Ungaria trece printr-o perioadă dificilă, în contextul în care inflația a crescut dramatic în ultimele luni, iar prețurile la unele tipuri de mâncare a explodat. Guvernul de la Budapesta a introdus mai multe limite asupra acestora, dar măsurile au provocat penurii.
Mai multe lanţuri de retail au fost nevoite să limiteze cantităţile de ouă şi cartofi, de exemplu, pe care consumatorii le pot cumpăra, scrie Daily News Hungary.
Brânza Trappista nu se numără printre produsele afectate de schema de plafonare a preţurilor alimentelor, dar se pare că Ungaria se confruntă totuşi cu o penurie a acestui tip de brânză.
Din această cauză, consumatorii locali nu pot achiziţiona mai mult de 3 kg de brânză de acest tip în magazinele Spar. Retailerul a declarat că a luat această decizie pentru că nu există suficientă brânză Trappista pe piaţă. Limite similare au fost introduse pentru achiziţiile de ouă şi cartofi de către Lidl, CBA, Tesco şi alte lanţuri de retail după ce guvernul a extins lista produselor cu preţuri plafonate recent.
Ultimele articole pe cluj24
Ungaria: Marile lanţuri de magazine raţionalizează mâncarea după măsurile Guvernului de plafonare a prețurilor
CAZ ÎNFIORĂTOR: Fetiță de 9 ani, violată de iubitul mamei și un prieten, ambii din Cluj-Napoca. Femeia ar fi privit scenele
Daniel David: Teza de DOCTORAT a ministrului Lucian Bode va fi reanalizată de UBB Cluj. Vor fi implicați EXPERȚI internaționali
Citește mai multe știri de azi
Penurie de ouă
Potrivit Privatbankar, după Lidl, CBA şi Tesco, un alt lanţ de magazine, Real, a decis să limiteze cantităţile achiziţionate. Astfel, clienţii acestuia nu pot cumpăra mai mult de două produse cu preţuri plafonate.
Asociaţia din industria ouălor a anunţat o viitoare posibilă penurie de ouă. Zoltan Suto, preşedinte al asociaţiei, a declarat că dacă producătorii nu vor putea obţine veniturile necesare din vânzări, penuria ar putea fi resimţită chiar şi pe termen mediu, potrivit hungary.postsen.com.
Asociaţia a solicitat o consultare cu ministerul economiei şi agriculturii cu privire la preţul oficial al ouălor. Aceasta se plânge că în timp ce plafonările de preţuri au fost extinse la un tip de produs în cazul laptelui, făinii şi zahărului, în cazul ouălor măsura priveşte toate tipurile.
Marfă în piețe
Daily News Hungary scrie că măsurile de plafonare a preţurilor alimentelor fac mai mult rău decât bine. În lipsa raţionalizărilor, magazinele ar fi rămas rapid fără alimentele cu preţuri plafonate.
În pieţe, însă, plafoanele nu sunt instituite, iar preţurile ar putea creşte extrem de mult odată cu apropierea Crăciunului. Problema este exacerbată de faptul că furnizorii ar putea alege să-şi vândă produsele în pieţe şi nu în magazine.
Politicienii din opoziţie argumentează în mod regulat că guvernul ar trebui să combată creşterea preţurilor alimentelor cu reduceri de TVA, şi nu prin măsuri de limitare a preţurilor de consum.
Asta pentru că produsele afectate de plafoane fie dispar, fie companiile majorează preţurile altor tipuri de alimente pentru a-şi acoperi pierderile, scrie Medifax.
Citește și: