Directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Bistrita Nasaud, Emil Manasturean, încalca cu nonsalanta legea, asta când vine vorba de lucrarile care au loc la noul sediu al institutiei. În momentul în care este întrebat de aceste aspecte, Manasturean devine iritat peste masura, refuzând sa dea vreo explicatie, iar când organele abilitate îl someaza sa intre în legalitate, acesta se conformeaza….dar nu în totalitate.

De aproximativ patru luni de zile se executa lucrari fantoma pe strada Dogarilor din municipiul Bistrita, mai exact la fostul sediu al unei banci. Reabilitarea cladirii s-a extins pâna în strada, însa lucrarile nu au fost semnalizate în niciun fel, iar zona nici macar nu a fost împrejmuita. Panoul de identificare lipsea si el cu desavârsire, fapt care conform legii atrage dupa sine stoparea imediata a lucrarilor. Reporterul Gazeta de Bistrita a descoperit în cele din urma cine se afla în spatele misterioasei lucrari: Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara a judetului Bistrita-Nasaud se pregateste sa se mute în noul sediu. Directorului OCPI Bistrita-Nasaud, însa, nu se arata deloc deranjat de faptul ca pe santierul sau legea nu este respectata si nu este deloc dispus sa dea explicatii în acest sens.

Reabilitare pe furis

Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bistrita-Nasaud a preluat cu ceva timp în urma cladirea situata pe strada Dogarilor, colt cu strada Nicolae Titulescu, în care a functionat la un moment dat o banca. La nici o luna dupa obtinerea unei autorizatii de constructii din partea Primariei Bistrita au si început lucrarile de reabilitare la cladirea cu pricina. Nimeni nu s-a deranjat însa sa amplaseze un panou care sa anunte ce fel de lucrare se executa, de catre cine, pentru cine si care este durata acesteia, în ciuda faptului ca legea cere acest lucru. Lucrarile, începând de la acoperis si pâna la reamenajarile interioare, s-au desfasurat cât se poate de repede, ba mai mult s-au extins pâna pe trotuarul din fata imobilului. Muncitorii lucreaza de zor si la acoperisul cladirii, însa nu au delimitat zona, viata trecatorilor fiind serios pusa în pericol. Nimeni însa nu a observat aceste nereguli, nici macar politistii comunitari care trec de cel putin cinci ori pe zi pe acolo, ei „actionând” doar în cazul în care sunt sesizati.

Un director revoltat

Contactat telefonic în legatura cu cele sesizate în teren de catre reporterul Gazeta de Bistrita, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bistrita-Nasaud, Emil Manasturean, s-a aratat foarte iritat si revoltat în acelasi timp. Întrebat din ce motiv lipseste panoul de identificare de pe santierul dânsului, acesta a declarat: „Asa e, trebuia sa fie un panou, dar nu va pot spune din ce motiv nu este. V-ati lamurit? Nu?! Sa fiti sanatoasa!”.

Articolul 1 al ordinului nr.63/11.08.1998 emis de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului spune clar ca toate santierele de constructii vor fi obligate sa afiseze la loc vizibil, pe toata perioada lucrarilor, un panou de identificare. Articolul 3 din acelasi ordin avertizeaza ca neafisarea panoului de identificare se va sanctiona cu sistarea imediata a lucrarilor. Manasturean nu pare însa impresionat deloc de litera legii. În ciuda faptului ca este constient ca acel panou trebuia amplasat înca de la începerea lucrarilor, respectiv mai bine de patru luni, nu se deranjeaza sa intre în legalitate.

Comunitarii în actiune

Organul abilitat care poate sa ia masuri în cazul ilegalitatii de pe strada Dogarilor este chiar Serviciul de Inspectie în Constructii din cadrul Politiei Comunitare. Cutoate ca sediul institutiei se afla la doar câteva sute de metri de cladirea cu pricina si zilnic trece câte un echipaj de cel putin cinci ori prin respectiva zona, niciunul din politisti nu a observat santierul în lucru. Cum este si „normal” în tara noastra, oficialii din primarie sustin ca respectivele verificari se fac doar în cazul în care se înregistreaza vreo sesizare, comunitarii ne sesizându-se din oficiu (?!).

În cele din urma, un echipaj al respectivului serviciu comunitar a ajuns la fata locului, unde nu a putut decât sa constate faptul ca lipseste panoul. Niciunul nu a vazut molozul care ocupa mai tot trotuarul din fata imobilului si nici ca desi se lucreaza intens la acoperisul cladirii, perimetrul nu este asigurat sau semnalizat. În ceea ce priveste masurile luate de politistii comunitari, acestea sunt de a dreptul ilare: le-au dat un avertisment verbal, deoarece, dupa discutia avuta cu Emil Manasturean, acesta a promis ca va intra cât de repede în legalitate si va amplasa panoul. De sistarea lucrarilor pâna la aparitia panoului de identificare, nici nu s-a pus problema. Doar Manasturean a promis… Comunitarii au primit de la directorul OCPI si scuza perfecta pentru lipsa panoului: acesta ar fi existat la un moment dat, însa „tiganii l-au furat si l-au vândut la fier vechi”.

Legal si totusi…

În urma sesizarii facute de repoterul Gazetei de Bistrita si a vizitei „fulger” a politistilor comunitari pe santierul OCPI Bistrita-Nasaud, a aparut si panoul de identificare, însa incomplet. Pe acesta nu a fost trecut numarul de autorizatie, de catre cine a fost eliberata si nici termenul de executie a lucrarilor prevazut în respectivul act, desi legea cere expre acest lucru. Faptul ca nu este completat conform legii, arata înca o data ca Emil Manasturean sfideaza legea. Modelul acestui panou a fost înmânat beneficiarului de catre eliberatorul autorizatiei de construire odata cu acest act. În ceea ce priveste molozul de pe trotuar, nicio schimbare. La închiderea editiei pe santierul noului sediu al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bistrita-Nasaud  înca se mai lucra la acoperis, iar perimetrul nu era nici macar împrejmuit cu o banda care sa tina trecatorii departe.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.