Curtea de Apel Cluj a mentinut pedeapsa de sase ani închisoare, aplicata de Tribunalul Cluj, la 19 martie 2002, lui Matar Khaled pentru savârsirea infractiunii de înselaciune. Khaled a fost trimis în judecata si condamnat, pentru ca în perioada octombrie – decembrie 1997 ar fi pretins si primit, singur sau prin intermediul lui Gizela Prack, de la de 38 de persoane, printre care se aflau si 12 bistriteni, suma totala de 3.800 USD, lasând sa se creada ca ar avea influenta la Ambasada SUA în vederea obtinerii de vize. Hotarârea Curtii de Apel Cluj poate fi atacata cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
Claudia Ilies, purtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Cluj a declarat, saptamâna trecuta, ca judecatorii Curtii au mentinut sentinta data de Tribunalul Cluj în 2002, prin care Matar Khaled a fost condamnat la sase ani de închisoare pentru trafic de influenta, fiind emis un mandat de arestare în lipsa. El nu a executat însa pedeapsa, fiind plecat din tara.
Fostul sofer a lui Matar a vorbit în fata magistratilor
Gheorghe Bucse, soferul de acum 10 ani al palestinianului Khaled Matar, judecat pentru trafic de influenta, a depus marturie în fata magistratilor Curtii de Apel Cluj. El a povestit ca palestinianul a luat, împreuna cu fosta sotie, Gisela Prack, bani de la mai multe persoane carora le-a promis ca le obtine vize de munca pentru Statele Unite ale Americii (SUA). Bucse a declarat ca Gisela Prack racola persoane pe care le aducea la Cluj, spunându-le ca Matar are calitatea de avocat autorizat în SUA. Potrivit lui Bucse, în 1997 cei doi ar fi adus un microbuz cu 12 persoane de la Bistrita la Cluj, carora le-au luat câte 100 de dolari si mai multe date personale. Dupa un timp, Matar i-ar fi spus lui Prack sa restituie banii deoarece nu se mai poate rezolva plecarea oamenilor în strainatate. Desi initial femeia ar fi refuzat returnarea banilor, nu prea a avut de ales. La scurt timp, însa, Prack i-a intentat proces penal lui Matar. Dupa aceea, el i-a remis femeii cei 1.200 de dolari, a declarat fostul sofer Bucse în ziua procesului. Acesta a mai mentionat ca nu l-a mai vazut pe Matar de zece ani. Între fosta sotie a palestinianului si fostul sofer s-au iscat între timp mai multe litigii. Au avut numeroase procese civile si penale în legatura cu anumite bunuri imobile pe care Gizela Prack i le-ar fi vândut lui Bucse. În momentul de fatã exista un proces în care fostul sofer o acuza pe femeie de tulburare de posesie. Gheorghe Bucse este, de altfel, cel care a întarit în 2004 informatia aparuta în presa, potrivit careia Khaled Matar ar avea legaturi cu gruparea terorista Al-Qaida. Kaled Mathar, în vârsta 46 de ani, a fost arestat la 1 septembrie 2007 pe Aeroportul International Otopeni, la intrarea în România, în baza unui mandat de executare a pedepsei de sase ani de închisoare data de Tribunalul Cluj pentru trafic de influenta. Palestinianul a negat orice implicare în actiuni teroriste, spunând ca în 2001 a aflat de la televizor ca „este mâna dreapta a lui Ben Laden“.
Kaled Mathar a ajuns la Cluj, înainte de ’89, pe filiera Yasser Arafat – Nicolae Ceausescu si a frecventat cursurile Facultatii de Drept. În perioada studiilor, palestinianul a fost atent supravegheat de Securitate, iar dupa Revolutie a ramas în România, derulând o serie de afaceri.
Palestinianul a intrat în atentia politiei si a Garzii financiare pentru diverse infractiuni economice, iar în anul 1997 procurorii au dispus cercetari fata de el pentru trafic de influenta. Kaled a fost acuzat ca în toamna anului 1997 a pretins si primit de la mai multe persoane sume de bani, în total 3.800 USD, promitându-le ca prin relatiile pe care le are la Ambasada SUA de la Bucuresti le poate obtine vize pentru America. În anul 1999, palestinianul a parasit România fara a mai putea fi audiat si anchetat, fiind condamnat ulterior în lipsa la sase ani de închisoare pentru trafic de influenta. În cauza a fost condamnata pentru aceeasi fapta la trei ani de puscarie si fosta sa sotie, Gizela Prack.
Kaled Mathar neaga toate acuzatiile
Kaled Mathar a marturist instantei ca în cei opt ani pe care i-a petrecut în SUA nu a aflat ca are afaceri judiciare în România si ca nu a stiut ca este condamnat. El a mai precizat ca semnatura sa de pe contractele încheiate cu partile vatamate este falsa si ca cineva ar fi folosit în mod abuziv stampila firmei pe care o detinea, firma Rom-America Agency, înfiintata de el pentru a duce în SUA muncitori constructori.
A aflat de la TV ca are legatura cu Ben Laden
În ceea ce priveste legaturile cu Al-Qaida, Kaled Mathar spune ca nu îl cunoaste pe Ben Laden si ca nu are nicio legatura cu terorismul. El a mentionat ca dupa aparitia acestei stiri i-a fost frica sa nu fie arestat de FBI.
Instanta clujena a admis apelul facut de palestinian si a dispus audierea fostei sale sotii, Gisella Parck. Fosta sotie a palestinianului, co-inculpata în dosar, a marturisit în fata completului de judecata ca nu este vinovata de nicio acuzatie. Gisella Prak a declarat ca a semnat cu numele lui Khaled Matar toate contractele si documentatia pentru plecarea în SUA a partilor vatamate, de la care primise câte 100 de dolari, pentru ca… asa i se ceruse.
Ultima dorinta
Sentinta Curtii de Apel Cluj poate fi atacata cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Judecatorii Curtii de Apel Cluj au finalizat, în urma cu doua saptamâni, dosarul în care este judecat Khaled Matar, în data de 12 februariei fiind pronuntata solutia în acest caz. Khaled Matar a cerut atunci achitarea, sustinând în fata judecatorilor ca este nevinovat. El a dat vina pe fosta sa sotie, Gisela Prak, despre care a spus ca „este procesomana. De asemenea, Kaled Mathar a solicitat instantei clujene sa fie judecat în stare de libertate deoarece are grave probleme de sanatate – astm si tripla hernie de disc, dar instanta l-a informat ca poate solicita internarea în Spitalul Penitenciar Dej.
Aurelia Moldovan