford Kuga (…) condus de inculpata Huciu Gabriela, timp în care, la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie, în apartament a ajuns, cu același scop, și martora CC, sora persoanei vătămate B.B., care a practicat prostituția în aceleași condiții. După circa o lună de zile, toate trei s-au întors pentru o săptămână în Târgu Mureș. Au revenit apoi la Bistrița, B.B. și A.A. au continuat să se prostitueze în acest apartament, și ulterior și în cel de pe str (…), sau făcând deplasări însoțite de inculpate, în aceleași condiții, până spre sfârșitul lunii octombrie 2018, plătind astfel inculpatelor chiria și 50 lei pentru fiecare client care apela anunțurile inculpatelor. C.C. a revenit la scurt timp, și a reînceput activitatea de prostituție în aceleași condiții, o scurtă perioadă de timp, după care a plecat și nu a mai revenit la Bistrița. B.B. a părăsit apoi apartamentul inculpatelor, și a continuat să practice prostituția în locuința martorei XX, fiică a inculpatei Huciu Gabriela, timp în care minora A.A. a rămas în apartamentul inculpatelor, continuându-și activitatea în aceleași condiții, până la sfârșitul lunii octombrie, când a plecat fără să mai revină la locuințele inculpatelor. (…)

Acest comportament, manifestat prin insistențe și agresivitate verbală, împreună cu un control strict al activității acesteia, a fost resimțit în plan psihic de către minoră, după cum a arătat minora dar și BB, și s-a manifestat printr-o stare de temere a minorei față de inculpate. (…) Dar, acest lucru este surprins și de interceptările telefonice (…), din care rezultă temerea resimțită de minoră față de inculpata Flore Maria. Acționând în acest fel, inculpatele au pus presiune psihică pe minoră în sensul continuării activității în sensul dorit de inculpate, alterând libertatea de alegere a acesteia, lucru care reprezintă o formă de constrângere morală. Ele au abuzat de starea de vulnerabilitate în care se găsea minora și au exploatat-o sexual, în condițiile în care aceasta nu avea o altă alternativă decât să practice prostituția pentru a-și asigura subzistența, în condițiile impuse de inculpate. Astfel, au profitat de faptul că minora era provenită dintr-o familie dezorganizată, fără sprijin din partea familiei, fără locuință, fără venituri, fostă consumatoare de substanțe cu efect psihoactiv, aflată într-o stare completă de dependență față de un major”, se mai precizează în motivare.

Au încercat să dea vina pe una dintre prostituate

Instanța mai arată că, în mai 2020, spre finalul urmăririi penale, Flore a încercat să dea vina pe B.B., depunând la DIICOT un denunț împotriva acesteia în care arăta că de fapt minora AA ar fi fost traficată de BB.

“Tribunalul reține că, în realitate, prin denunțul depus aproape de terminarea urmăririi penale, cu două săptămâni înaintea emiterii rechizitoriului, inculpata Flore Maria nu a urmărit altceva decât să facă apărări în propria cauză. La fel și inculpata Huciu Gabriela, cu ocazia declarației date în anul 2021. Inculpatele au sesizat organele de urmărire penală cu aspecte pe care aceste organe le cunoșteau de aproape jumătate de an, și nici nu au facilitat prin informațiile date tragerea la răspundere a autorilor (…). În acest fel, instanța reține că nu este îndeplinită în cauză nici condiția prevăzute de lege cu privire la denunț, și nici cu privire la facilitarea identificării și tragerii la răspundere penală a acestora, informațiile nefiind apte să ducă la acest rezultat, în cazul ambelor inculpate”, mai arată instanța în motivare.

Condamnate la pușcărie, rămân și fără căruță de bani

În final, instanța a decis să le condamne pe cele două pentru trafic de minori și proxenetism, Huciu primind o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare, iar Flore 6 ani și 6 luni de închisoare.

În plus, s-a dispus confiscarea a peste 120.000 lei de la cele două, bani pe care i-ar fi obținut de pe urma celor trei tinere care s-au prostituat în locuințele închiriate acestora.

Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel de cele două inculpate, la Curtea de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.