Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dispus începerea urmăririi penale pentru neglijenţă în serviciu faţă de directorul DGASPC BN, Marin Rus, şi data de directorul adjunct Adela Cârcu. Asta la scurt timp după ce tribunalul a confirmat acelaşi lucru şi în cazul şefului Serviciului de asistenţă maternală din cadrul DGASPC, Flaviu Bercea, şi al asistenţilor sociali Mihaela Bulz şi Rodica Sima. Ancheta continuă în cazul secretarului Consiliului Judeţean Iosif Redl, cercetat în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene pentru protecţia copilului, abilitat să avizeze certificatele de atestare/reatestare a asistenţilor maternali şi darea în plasament a copiilor.
Vinovaţii ies la suprafaţă
Cazul morţii lui Lucian Rostaş, copilul maltratat de asistenta maternală Marcela Făgărăşan şi ucis de aceasta a oripilat o ţară întreagă. Atunci, ca şi acum multe persoane şi-au pus întrebarea: Cine se face vinovat pentru moartea lui Lucian Rostaş, un copil nevinovat? Principala vinovată, din cauza căreia copilul a murit asfixiat cu un bol de mâncare după ce luni de zile a fost maltratat, îşi ispăşeşte acum pedeapsa. Este condamnată să trăiască următorii 25 de ani într-o celulă de închisoare. Dar oare Marcela Făgărăşan este singura vinovată? Întrebări peste întrebări fără răspuns totuşi. Cum a fost încredinţat copilul în mâna unei criminnale? Cu această întrebare, DGASPC Bistriţa-Năsăud, care de altfel avea datoria să verifice cum este tratat copilul de Marcela Făgărăşan, una dintre cele mai vechi asistente maternale din sistem, a fost asaltată de numeroşi anchetatori dornici să afle adevărul.
Multe anchete, primele rezultate
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Corpul de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud au făcut numeroase verificări ale actelor, şi nu numai. Dintre toate instituţiile, rezultatele verificărilor au fost anunţate doar de ANPDC, care a depus, de altfel, şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud împotriva directorului DGASPC BN, Marin Rus, şi a altor patru angajaţi ai Directiei: directorul adjunct Adela Marieta Cârcu, şeful Serviciului Asistenţă Maternală Flaviu Bercea, şi cei doi asistenţi care s-au ocupat de dosarul asistentei maternale, Mihaela Bulz şi Rodica Sima. Din respectiva plângere reiese că asistenta maternală, cea care l-a ucis pe băieţelul de 4 ani pe care l-a primit în plasament în februarie 2007, nu a fost niciodată verificată din punct de vedere psihologic nici la prima atestare, nici la cele două reatestări care au urmat în cei opt ani cât a fost angajata direcţiei, precum nici ceilalţi asistenţi maternali din sistem. Mai mult, ANDPC au descoperit că din dosarul Marcelei Făgărăşan lipsesc 22 de raporturi lunare şi trimestriale prevăzute de lege, privind starea copilului şi a asistentei, iar în momentul în care băieţelul a fost preluat de asistenta maternală, acesteia nu i s-a făcut planul individualizat de protecţie. Cu atât mai mult, asistenţii sociali care au preluat cazul nu au verificat dacă cei doi se potrivesc. În ceea ce-l priveşte pe secretarul judeţului, Iosif Redl, care este şi preşedintele Comisiei pentru apărarea drepturilor copilului, Ingrid Alexandrescu o avocată din Baroul Dâmboviţa a depus plângere penală împotriva acestuia. Ingrid Alexandrescu a decis să o reprezinte din oficiu pe mama lui Lucian, Maria Rostaş, în dosarul morţii copilului ei, pentru a se asigura, după cum a declarat şi pe postul de televiziune Acasă Tv că "toţi cei vinovaţi vor răspunde şi plăti pentru faptele lor".
În cele din urmă, procurorii bistriţeni au început urmărirea penală a directorului executiv al DGASPC BN, Marin Rus, şi a directorului adjunct Adela Cârcu. Aceştia sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu în cazul micuţului Lucian Rostaş, omorât de Marcela Făgărăşan, asistenta maternală în grija căreia copilul era dat în plasament. În cazul secretarului judeţului, Iosif Redl (în calitate de preşedinte al comisiei pentru apărarea drepturilor copilului), cel de-al şaselea personaj cercetat, se continuă cercetările, procurorii urmând să dea un verdict la finalizarea anchetei.
