Martorii ii sustin nevinovatia

Bica isi afla sentinta in doua saptamani
Procesul fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, s-a finalizat in doar trei termene la Tribunalul Cluj. Cel mai susect lucru petrecut in cadrul procesului a fost de ce Luminita Hazer a refuzat cererea aparatorilor de a studia dosarul 60/p/2011, in care fostul primar Sorin Apostu a fost acuzat de trafic de influenta. Declaratiile martorilor arata nevinovatia lui Radu Bica, iar judecatorii vor da o sentinta in cel mult doua saptamani.
Robert Droniuc, fostul sot al Aspaziei Droniuc, a declarat in fata instantei ca banii pe care i-a imprumutat la acea vreme sotia sa au fost destinati platii unor datorii personale, la credite pe care amandoi le aveau. Pe de alta parte, nici cei doi oficiali ai Consiliului Judetean Cluj, vicepresedintele Fekete Emoke(UDMR) si membrul in Consiliul de Administratie a Cluj Arena, consilierul judetean Calin Tuluc, nu au declarat ca ar fi stiut despre un caiet de sarcini de la mentenanta Cluj Arena. Mai mult decat atat, Robert Droniuc a declarat ca nevasta sa de la acea vreme , Aspazia Droniuc, persoana de o calitate indoielnica si cu o declaratie suspicioasa din moment ce este si ea invinuit, a vrut sa se interesereze despre caietul de sarcini pentru a participa la licitatia de la mentenanta. Suntem curiosi daca societatile mai au voie sa se intereseze in legatura cu caietele de sarcini sa participe la licitatiile pe bani publici in aceasta societate cotidiana, in care Directia Nationala Anticoruptie(DNA) nu permite acest lucru.

Procurorii au cerut condamnare in libertate pentru sifon

Seful DNA Cluj, Elena Botezan, cea care a condus atat ancheta in cazul Radu Bica, cat si in cazul Sorin Apostu a delegat-o si la ultimul termen pe procurorul de sedinta Anca Marincean sa fie prezenta la proces. Astfel, curajul celor care au desfasurat ancheta nu se poate expune nici macar in fata judecatorilor. Mai mult decat atat, procurorul de sedinta a cerut la ultimul termen al procesului lui Radu Bica condamnare cu suspendare pentru Aspazia Droniuc, desi aceasta si-a recunoscut vina pentru mai multe infractiuni grave.

Tiberiu Ban, Anatol Panzaru si Mihai Giurgea, cei trei avocati ai apararii au cerut achitarea lui Radu Bica sau ca aceasta sa primeasca cel mult inchisoare cu suspendare deoarece clientul lor nu a primit mita. Tiberiu Ban a cerut ca fata de Bica sa fie schimbata incadrarea juridica in trafic de influenta, fata de luare de mita cum este in prezent.

Curva rusinoasa

Avocatul persoanei cunoscute drept „curva”, Aspazia Droniuc, Mircea Ilian, a explicat ca clienta lui este rusinata de faptele pe care le-a facut si din acest motiv nu a vrut sa participe in fata instantei si a jurnalistilor de pe holuri.  “S-a temut de furcile caudine ale ziaristilor de pe holuri, de asta a refuzat sa vina in fata dumneavoastra”, a  explicat Ilian.

A incercat eliberararea iar si iar
Luni, 13 februarie, avocatii fostului vicepresedinte al CJ Cluj, Radu Bica, au inaintat la Curtea de Apel o cerere prin care solicitau liberarea sub control judiciar a clientului lor si inlocuirea masurii arestului preventiv cu o masura mai putin restrictiva si anume aceea a obligarii de a nu parasi localitatea. Avocatul Anatol Panzaru a incercat sa arate instantei faptul ca pericolul social pe care se intemeiaza arestul preventiv al lui Bica nu mai exista, din acest motiv masura ne mai fiind oportuna. La randul sau, Radu Bica a declarat ca doreste sa fie judecat in stare de libertate, obligandu-se sa dea curs tuturor deciziilor Curtii de Apel. “V-as ruga sa retineti faptul ca am muncit pentru societate timp de 49 de ani, am o familie, sotia mea este un medic respectat, am o fiica studenta si nu pot prezenta pericol public”, a  relatat Bica judecatorilor Curtii de Apel. Acesta a adus in discutie si faptul ca starea sa de sanatate sa inrautatit in cursul arestului. “Va rog sa puneti in balanta si faptul ca la locul meu de munca m-am implicat in rezolvarea problemelor judetului, am avut o reputatie buna si in plus sunt si cardiac”, a mai adaugat Bica.

La doar o zi dupa ce ceruse sa fie liberat sub control judiciar, tot la Curtea de Apel Cluj sa analizat, din nou,  oportunitatea arestului preventiv si posibilitatea inlocuirii acestuia cu o alta masura. Cei doi avocati, Tiberiu ban si Mihai Giurgea, au incercat din nou sa demonstreze faptul cele aproape patru luni petrecute de clientul lor in arest au fost suficiente, in prezent pericolul social ne mai existand. "Arestarea in cazul de fata nu mai e necesara pentru ca judecarea sa se desfasoare nestingherit. El a fost audiat urmeaza sa fie audiati ultimii martori, iar cauza se afla spre finalizare. Arestarea in cazul de fata nu mai este necesara pentru ca judecarea sa se desfasoare nestingherit", a aratat avocatul Tiberiu Ban. Cei doi am mai facut referire la buna reputatie de care s-a bucurat mereu Radu Bica si de implicarea de care a dat dovada la locul de munca. Atunci cand i s-a oferit ultimul cuvant, Radu Bica a declarat ca se va supune oricarei decizii a instantei in cazul in care va fi liberat si ca nu va incerca sa ingreuneze procesul."Va rog sa ma puneti in libertate. Nu prezint pericol pentru ordinea publica. Nu am avut niciodata nicio abatere si niciun conflict cu legea. Voi colabora in continuare si nu ma voi sustrage, am incredere deplina in justitie", a declarat acesta.
Precum cu o zi inainte, procuror a fost din nou Anca Marincea, care cerut si de aceasta data respingerea cererii lui Bica. “Va rog sa considerati ca instanta a mai aratat faptul ca exista suficiente elemente care duc la concluzia ca inculpatul ar fi savarsit infractiune, cum ar fi declaratiile Aspaziei Droniuc, datele obisnuite din interceptarile telefonice sau din supravegherea operativa. Faptul ca inculpatul are o reputatie si o educatie foarte buna nu pot fi considerate motive suficiente pentru a inlatura arestul preventiv “ a declarat procurorul. Si de aceasta data, instanta a decis ca procesul penal poate fi cel mai bine continuat doar cu Radu Bica arestat, respingandu-i si aceasta cerere.   

Cele doua cereri inaintate de catre Radu Bica pentru liberarea de sub control judiciar nu sunt nici pe departe primele in acest sens. Atat in data de 22 noiembrie, cat si in data de 22 decembrie ale anului trecut, avocatii lui Radu Bica au cerut ca acestuia sa-i fie revocata masura arestului si inlocuita cu cea a parasirii localitatii, insa toate au fost de prisos. In toate cele trei cazuri, judecatorii au decis ca acesta prezinta pericol public si judecarea lui nu poate fi facuta decat in regim de detentie.

Motivarea din spatele refuzului de a-l elibera pe Bica

Solutie: In temeiul art. 300/2 C.p.pr. rap. la art. 160/b alin. 2 C.pr.pen. constata legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive luata fata de Bica Radu Vasile, respingand implicit cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv cu masura obligarii de a nu parasi localitatea. In baza art. 192 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de recurs in termen de 24 ore de la pronuntare cu reprezentantul Parchetului si de la comunicare cu inculpatul arestat. Pronuntata in sedinta publica din 22.12.2011, in lipsa inculpatului arestat.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.