Audieri cu dificultate
Având în vedere faptul că IPJ BN trebuie să dea un verdict în ancheta desfăşurată, poliţiştii bistriţeni au progamat audierile celor cinci angajaţi ai DGASPG BN, implicaţi în plasmentul lui Lucian Rostaş în 11, respectiv 12 septembrie. La acea vreme , însă, cei cinci angajaţi ai direcţiei nu au putut fi audiaţi şi asta doar pe motiv că nu era prezent avocatul niciunuia dintre cei implicaţi. Concluzia: audierile au fost amânate.
Uite demisia… nu-i demisia
Cuprinşi de frică cel mai probabil, patru angajaţi din cadrul DGASPC BN au demisionat în urma controalelor efectuate la instituţie, după moartea lui Lucian Rostaş. În sistemul de protecţie a copilului din judeţ mai există 176 de asistenţi maternali. Salariul de încadrare pentru aceştia este cuprins între 412 şi 600 de lei, la care se poate adăuga sporul de vechime – între 5 şi 25%, sporul pentru condiţii deosebite – 15%, sporul pentru asistenţii maternali care au în îngrijire mai mult de doi copii. De asemenea, pentru fiecare copil se primeşte alocaţia de plasament (50 de lei) şi alocaţia de stat (21 de lei). Astfel, posturile rămase vacante din cadrul DGASPC BN, 12 la număr, vizează domeniul de asistenţă socială şi consilieri pentru Serviciul de asistenţă maternală. Atunci, ca şi acum, numeroase persoane publice, şi nu numai, au cerut demisia directorului executiv Marin Rus. Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a cărui instituţie finanţează direcţia, prefectul judeţului Ioan Szilagyi precum şi deputatul PNL, Ioan Turc au cerut lui Marin Rus să renunţe la funcţia de director executiv al DGASPC BN. Precizăm că Marin Rus este membru PNL şi a fost numit în funcţia de director al DGASPC BN în perioada în care exista o alianţă între Partidul Democrat şi Partidul National Liberal. Nici după aceste insistenţe din partea oamenilor politici care l-au consacrat în funcţie, Marin Rus nu a vrut să demisioneze, continuând să conducă mai departe instituţia.
Blestemul continuă
Din păcate în momentul crimei, Marcela Făgărăşan nu a luat în calcul ce se va alege cu copiii ei naturali, o fată de 19 ani şi un băiat de 16 ani. După ce mama lor a fost arestată, cei doi copii au ajuns ai nimănui. În ceea ce-l priveşte pe fiul de 16 ani al Marcelei Făgărăşan, minor, Comisia pentru Apărarea Drepturilor Copilului a găsit repede rezolvare. Andrei Viorel Făgărăşan a fost dat în custodia bunicului, Nicolae Lupşa, în 22 august 2008 fără ca Iosif Redl, preşedintele Comisiei pentru apărarea drepturilor copilului, să ţină cont de un aspect foarte important. Nicolae Lupşa nu locuieşte la adresa din buletin (str.Arţarilor nr.36, sc.B, ap.39), acesta având domiciliul în localitatea Enciu, comuna Matei. Conflictul între cei doi – bunic şi nepot – a survenit destul de repede. Bunicul nu vrea să se mute la oraş, iar băiatul nu vrea să-l urmeze pe bunic la ţară. Dacă se mai ia în calcul şi faptul că Andrei se încadrează mai mult în tiparul adolescentului care tocmai descoperă plăcerile vieţii, atunci tacâmul e complet. În prezent, băiatul locuieşte cu sora lui în apartamentul mamei lor de pe Aleea Tihuţa nr.5, şi refuză să ţină legătura cu cel în a cărui tutelă se află. Cu toate acestea, Nicolae Lupşa şi-a luat angajamentul în actele DGASPC BN să aibă grijă de nepotul lui. În cazul în care Andrei Făgărăşan nu va fi putut ţinut sub control de bunic, DGASPC BN va trebui să ia măsura instituţionalizării băiatului în Centru. Având în vedere că pentru acest demers este nevoie de acceptul tânărului, instituţionalizarea acestuia în Centru va fi cel mai probabil imposibilă.
Elisabeta Ciuta
prea mica pedeapsa a scapat prea usor nenorocita…
merita aceleasi kinuri
copiii ei sunt nevinovati…daca sunt…